מגה בנג
כתבות
מגה טיפ בנג
לעמוד קודם

צמצום סיכוני סייבר במצלמות

ככה תגנו על המצלמות החכמות מפני פריצות

08/09/2022
זמן קריאה: 14 דק'

מצלמות רבות מקיפות כל אחד מאיתנו בחיי היום-יום: מצלמות של סמארטפון, טאבלט, מחשב נייד, מצלמת רשת המחוברת למחשב, מצלמת טלוויזיה, מצלמת אבטחה ביתית, מוניטור בחדר הילדים, מצלמת דרך ברכב ועוד. כמו כל "מוצר חכם", המצלמות מחוברות לרשת, ולפיכך חשופות לפריצות.

במוצרים חכמים, ובכלל זה מצלמות, אפשר בדרך כלל להחליף שם וסיסמה של ברירת המחדל שמגיעים עם המוצר ולבצע עדכוני אבטחה. לעיתים אפשר לבצע אימות דו-שלבי באפליקציה.

בדיקה שקיים מערך הסייבר הלאומי בשנת 2022 מלמדת, כי קרוב ל-66,000 מצלמות ביתיות ומצלמות אבטחה בישראל חשופות להשתלטות מרחוק. חלקן באמצעות סיסמת ברירת מחדל. סיסמאות אלה ידועות ומוכרות, ואם לא משנים אותן, אפשר להשתלט עליה מרחוק. פעמים רבות המצלמות שלנו לא מצלמות רק אותנו, אלא גם אנשים הנמצאים במרחב הציבורי, ופריצה למצלמה שלנו, משמעה פגיעה בפרטיותם.

מערך הסייבר הלאומי ריכז המלצות הגנה לשימוש בטוח במצלמות. המלצות ההגנה נוגעות לשימוש במצלמות אבטחה ביתיות, במצלמות מוניטור לחדרי ילדים, במצלמות דרך ובמצלמות רשת. המידע נועד לצמצם באופן פשוט את סיכוני הסייבר ממצלמות.

ראשית כדאי להבין כיצד אפשר לפרוץ למצלמה שלנו. יש שלוש דרכים עיקריות:

1. ניצול לרעה של ממשק ניהול של המצלמה החשוף לאינטרנט. למשל, שימוש בסיסמה של ברירת המחדל או בכלי תקיפה שמנחש את סיסמת ההתחברות.

2. חדירה לרשת ה-Wi-Fi באמצעות ניחוש הסיסמה, ומשם דילוג למצלמה.

3. ניצול חולשות אבטחה מוכרות במצלמה. במצלמות רבות, עוד בשלב פיתוח המוצר, לא הושם דגש במדיניות אבטחת המידע. הדבר מביא בין השאר להיעדר עדכוני אבטחה בהן ולחשיפתן לפגיעויות.

מומלץ לבחון את הנושאים להלן מול גורמי מקצוע בחנות, לבחון פרסומים וחוות דעת באינטרנט ולהתייעץ עם בעלי ניסיון.

לפני רכישת המצלמה:

1. מוניטין הספק ודגם המצלמה במשק הישראלי. קראו על אודות הספק ודגם המצלמה, חפשו חוות דעת וחפשו גם חוות דעת שליליות.

2. חפשו את החברה שמוכרת את המצלמה באינטרנט. ודאו שיש לה אתר אינטרנט ושיש למי לפנות במקרה של תקלה. אם אינכם מוצאים את המותג באינטרנט, מומלץ לחפש מצלמה של חברה אחרת.

3. מומלץ לרכוש מצלמה שאפשר להגדיר בה מדיניות אבטחת מידע וסייבר, בכלל זה ביצוע אימות דו-שלבי באפליקציה והתקנת עדכוני אבטחה (פאצ'ים) של היצרן. בחנו אם אפשר לבצע עדכוני אבטחה אוטומטית.

הערה: מצלמה שאי אפשר לבצע בה עדכוני אבטחה חשופה לפגיעויות אבטחה. גם אם תשנו את הסיסמה, ייתכנו ניצול של אותן חולשות אבטחה ופריצה למצלמה.

4. אפליקציית המצלמה ניתנת להורדה מהחנות הרשמית (Google Play או App Store). ישנן מצלמות שהאפליקציה להפעלתן לא נמצאת בחנויות הרשמיות, אלא ניתנת להורדה רק דרך אתרי האינטרנט. לרוב, כשלא מדובר בחנות רשמית, קיים סיכוי שבהורדת האפליקציה למכשיר האישי תאפשרו להאקרים שליטה במכשיר וגישה לפרטים אישיים ולמידע השמור בו.

5. תאריך סיום התמיכה של היצרן במוצר, שאחריו המוצר לא יזכה לעדכוני אבטחה.

6. זמינות של מדריך שימוש בשפה עברית/אנגלית.

לאחר רכישת המצלמה:

1. החלפת סיסמת ברירת המחדל. מומלץ לבחור סיסמה המורכבת משלוש מילים אקראיות בשילוב תווים מיוחדים או מספרים, שתהיה שונה מסיסמאות לחשבונות אחרים ולא תכיל שם או פרטים אישיים אחרים. אין לשתפה עם אף גורם. בדרך כלל אפשר לשנות את הסיסמה דרך האפליקציה המשמשת להפעלת המכשיר או דרך התוכנה במחשב.

אם מתקין מקצועי ביצע את שינוי הסיסמה, מומלץ לרוכש לבחור את הסיסמה או לשנותה לאחר התקנת המצלמה. זאת מאחר שפעמים רבות נעשה שימוש בסיסמאות פומביות וידועות.

2. יש לבצע עדכוני תוכנה וקושחה (Firmware) עיתיים לפי המלצות היצרן. כדאי שהתוכנה תהיה מעודכנת בעדכוני אבטחה, כך שפורצים פוטנציאליים לא יוכלו לנצל את חולשות האבטחה. אם אפשר לבצע עדכונים אוטומטיים, יש לעשות זאת. מצלמות רבות לא מאפשרות עדכוני אבטחה אוטומטיים, לכן חשוב לבצע עדכונים עיתיים בכל פעם שיש עדכון זמין (אפשר להגדיר זאת בהגדרות האפליקציה תחת עדכונים).

3. החלפת שם המצלמה החשופה לאינטרנט: מומלץ לא לבחור בשם הפרטי, בשם המשפחה או בכל שם אחר שמכיל פרטים אישיים, אלא שם שלא יעיד על הבעלים ויהיה קשה לנחשו.

4. מומלץ להפעיל הזדהות חזקה (2FA/MFA), אם ממשק הניהול של המצלמה, וכן האפליקציה, מאפשרים זאת.

5. הורדת האפליקציה מהחנויות הרשמיות וצמצום ההרשאות הניתנות לאפליקציה למינימום. כמו כן אפשר להגדיר שימוש בהרשאות רק בעת הפעלת האפליקציה.

6. מומלץ לנתק את המצלמה כאשר היא לא בשימוש. ככל שיקוצר זמן החיבור שלה, כך יקטן הסיכוי לפריצה למצלמה.

מצלמות ביתיות

בשנים האחרונות נעשו מצלמות האבטחה הביתיות אמצעי שכיח כמעט בכל בית במדינת ישראל. באמצעותן אפשר לצפות בבית או בבית העסק בכל זמן. כמוצר חכם, מצלמות אלה מחוברות לרשת האינטרנט וחשופות לסכנות ופריצות. מעבר לפגיעה בפרטיות, פריצה למצלמה עלולה להביא לחדירה לאפליקציית המצלמה בטלפון, ודרכה לחדירה לטלפון האישי ולכל המידע שבתוכו - חשבונות פרטיים, מיילים, פרטים אישיים, מסרונים ושיחות ועוד.

אבטחת מצלמות ביתיות

בעת שימוש במצלמות ביתיות, מצלמות דרך ומצלמות מוניטור, יש לבדוק אם הן שומרות מידע באופן מקומי. אם כן, לאיזו תקופה המידע נשמר. כך אפשר לדעת אם צריך למחוק מידע באופן יזום.

המלצות לשימוש

1. שימוש באמצעי פיזי לשם כיסוי עינית המצלמה או ניתוק פיזי שלה מהרשת כשאין בה צורך. לדוגמה, כשנמצאים בבית.

2. אם מתאפשר, קישור המצלמה לרשת הביתית על ידי שימוש בכבילה פיזית, ולא תיווך אלחוטי (Wi-Fi). אפשר להגדיר נתב נפרד למצלמה הביתית, כך שלא יהיה מקושר למכשירים אחרים בבית. עם זה, אם הרשת האלחוטית בבית מוצפנת היטב, המלצה זו אולי מיותרת.

3. מניעת גישה למצלמה מהאינטרנט או הגבלת הגישה על ידי שימוש באמצעים מקובלים כגון הגבלת גישה מכתובת IP מוגדרת בלבד.

4. מחיקה עיתית של מידע המאוחסן באופן מקומי במצלמה.

5. הצבת המצלמות במקום שפריצתן לא תאפשר פלישה לפרטיות, לדוגמה מבואת הכניסה ולא חדר השינה.

6. לאחר כל טיפול ושדרוג של מצלמות על ידי טכנאי, לוודא שהגדרות הבסיס לא שונו והוחזרו להגדרות שנקבעו.

7. רצוי להימנע מהתקנת מוצרי תוכנה שאינם מתוצרת יצרן המצלמות.

8. למתקדמים: אפשר להשתמש בשירות VPN כדי להגדיר מכשירים שיכולים לגשת לרשת שבה נמצאות מצלמות האבטחה.

הגנה על הנתב הביתי

אחת הדרכים לפרוץ למצלמה עשויה להיות ניצול הקישוריות של המצלמה לנתב הביתי. אפשר להסתייע בספק / איש מקצוע / חבר ולשנות את הגדרות הנתב הביתי.

1. החלפת הסיסמה של ברירת המחדל והגדרת שתי סיסמאות נפרדות: סיסמת משתמש המנהל (Administrator) - הוא בעל הגישה להגדרות הנתב; סיסמה לגישה לרשת האלחוטית (Wi-Fi).

2. שינוי שם הזיהוי של הרשת האלחוטית (SSID) כך שלא יעיד על מאפייני הנתב - דגם, יצרן, בעלים ומיקום.

3. עדכוני קושחה (Firmware): בדיוק כמו בעדכוני אבטחה של תוכנות במחשבים, חשוב מאוד לעדכן את הקושחה בנתב בעדכון האחרון שהפיץ היצרן. אם מתאפשר, רצוי להפעיל את אופציית העדכון האוטומטי.

4. חומות אש (Firewall) מסייעות לשמור מפני חדירה של גורמים זדוניים לרשת ומפני השגת גישה למכשירים פרטיים. חומת האש מגנה מפני ניסיונות כניסה לרשת וחוסמת תקשורת עם מקורות שאינם מורשים.

5. השבתת שירות Universal Plug and Play - UPnP - קיים במרבית הנתבים ומאפשר להתקנים ברשת (אפליקציות או מכשירים) ליצור תקשורת דרך הנתב. למרות שתכונת UPnP מקלה את תצורת הרשת הראשונית, היא עלולה לייצר סכנת אבטחה: תוכנות זדוניות הנמצאות כבר בתוך הרשת יכולות להשתמש בה כדי לפתוח פתח בחומת האש בנתב ולאפשר לפולשים לחדור.

6. הגדרת אימות והצפנה גבוהה בהגדרות האבטחה של הנתב.

סימני פריצה למצלמה הביתית

1. רעשים מוזרים בוקעים ממצלמת האבטחה.

2. נורה דולקת בלי שהמצלמה הופעלה.

3. המצלמה נעה לכיוונים שונים כביכול בכוחות עצמה.

4. שינויים בהגדרות המצלמה כגון החלפת סיסמה.

המלצות לאחר איתור פריצה למצלמה הביתית

1. ניתוק המצלמה מרשת האינטרנט.

2. שינוי הסיסמה של המצלמה לסיסמה ארוכה המורכבת משלוש מילים אקראיות בשילוב תווים מיוחדים או מספרים. הגדרת סיסמה ללא פרטים אישיים.

