שידוך בין מתכנתים אזרחיים לצבא
היחידה לחדשנות ביטחונית (DIU) של משרד הביטחון האמריקני מפתחת כלי חדשני בשם Digital OnRamp, שהוא פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית שתחבר בין מפתחים מהעולם האזרחי לבין גורמים צבאיים שמעוניינים בטכנולוגיות חדשות. המטרה: לקצר את הזמן והמורכבות הכרוכים כיום באיתור שיתופי פעולה בין חברות חדשנות לבין יחידות בצבא.
לדברי סגנית מנהלת DIU, שריל אינגסטד (Cheryl Ingstad), מדובר בניסיון לתת מענה לבעיה חוזרת: חברות ואוניברסיטאות מתקשות להבין אילו צרכים קיימים בסביבה הצבאית, איזו יחידה בפנטגון אחראית על מה ואיך בכלל מגיעים לאנשים הרלוונטיים. לדבריה, כיום התהליך הזה עשוי להימשך יותר שלוש שנים, תוך הסתמכות על קשרים אישיים עקיפים.
הפתרון המוצע מבוסס על מודלי שפה גדולים (LLM) שמאפשרים לחברות להעלות תיאור חופשי של היכולות הטכנולוגיות שלהן, וגופים ביטחוניים יכולים לפרט את הצרכים המבצעיים. האלגוריתם מזהה התאמות אפשריות בין הצרכים לבין ההיצע.
פיילוט של המערכת התקיים בדצמבר האחרון. במהלכו מילאו כ־70 חברות 1,500 שאלונים, ו־30 ארגונים ביטחוניים הגישו כ־7,500 שאילתות. לפחות התאמה אחת הביאה לחתימת חוזה, ואחד נוספת בתהליך מתקדם. כעת מתוכננת השקה רחבה של גרסת MVP - מוצר ראשוני שאפשר להתנסות בו - עד סוף השנה התקציבית בספטמבר.
DIU בוחרת בימים אלו קבלן שיפעיל את הפלטפורמה כתשתית כשירות (PaaS), ותתחרה על רכישת כלים נוספים שישתלבו בה. הדרישה: גמישות מלאה והתקנה מהירה של רכיבים חדשים, עד 30 דקות, לפי אינגסטד.
מאז הוקמה DIU בשנת 2015 על ידי שר ההגנה אז אש קרטר (Ash Carter), נבנו עשרות גופים דומים שנועדו לחבר בין הפנטגון לעולם החדשנות האזרחית. עם זאת ריבוי הגופים - 294 לפי נתוני הפנטגון - יוצר בלבול אצל חברות הטכנולוגיה, שמתקשות להבין לאן לפנות. בד בבד הפנטגון ממשיך להעדיף לא אחת קבלנים מסורתיים.
החזון של Digital OnRamp הוא לשנות זאת, בין השאר בזכות היכולות של LLMs להבין מידע "לא מובנה" - מסמכים, תכתובות, תקצירים - ולהפוך אותו להמלצות תכליתיות למשתמשים. מלבד התאמות, הפלטפורמה תספק הדרכה אישית על תהליכי הרכש בפנטגון, שידועים כמסורבלים.
המערכת לא תקבל החלטות סופיות, היא רק תציע התאמות. הדבר מפחית את הסיכון לטעויות של בינה מלאכותית. הנתונים יהיו שמורים היטב על פלטפורמות מאובטחות ברמה IL-2 (לחברות) ו־IL-4 (למערכת הביטחון) כדי למנוע דליפות מידע רגיש. "הבקשות שמועלות לפלטפורמה הן משימתיות", הדגישה אינגסטד, "לכן חשוב שהן יועברו על גבי תשתית מאובטחת."
צילום: US Air Force