כלי לחימה בלתי מאוישים בצה"ל
המלחמה של ישראל ברצועת עזה נמשכת כעשרה חודשים. בשביל הצבא שלנו, שדה הקרב נהפך למקום לניסויים טכנולוגיים. נראה כי ישראל משתמשת בגרסאות בלתי מאוישות של כלי רכב מבצעיים. צה"ל משתמש בטכנולוגיות מודרניות מפותחות בשביל למצוא פתרונות לחימה חדשניים ולסכן כמה שפחות חיילים.
אחת הדוגמאות הבולטות לשימוש ברכבים משודרגים היא הפעלה של נגמ"ש מסוג M113 בפעילות מבצעית בתוך רפיח. נגמ"שי M113 ("ברדלס") הוא רכב קרבי משוריין שפותח עוד בשנות ה-60 על ידי ארצות הברית. חלק מהנגמ"שים הישנים עוברים התאמה להפעלה אוטונומית, כפי שאפשר לראות בתיעודים של פעילות צה"ל ברצועת עזה.
אתר אינטרנט ביטחוני ישראלי פרסם ידיעה על פיתוח גרסה בלתי מאוישת של הנגמ"ש "ברדלס" עוד בשנת 2015. הנגמ"ש פותח כמאמץ משותף של התעשייה האווירית ואלביט, שלצורך הפרויקט פעלו בשם G-NIUS.
צה"ל לא מרבה לשתף מידע על הפיתוחים והשדרוגים לכלי תקשורת בינלאומיים. אתר Breaking Defense ניסה ליצור קשר עם גורמים צבאיים כדי לקבל מידע על גרסה משודרגת של נגמ"ש M113 - ללא הצלחה, אבל גורמים בתעשייה האווירית נתנו קצת פרטים על תהליך הפיתוח: "פיתחנו גרסה משודרגת של מערכות רובוטיות ואוטונומיות לכמה סוגים ופלטפורמות של רכבים."
לטענת המרואיין, שנשאר בעילום שם, המעבר מגרסה מאוישת "רגילה" לגרסה בלתי מאוישת כולל שילוב של חומרה ותוכנות ממוחשבות. השדרוג כולל התקנה של חיישנים ובקרים מתקדמים. כך מוצר ה"מוח" של הרכב האוטונומי שמאפשר למפעילים שלו לקבל החלטות ולנהל אותו מרחוק. מלבד שדרוגים טכנולוגיים, חלק מהנגמ"שים הישנים עברו התאמה לפלטפורמות לחימה חדשות.
ישראל היא לא המדינה היחידה שמפעילה רכבים משוריינים מסוג M113 באופן אוטונומי. גם בארצות הברית ואוסטרליה יש גרסאות בלתי מאוישות בפיתוח מקומי. מספר נגמ"שים כאלו משמשים את צבא אוקראינה כתחנות נשק מרוחקות.
נגמ"ש M-113 בשירות צה"ל. צילום: Bukvoed, wikimedia