3. שינוי הסיסמה לנתב הביתי.

4. עדכון תוכנה לגרסה המעודכנת ביותר והגדרה של עדכוני תוכנה אוטומטיים בהגדרות המצלמה, אם מתאפשר.

5. עדכון יצרן המצלמה והגשת תלונה במשטרה.

מצלמות מוניטור

בשנים האחרונות מצלמות המוניטור המחוברות לרשת ה-Wi-fi הביתית נעשו נפוצות לשימוש בקרב רבים. הגישה אליהן מתבצעת דרך אפליקציה המותקנת בטלפון הנייד, ואפשר לצפות בנעשה בכל עת, גם כשנמצאים מחוץ לבית.

אלא שמצלמות שמחוברות לרשת, ובמיוחד אם היצרן לא הקפיד ליישם נהלי אבטחה, חשופות להשתלטות מרחוק ולפריצות. במהלך פריצות שנעשו בעבר למצלמות מוניטור במדינות שונות, גורמים בלתי מורשים דיברו אל הילדים דרך המצלמה, הפחידו אותם על ידי השמעת קולות משונים והשמיעו מוזיקה.

לפני שרוכשים מצלמת מוניטור, מומלץ לבחון את אלה:

1. אפשרות לבטל הקלטת שמע ווידאו. במצלמות רבות הקלטת שמע ווידאו היא ברירת המחדל. מומלץ לרכוש מצלמה שבה יתאפשר לבטל את ההקלטה ולשמור את המידע במכשיר. כדי לבחון אם אפשרות הביטול קיימת, חפשו את המדריך של דגם המצלמה שבכוונתכם לרכוש.

2. קיומו של חיווי חיצוני (כגון נורה פעילה) כאשר המצלמה פעילה. אם המצלמה תופעל ללא ידיעתכם, תבחינו בכך הודות לחיווי החיצוני.

להגן על המוניטור לאחר רכישה

במידת הצורך, אפשר ומומלץ להיעזר במדריך המצלמה המגיע עימה ליישום ההמלצות הבאות, נוסף על ההמלצות המופיעות לאחר רכישת מצלמה.

1. שנו את הגדרות ברירת המחדל שהגיעו עם המצלמה, כולל סיסמה. מומלץ לבחור סיסמה ייחודית, ארוכה ומורכבת, ולא לשתפה עם אף גורם.

2. מומלץ לבטל את השימוש ב-(Universal Plug and Play) UPnP, שכן הוא מאפשר להתקנים ברשת (אפליקציות או מכשירים) ליצור תקשורת למכשיר, במקרה זה - המצלמה. אפשרות זו קיימת רק בחלק מן המצלמות. אפשר לבצע את הביטול דרך הגדרות המצלמה.

3. מומלץ לבטל את השימוש ב-(Dynamic Domain Name System) DDNS, שהוא שירות שמאפשר לגשת למצלמה מרחוק באמצעות כתובת IP דינמית. אפשרות זו קיימת בחלק מן המצלמות. אפשר לבטלה דרך הגדרות המצלמה.

4. אבטחו את הנתב הביתי. מומלץ להקפיד לבצע עדכוני קושחה ולשנות סיסמאות לסיסמאות ארוכות, ייחודיות ומורכבות ככל האפשר.

5. במידת האפשר, לבטל את הגישה לצפייה מרחוק. אם הגישה לצפייה מרחוק נדרשת, מומלץ לשנות את פורט (Port) ברירת המחדל שהגיע עם המצלמה. מספר הפורט יופיע בדרך כלל במדריך המצלמה. את השינוי אפשר לבצע בהגדרות המצלמה. אפשרות נוספת היא להשתמש בשירות VPN כדי לקבוע אילו מכשירים יכולים לגשת לרשת שבה נמצאות מצלמות המוניטור.

אם הבחנתם שפרצו למצלמת המוניטור שלכם, נתקו אותה מיד מן הרשת. לאחר מכן החליפו את הסיסמה ופעלו על פי ההמלצות המופיעות מעלה. כמו כן צרו קשר עם ספק המוצר והודיעו לו על כך.

 

מצלמות דרך ברכב

מצלמות הדרך ברכב הן מוצר נפוץ מאוד. הן מספקות תיעוד מלא ורציף של המתרחש בסביבת הרכב ובעלות מיקרופון המתעד את השיח ברכב. הן קולטות את נתוני ה-GPS בזמן הנסיעה, יכולות לשלוח אלינו נתונים בעת גניבת הרכב, ומאפשרות להעביר את ההקלטות לטלפון או למחשב.

עצם היותן מוצר חכם המחובר לאינטרנט, פותח דלת להאקרים להשתלטות מרחוק ולפריצות.

פריצה למצלמת הדרך, משמעה העברה של כל הנתונים שנשמרו בה לאדם לא מורשה: הקלטות הנסיעה כולל שמע ושעות נסיעה, נתוני GPS ואף תמונות של היושבים ברכב, אם המצלמה כוונה אל פנים הרכב.

להלן המלצות להפחתת הסיכוי שיפרצו למצלמת הדרך ברכב. יצוין כי מומלץ ליישם גם את ההמלצות לגבי מצלמות ביתיות ומצלמות מוניטור.

המלצות ליישום לאחר רכישת מצלמת דרך:

1. החליפו סיסמה במצלמת הרכב. אופן החלפת הסיסמה תלוי ביצרן ובדגם. בחלק מהמצלמות אפשר להחליף סיסמה למצלמה באמצעות כניסה להגדרות המצלמה; בחלק אחר אפשר להחליפה דרך האפליקציה המחוברת למצלמה, באמצעות כניסה להגדרות המצלמה; וישנן מצלמות שמאפשרות להחליף את הסיסמה רק ל-Wi-Fi של המצלמה.

2. אם הדבר לא נעשה אוטומטית, מומלץ לבצע מחיקה עיתית של מידע המאוחסן באופן מקומי במצלמה.

3. מומלץ לכבות את המצלמה כאשר היא ללא שימוש, לדוגמה בעת המתנה ברכב מונע ובחניה.

אם הבחנתם שפרצו למצלמת הדרך, נתקו את המצלמה מרשת ה-Wi-Fi, והחליפו סיסמה לסיסמה ארוכה ומורכבת השונה מסיסמאות אחרות שלכם. בצעו עדכוני אבטחה והעבירו את המידע השמור במצלמה או מחקו אותו.

מצלמות רשת במחשב

מצלמת הרשת של המחשב, מצלמת הלפטופ, מצלמת הטלפון, מצלמת הטאבלט - כל אלו שימשו ועדיין משמשות אותנו מדי יום. האם הן מוגנות? מה היה קורה אילו מישהו היה מצליח לפרוץ למצלמה שלכם?

המושג Camfecting משמעו מה שמתרחש כאשר גורם לא מורשה מפעיל את מצלמת האינטרנט ללא רשותו של בעל המצלמה. הדבר מאפשר לו לצפות בכל דבר הזמין בשדה הראייה שלה. בדרך כלל הגישה למצלמה מושגת באמצעות שיטוי במשתמש, כך שיוריד ויריץ קובץ המכיל נוזקה.

לאחר השגת גישה למצלמה, אפשר להפעילה בחופשיות, להאזין לשיחות וידאו, לצפות בהן ולצלם תמונות וסרטונים ללא ידיעתו של בעל המכשיר. בהמשך יתאפשר להשתמש בחומרים למטרות של שיימינג, הטרדה וסחיטת כסף מבעל המכשיר.

יישום של דרכי ההתגוננות הפשוטות המוצעות להלן והתנהלות נכונה בסביבת מצלמות, עשויה למנוע זאת.

1. התקינו מערכות הגנה אמינות כגון תוכנת אנטי-וירוס וחומת אש. מומלץ לוודא שתוכנת האנטי-וירוס כוללת מודל התומך בהגנה על ממשק המצלמה.

2. היזהרו מפישינג. גלו חשדנות כלפי קישורים וקבצים הנשלחים אליכם. במקרים רבים, תוקף ישיג גישה באמצעות שליחת קובץ או קישור אל הקורבן. לחיצה על הקישור או הקובץ תביא להורדת תוכנה זדונית למכשיר, שתעניק לתוקף גישה.

3. בצעו עדכוני אבטחה עיתיים לתוכנות המחשב, בכללן תוכנות המשמשות לשיחות וידאו. בדקו אם אפשר להפעיל עדכון אבטחה אוטומטי, כך שלא תצטרכו לבדוק בעצמכם אם יש עדכון חדש.

4. כיסוי המצלמה או ניתוקה: אם מצלמת הרשת אינה מובנית במסך, נתקו אותה מהמחשב כשאין בה צורך. אם המצלמה מובנית במסך, כמו במחשב נייד, כסו אותה באמצעי פיזי כגון מדבקה אטומה.

אפשרות נוספת אך פחות עדיפה היא הגדרה באמצעות ה-Device Manager - שדרייבר המצלמה יהיה במצב "כבוי" או כבו את ההרשאות למצלמה באופן הבא: לחצו על מקש התחל במחשב ולאחר מכן על Settings/הגדרות. בחרו ב-Privacy/פרטיות ולאחר מכן ב-Camera/מצלמה. שנו למצב כבוי.

5. הורידו אפליקציות רק מחנויות רשמיות. אפליקציות שניתנות להורדה באמצעות קישורים או מאתרי אינטרנט למיניהם נחשבות לא בטוחות ואף זדוניות. קיים סיכון גדול שהורדת האפליקציה תאפשר להאקר שליטה במכשיר וגישה לפרטים האישיים ולמידע השמור בו.

6. הפחיתו למינימום גלישה ברשתות Wi-Fi ציבוריות. מומלץ לא להתחבר לרשתות ציבוריות כגון רשת Wi-Fi בבית קפה. אם נאלצתם להתחבר, הקפידו להתנתק מהשירות בסיום השימוש ולמחוק את ההיסטוריה של הדפדפן.

7. השתמשו ברשת פרטית וירטואלית (VPN). במידת האפשר השתמשו בשירות VPN המסווה את הפעילות שלכם באינטרנט, לא חושף את כתובת ה-IP שממנה אתם גולשים ומצמצם מאוד את חשיפתכם לסכנות ברשת.

8. המצלמה מחוברת לרשת, לכן תמיד מומלץ לצמצם שיחות רגישות ואינטימיות ליד המצלמה או במהלך השימוש בה.

אם יש חשש שפרצו לכם למצלמה, מומלץ לבצע את הבדיקות האלו:

1. חיווי נורה דולקת: אם נורת החיווי דולקת או מהבהבת, נסו לסגור את הדפדפן וכל האפליקציות או לאתחל את המחשב. אם החיווי נעלם, ייתכן שהענקתם הרשאות לאפליקציה או לתוסף אינטרנט ללא ידיעתכם, והוא פעל ברקע. אם החיווי עדיין פעיל בלי שהפעלתם את הדפדפן או אפליקציה כלשהי, ייתכן שפרצו לכם למצלמה.

2. תוכנת המצלמה מופיעה בתהליכים הפועלים ברקע: בדקו במנהל המשימות (Task Manager) במחשב את התהליכים הפועלים ברקע. חפשו שם את המצלמה שלכם. אם המצלמה מופיעה שם, סגרו את האפליקציות הפתוחות ואת הדפדפן. אם היא עדיין מופיעה, נסו לאתחל את המחשב. במקרה שהמצלמה עדיין מופיעה בתהליכים הפועלים ברקע, ייתכן שפרצו למצלמה.

3. כישלון בהפעלת המצלמה: סגרו את כל האפליקציות והדפדפן ונסו להפעיל את המצלמה. הודעה שהמצלמה כבר בשימוש עשויה ללמד על פריצה למצלמה.

