ישראל שולחת מערכות חץ לגרמניה
תוך כדי שישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה ומסתמכת על המערכות האוויריות שלה במאמצי יירוט של טילים וכתב"מים, היא מתכוננת לשלוח את אחת המערכות האוויריות המתקדמות שלה לגרמניה, בהתאם להסכם שנחתם בעבר. בתחילת חודש נובמבר נפגשו נציגי הממשלות של שתי המדינות באתר של התעשייה האווירית הישראלית. הכנות משותפות להעברת מערכות חץ 3 לגרמניה עלו על סדר היום. לפי ההסכם, גרמניה אמורה לקבל את מערכות היירוט בשנה הבאה.
מערכת חץ 3 פותחה כפרויקט משותף של ישראל וארצות הברית, והיא השכבה העליונה של מערכת ההגנה האווירית התלת-שכבתית של ישראל. התפקיד העיקרי שלה הוא להגן מפני טילים בליסטיים. שתי שכבות הגנה נוספות הן קלע דוד (שכבה אמצעית) ומערכת היירוט כיפת ברזל - שכבה תחתונה וראשונית. התעשייה האווירית של ישראל (IAI) היא היצרנית והספקית העיקרית של מערכת חץ. דובר משרד הביטחון חשף, כי נציגי אלביט מערכות והחברה הגרמנית MBDA נכחו אף הם בפגישה.
ישראל תייצא את מערכת היירוט המתקדמת תוך כדי שהיא משתמשת באותה המערכת ליירוט מטרות אוויריות ומתגוננת מפני האיום המתמשך מצד מדינות ערב. עד כה, עסקאות נשק ומערכות גדולות בין ישראל לגרמניה נעשו בעיקר כשישראל הייתה בעמדת הקונה. למשל, ישראל רכשה ספינות קורבט וצוללות מגרמניה. היום, התפקידים הכלכליים והביטחוניים מתחלפים, וגרמניה רוכשת מערכות מישראל.
הסכם ההתחייבות לרכישה נחתם על ידי הצדדים ב-26 בספטמבר 2023, ימים אחדים לפני שחמאס וארגוני טרור נוספים מרצועת עזה יצאו במתקפה הרצחנית נגד ישראל ביום שבת, 7 באוקטובר. המתקפה שינתה את הנוף הביטחוני במזרח התיכון במידה ניכרת. מערכת היירוט חץ 3 ביצעה את היירוט הראשון והמוצלח שלה ב-9 בנובמבר 2023 כשיירטה טיל בליסטי ששוגר מתימן.
עסקת הרכישה של מערכת החץ היא רק אחת מהעסקאות ומהסכמים הרבים של תעשיית הנשק הישראלית מול מדינות אירופיות בשנים האחרונות. כך, פינלנד רוכשת את מערכת היירוט קלע דוד, סלובקיה תקבל את מערכת ההגנה ברק, וחיל הים האמריקני כבר השלים תרגיל מוצלח בהפעלה של כיפת ברזל. לפי דיווחים בתקשורת, יוון מעוניינת לפתח מערכת הגנה אווירית רב-שכבתית עם כיפת ברזל כבסיס.
צילום: IAI, התעשייה האווירית