רחפן ימי ענק
הסוכנות הצבאית לפרויקטים מחקריים מתקדמים של ארצות הברית (DARPA) משיקה כלי ימי בלתי מאויש חדש. הרחפן החדש, אחד הגדולים בתחומו, מסוגל לתפקד במים פרקי זמן ממושכים מאוד בלי צורך לתדלק או להיטען. ב-DARPA הודיעו, כי הרחפן הימי הגדול עבר את המבחנים הטכניים הראשוניים שהתקיימו בקליפורניה. קייל ורנר (Kyle Woerner), מנהל הפרויקט, הודיע באופן רשמי כי מבחני תקינות וכשירות מלאים לרחפן, בשם מנטה ריי (Manta Ray), עברו בהצלחה רבה. "המכשיר מוכן לעבור לביצוע משימות בעולם האמיתי", סיכם ורנר.
מבחינת הממדים שלו, הרחפן הימי גדול יותר מסירת הצלה סטנדרטית. במבחנים מעשיים הציג הרחפן יכולת טכנית מרשימה ומגוון מצבי פעילות. רחפן מנטה ריי הוא תוצאה של פרויקט טכני נרחב שהתפתח בחמש השנים האחרונות. המטרה העיקרית של הפרויקט הייתה ליצור רחפן ימי מתקדם שיוכל לבצע משימות תת-ימיות ולפעול פרקי זמן ממושכים, בעיקר בהשוואה לרחפנים תת-ימיים קיימים.
רחפנים כאלו עשויים לסייע לאתר צוללות של כוחות עוינים, בעיקר צוללות רוסיות וסיניות. מבחינה טקטית, הרחפן החדש הוא גם תשובה למאמץ של רוסיה, שהכריזה על פיתוח של רחפן תת-ימי מסיבי בינואר 2023. הפרויקט הרוסי, ששמו פוסיידון (Poseidon), מבוסס על טילים תת-ימיים המסוגלים לשאת טילים גרעיניים. הפוסיידון גם מונע על ידי אנרגיה גרעינית.
DARPA והצבא האמריקני יצרו את מנטה ריי מתוך מחשבה טקטית אחרת, ולא רק כי הרחפן האמריקני אינו מבוסס על כוחות גרעיניים. הרחפן מופעל על ידי מערכות ימיות סטנדרטיות כגון מדחפים ומנועים. למים של ימים ואוקיינוסים יש פוטנציאל אנרגטי רב. הרחפן יכול להתבסס על זרמים וגלים, אפילו בהבדלים קטנים בין טמפרטורות המים ורמות המלח בתוכם. מערכות האנרגיה וההפעלה של הרחפן הימי החדש עדיין נמצאות בשלב פיתוח. חברת פקמר טכנולוגיות (PacMar Technologies) ממונה על הפיתוח והמבחנים של מערכת איסוף האנרגיה להפעלת הרחפן.