4. תיקיית הקלטות או תמונות שלא שמרתם: היכנסו לתיקייה שבה נשמרים התמונות והסרטונים מהמצלמה, וחפשו קבצים שלא אתם שמרתם. אם הבחנתם בכאלה, בדקו עם שאר משתמשי המחשב אם הם שמרו את הקבצים. אם לא, סימן שפרצו למצלמה. אם אינכם רואים קבצים מסוג זה, זה סימן טוב, אולם אל תסתמכו רק על הבדיקה הזו. רצוי לבחון את שאר הסימנים המלמדים על פריצה למצלמה.

5. ביצוע סריקה לאיתור תוכנות זדוניות: מומלץ להריץ סריקה לאיתור תוכנות זדוניות באמצעות תוכנת אנטי-וירוס אמינה. אם זוהה קובץ זדוני, אפשרו לאנטי-וירוס למחוק אותו או להעבירו להסגר.

אם האקר מנסה לסחוט אתכם בתואנה שהוא מחזיק בתמונות או בסרטונים שלכם, אל תתפתו לשלם מיד. ראשית, חשבו אם הדבר הגיוני. האם יש לו הוכחות שלא ידרשו מכם ללחוץ על קישור או להוריד קובץ? האקרים ילחיצו אתכם וינסו לגרום לכם ללחוץ במהירות על קישור או להוריד את קובץ. אם תעשו זאת, ייתכן שתורידו למכשיר שלכם תוכנה זדונית שתאפשר להאקר לשלוט במכשיר.

מומלץ להפעיל שיקול דעת לפני כל לחיצה על קישור או קובץ, ובמידת הצורך להתייעץ עם חברים ומשפחה או להתקשר 119, למערך הסייבר הלאומי, להתייעצות ודיווח על אירוע סייבר.

פעולות מומלצות לביצוע בעת פריצה למצלמת הרשת:

1. תחילה נתקו את המצלמה מהמחשב או הסתרת המצלמה המובנית במחשב הנייד באמצעות אמצעי פיזי כגון מדבקה אטומה. כך תבטיחו שהאקר לא יצפה בכם או יצלם אתכם מאותו רגע.

2. הפעילו את תוכנות חומת האש והאנטי-וירוס במחשב. אפשרו לתוכנת האנטי-וירוס למחוק את הקבצים הזדוניים או להעבירם להסגר.

3. פרמוט המחשב: אם תוכנות ההגנה לא מסייעות, מומלץ לגבות את המידע החשוב במחשב ולפרמט את מערכת ההפעלה. כשאתם מחזירים את המידע המגובה למחשב, שימו לב שאינכם מחזירים את הקבצים הזדוניים.

4. אם אינכם יודעים כיצד לפעול, התייעצו עם גורם מוסמך ואמין. מומלץ לפנות למעבדת מחשבים מוסמכת שתסייע לנקות את המחשב מנוזקות.

סיכום

שימוש במצלמות תופס יותר ויותר מקום בחיינו. אנו משתמשים במצלמות לפנאי, לצורכי עבודה, לשיחות עם המשפחה, לאבטחה ובקרה ועוד. מצלמות, כמו כל "מוצר חכם" אחר, אוספות ואוגרות את המידע שלנו ועשויות להכיל התקן זיכרון נייד, ולעיתים אף לאחסן את המידע באינטרנט. אם הן אינן מאובטחות, המידע שלנו אינו מאובטח.

מצלמות סובבות אותנו גם כשאיננו משתמשים בהן. לכן כדאי לסגל הרגל: כשהמצלמה לא בשימוש, לנתק אותה מהחשמל/מהרשת. אם הדבר לא מתאפשר, לכסותה באמצעי פיזי כגון מדבקה, תריס מותאם או כל אמצעי אחר.

רבים יוצאים מנקודת הנחה שהאקרים לא מעוניינים דווקא בהם, ולכן מקלים ראש באבטחת המצלמות, אבל המציאות מלמדת אחרת.

פעלו לאבטחת המצלמות, נהגו בשגרה מודעת להיותן סביבכם, וזכרו כי את המידע שלכם תמיד כדאי לאבטח. בכל חשד לאירוע סייבר חייגו 119.


המידע בכתבה זו מבוסס על מסמך שנכתב על ידי מערך הסייבר הלאומי לצורך קידום הגנת הסייבר במשק הישראלי.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן