מגה בנג
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

תפיסת הרגולציה בנושא בינה מלאכותית

19/06/2023
זמן קריאה: 3 דק'

​ועדת המדע והטכנולוגיה התכנסה לדיון בנושא בינה מלאכותית: סיכונים, הזדמנויות ורגולציה. הדיון נוהל על ידי ח"כ אורית פרקש הכהן, מ"מ יו"ר הוועדה ומי ששימשה בקדנציה הקודמת שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה.

ח"כ פרקש הכהן: "בממשלה הקודמת, בתפקידי כשרת המדע, התחלנו לעבוד על רתימת המהפכה הטכנולוגית לטובת התעשייה כדי שישראל תהיה מובילה בתחום. התחלנו בצעדים, קבענו יעדים והייתי שותפה בפורום שרים בינלאומיים בתחום. אישרנו תוכנית תל"ם להתנעת קידום מחשב העל, קבענו יעדים להגדלת המאגר האקדמי בנושא בינה מלאכותית והטמעה בפרויקטים לאומיים.

"מול עינינו מתרחשת אחת המהפכות הכי גדולות שידע העולם המודרני. טכנולוגיית AI היא מהפכה גדולה. בחודשים האחרונים נעשתה קפיצת מדרגה בתודעה הציבורית בשל קצב חדירה מסחרר של תוכנות כגון צ'אט גי פי טי ואחרות. תהליך זה משפיע מאוד על חברות טכנולוגיה גדולות ומצליחות בארץ ובעולם, שנדרשות להתאים את פעילותן העסקית ולהישאר תחרותיות בעידן הבינה המלאכותית.

"מתקיים גם דיון סוער בתעשיית הטכנולוגיה בישראל ובמדינות אחרות ברחבי העולם בדבר ההזדמנויות אל מול האתגרים שטכנולוגיה זו מביאה. בשני מכתבים שיצאו בחודש מרס ובחודש מאי השנה, הזהירו ראשי תעשיית ההיי-טק העולמית, בהם אילון מאסק, מפני הבינה המלאכותית כבעלת סיכון להכחדת האנושות, וקראו לעצור אותה זמנית. לעומתם ישנם חוקרים, בהם מארק אנדרסון, שסוברים כי הבהלה מיותרת, וביכולתה של הבינה המלאכותית להציל את העולם."

ד"ר זיו קציר, מנהל התוכנית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות אמר, כי יצאו למכרזים בנוגע למחשוב תומכי AI, ובקרוב יצאו לפיילוט בנושא. עוד אמר, כי כיום שליש ממענקי הרשות מגיע לחברות המיישמות בינה מלאכותית, מלבד כספים שמושקעים בתשתיות. סכומים שעברו למו"פ: בפעימה ראשונה 517 מלש"ח (תקציב 2022-2021), ובפעימה השנייה (חלק מתקציב 2024-2023) - כ-500 מלש"ח. כן נעשה מאמץ ממשלתי מתואם ורב-זרועי להבטחת מעמדה המוביל של ישראל בתחום הבינה המלאכותית.

ד"ר נעמי בק, סמנכ"ל אסטרטגיה בות"ת אמרה, כי תוכנית לקידום מדעי נתונים בבינה מלאכותית תוקצבה ב-150 מיליון ש"ח. 20 מלש"ח הוקצו למרכזי גג באוניברסיטאות לחוקרים ברמת מצוינות. כדי לעמוד באתגרים, תוכניות אלו נבנו בהאצה.

 

 

עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועמ"ש משפט כלכלי אמר, כי במשרד עוסקים בבינה מלאכותית יותר משלוש שנים כדי לסייע לקובעי המדיניות לאזן בין עידוד טכנולוגיה חדשנית לסיכונים ואיומים. לדבריו, "הרגולציה בעולם מכוונת את פעולותיה יחסית לאדם. נדונות שאלות כגון אפליה, האם על אדם לדעת שמערכת מלאכותית מקבלת החלטה, אחריות משפטית ועוד. נצטרך לעשות התאמות ופרשנות לחוקים הקיימים. בחלק מהדברים נצטרך לבצע חקיקה חדשה. הרגולציה תהיה בהתאמה סקטוריאלית, ולא בהכתבה רוחבית כמו שנקבע באירופה."

לוין הוסיף, כי התכנון יהיה מנגנון לתיאום ושיתוף פעולה פנים ממשלתי, תשתית רגולטורית ומשפטית לפיתוח בינה מלאכותית ושימוש בה, ושיח עם המגזר העסקי והאקדמיה לזיהוי מגמות טכנולוגיות ודרכי התמודדות.

עו"ד אמיר וסרמן, יועמ"ש הרשות לניירות ערך אמר, כי הוקם צוות לבחינת נושא הבינה המלאכותית והשימושים בסקטור הפיננסי. הסיבה להקמת צוות כזה היא שהתחום הפיננסי מפוקח, ויש כללים איך לעסוק בו. לכן צריך לבדוק אם הכללים יכולים להיות במערכת פיננסית על ידי בינה מלאכותית.

מנהלת קשרי ממשל ומדיניות ציבורית בגוגל, ליאת גלזר: "זה שיח משותף, והדרך הנכונה לנהל אותו היא בפורום הזה של שולחן עגול. זה לא רק תעשייה או אקדמיה. בגוגל פרסמנו לאחרונה כמה מסמכים בנושא שעוסקים בגיבוש מדיניות של בינה מלאכותית. אנו עוסקים בזה. כל המוצרים שלנו כוללים אלמנטים כאלו. יש שימוש במודלים של בינה מלאכותיות לחיזוי אסונות, למשל."

מרצה במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון, ד"ר יובל פינטר: "בינה מלאכותית היא כלי בשימוש של בני אדם. המשתמשים, כולל הגורמים הממשלתיים, צריכים לקבל הכשרה נרחבת, והם אלו שצריכים לדעת לעמוד בכללים ולהימנע מהחלטות המבוססות על הטיות."

סגן מנהל מחלקת ייעוץ משפטי ואסדרה ברשות להגנת הפרטיות, עו"ד ניר גרסון: "היינו שותפים לגיבוש טיוטת המדיניות. נקודת המוצא היא שדיני הפרטיות ממשיכים להתקדם בנוגע לטכנולוגיות בינה מלאכותית. אנו מפרשים באופן שוטף את הדין הקיים בשים לב לסיכונים של בינה מלאכותית, ובו בזמן עובדים על מסמך פרשנות שירכז את סוגיות הפרשנות של דיני הגנת הפרטיות באשר לבינה מלאכותית. אנו מקווים שיקודמו הליכי חקיקה לתיקון חוק הגנת הפרטיות שיאפשרו לתת מענה לאתגרים."

מנכ"לית סטרטאפ סרנוס AI, עו"ד אורלי הראל: "הפתרון שלנו בתחום ה-AI בעולם הבריאות יכול לשפר את טיב השירותים הניתנים. אנו מוצאים את עצמנו במלחמה קיומית מול קיצוצים ברשות החדשנות. תשקיעו עוד, בואו נפעל לשיקום הנזקים לפני שיהיה מאוחר מדי."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן