מערכת לזיהוי רחפנים
חברת אלן (Allen Control Systems), המתמחה בייצור ואספקה של מערכות בקרה וביטחון, הציגה מערכת זיהוי חדשנית לרחפנים בשם FAFOS - ראשי תיבות של מערכת זיהוי "חבר או אויב," המאפשרת לזהות כלי טיס בלתי מאוישים ידידותיים באמצעות תקשורת אופטית מוצפנת. המערכת עובדת ללא אותות רדיו העלולים להיות חשופים לשיבוש או יירוט. המערכת משתמשת בפולסים (שינויי קצב) אינפרה־אדומים מוצפנים ומבצעת תהליך אימות הדדי בין רחפנים תוך פחות מ־200 מילישניות ובטווח של עד שני קילומטרים. כך יכולים רחפנים לזהות זה את זה או לקבל פקודות מאובטחות כגון "חזור לבסיס" גם בתנאים שבהם מערכות GPS או תקשורת רדיו אינן פעילות.
לפי ACS, המערכת נועדה לתת מענה לזירת הקרב המודרנית, שבה פועלים מאות רחפנים בו־בזמן - מצב ההופך מערכות זיהוי רדיו (IFF) מסורתיות ליעד קל לשיבוש, לזיוף או ליירוט. "היכולת לזהות במהירות גורם ידידותי או עוין בסביבה רוויה בשיבושים, שבה כשל יחיד עלול להיות קטסטרופלי, היא מהאתגרים הדחופים והמורכבים ביותר כיום", אמר מנכ"ל החברה, מייק ויור (Mike Wior).
במדינות רבות עם תעשיית ביטחון והגנה אווירית מפותחת יש שינויים ניכרים בפיתוח טכנולוגיות זיהוי מתקדמות שימנעו ירי דו־צדדי וטעויות בזירות רוויות רחפנים. השנה, למשל, העניק חיל האוויר האמריקני לחברת BAE Systems חוזה על סך 30 מיליון דולר לשדרוג משדר ה־IFF לדגם חדש, שישמש לזיהוי וניטור של מטוסים, רחפנים ואוניות. בשנת 2024 חתמה החברה הספרדית אינדרה (Indra Sistemas) על חוזה לאספקת טכנולוגייתMode 5/S לפי תקן נאט"ו בשביל מערך ההגנה האווירית של ספרד, ורוסיה דיווחה על פיתוח מערכת זיהוי ייעודית לכוחות הרחפנים שלה, הכוללת שכבות זהות מוצפנות למניעת ירי על כוחות ידידותיים.
מערכת FAFOS של ACS מצטרפת למגמה זו ומסמנת שלב חדש במעבר ממערכות מבוססות רדיו למערכות אופטיות מאובטחות - צעד שעשוי לשנות את כללי המשחק בזיהוי רחפנים בשדה הקרב העתידי. בשלב זה עדיין לא ידוע אם המערכת תימכר או תסופק לצבאות של מדינות ידידותיות לארצות הברית. טכנולוגיות מסוג זה נתונות לבקרה רגולטורית כבדה מארה״ב, ולכן מכירה למדינות זרות תצריך רישיונות ואישורים ממשלתיים.
