כיתות הכוננות פטורות מאגרת תדרים
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה תקנות שהגיש משרד התקשורת, שלפיהן יינתן פטור זמני מתשלום אגרת תדרים על מכשירי קשר המשמשים את כיתות הכוננות. התקנות, שנוגעות לרישיונות, לתעודות ולאגרות, פוטרות את המפעילים מתשלום בגין מכשירים שהוקצו לשימוש מיום פרוץ מלחמת חרבות ברזל (7 באוקטובר 2023) ועד סוף אוקטובר 2025.
עו"ד אורנן שטיינברג, נציג הלשכה המשפטית במשרד התקשורת, הסביר כי השימוש במכשיר קשר או בתחנת ממסר מחייב רישיון לפי פקודת הטלגרף וכרוך באגרות: 315 ש"ח לשנתיים בעבור מכשיר קשר, 680 ש"ח בשנה בעבור תחנת ממסר ו־15 אלף ש"ח לכל תדר. בדרך כלל מוקצים שני תדרים.
גדעון שטרית, מנהל אגף הרישוי במשרד, ציין כי מאז 7 באוקטובר רכשו יישובים מכשירים בעצמם, ולכן נדרשו לשלם עשרות אלפי שקלים. "המטרה היא לחסוך את התשלום בעבור תדרים ששימשו להצלת חיים. מיפינו את השימושים ודאגנו להחריג את המכשירים שמשמשים ישירות כיתות כוננות", אמר.
אביתר גוטמן, מנהל תחום הרגולציה, הוסיף: "המדינה לא צריכה לעשות קופה מתדרים ששימשו להצלת חיים."
ח"כ שלום דנינו, שניהל את הדיון במקום היו"ר, ציין כי אין צורך לשלם בעבור מכשירים שמוקצים על ידי הצבא או המשטרה, וקרא להעביר את כל האחריות לפיקוד העורף ולמשטרה. "כך היה לפני 7 באוקטובר, וכך צריך להיות גם בעתיד", אמר.
רס"ן ענאן סרחאן, היועץ המשפטי של פיקוד העורף, השיב כי הצבא מספק מכשירים רק לכיתות כוננות ויכול לערוב רק לפעילותן.
נצ"מ ניר כרמלי, ראש מחלקת כיתות כוננות במשטרה, הדגיש: "לא ייתכן שגופים שאינם הצבא או המשטרה יפעילו כוחות ביטחוניים. נכון שהיו פערים בתחילת המלחמה, אבל כיום הדברים מוסדרים. רק הצבא או המשטרה יפעילו תדרים, לא הרשויות המקומיות. מי שבמערכת, יפעל תחת פיקוד ביטחוני. מי שלא, ייצא ממנה."
ח"כ דנינו סיכם ואמר, כי לא נכון שחלק מהציוד יהיה באחריות הצבא וחלק לא, וקרא לקצר את תקופת הוראת השעה כך שעד סוף אוקטובר כל ההפעלה תועבר לאחריות צה"ל והמשטרה. הוועדה אישרה את התקנות בהתאם לתיקון שהציע.