גוגל מספקת פלטפורמות AI לצה"ל
מחקירה שנעשתה בחסות העיתון וושינגטון פוסט (The Washington Post) עולה, כי חברת גוגל (Google) מספקת לצה"ל מערכות, כלים ופלטפורמות להפעלת בינה מלאכותית. לפי הדוח שפרסם העיתון, התפקיד של גוגל בעיבוד מידע ובהספקה של מערכות מידע וכלים וירטואליים לצבא הישראלי הוכח, אך לא ברור כיצד הצבא משתמש בטכנולוגיות האלו ובאיזה היקף.
אחת המטרות של החקירה של העיתון האמריקני הייתה להבין כיצד חברת גוגל מסייעת לפעילות טקטית ולמבצעים צבאיים של ישראל בכלל. רישומים במערכת משנת 2024 הראו, כי עובדי גוגל קיבלו בקשות רבות לגישה לכלי AI מצה"ל, כולל כלי ג'מיני (Gemini AI) שמשמש לייצור מערכות עזר וירטואליות לעיבוד מסמכים וקטעי שמע.
מסמכים שפורסמו אחרי המתקפה של ארגוני הטרור הפלסטיניים על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 חושפים, כי גורמים ישראלים חיפשו אופציות הרחבה לשימוש בשירות גוגל ורטקס (Google Vertex AI). זה כלי שמפעיל אלגוריתמים של בינה מלאכותית למאגרי מידע שמוזן על ידי משתמשים חיצוניים.
באחד המסמכים שפורסמו אפשר למצוא התייחסות של אחד מעובדי גוגל לאפשרות שעיכוב או דחייה של גישה של צה"ל לכלי AI ולמערכות של גוגל עשויים לגרום לצבא הישראלי לחפש אלטרנטיבה בתחום, ולמעשה לפנות לאמזון (Amazon) כספקית שירותי ענן.
אמזון היא המתחרה העיקרית של גוגל בתחום זה. אמזון וגוגל, שתיהן שותפות עיקריות של ישראל במיזם טכנולוגי רב-שנתי הנקרא נימבוס (Nimbus project). הפרויקט, בעלות 1.22 מיליארד דולרים, מכוון לשיפור טכנולוגיות ממשלתיות של ישראל ולאספקה של שירותי ענן.
ארגונים שנלחמים למען זכויות האדם, כולל היוזמה "אין טכנולוגיה בשביל אפרטהייד" (No Tech for Apartheid), קוראים לגוגל ואמזון לחתוך את כל הקשרים עם ישראל ולהתנגד לפרויקט נימבוס. לטענתם, התקדמות הפרויקט והענקת יכולות טכנולוגיות חדשות לישראל עלולה "לאפשר רצח עם של פלסטינים בעזה".
בשנה האחרונה פיטרה גוגל לפחות 50 עובדים שמחו נגד העסקה של החברה עם גורמים ממשלתיים של ישראל. החברה הטכנולוגית הבכירה מחזיקה בדעה, כי היא נמנעת משימוש מזיק בטכנולוגיות ופיתוחים, וכי השימוש במוצרי גוגל עומד בחוקים ובכללים של הגנה על זכויות האדם.