עיכובים בפרויקטים תחבורתיים
הוועדה לצמצום פערים חברתיים בפריפריה קיימה דיון נוסף בסדרת הדיונים על קידום התחבורה הציבורית בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בדיון השתתפו מספר ראשי ערים ונציגים מרשויות מקומיות, שסיפרו על עיכובים ניכרים בסיום פרויקטים בתחום התחבורה וקראו להגברת ההשקעות בנת"צים ובתחבורה הציבורית בפריפריה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם בצלאל, אמר: "נושא התחבורה קריטי לכל תחומי החיים, והמצב נהיה גרוע יותר מבחינת פקקים, היעדר זמינות ודיוק של התחבורה הציבורית, וגם עבודות אינסופיות שמשבשות את סדרי התנועה, לפעמים למשך שנים. לא שמעתי על פרויקט אחד שקבעו לו זמן והסתיים במועד. בכל פעם ההסבר אחר: קורונה, מלחמה, עובדים... בסופו של דבר בגלל שאין תחבורה ציבורית זמינה וטובה, אנשים קונים עוד ועוד רכבים, זה מייצר עוד פקקים, והמעגל ממשיך וממשיך. אני מתבייש שזה המצב שלנו."
שי עמר, סגן ממלא מקום ראש עיריית נתיבות, אמר: "מצב התחבורה בעיר לא טוב. אין בעיר או בכניסות אליה שום נת"צ. להגיע לבאר שבע יכול לארוך 35־40 דקות. זה היה לוקח חצי מהזמן אם היה נת"צ. בעיר יש היום כ־60 אלף תושבים, ולאחרונה חתמנו על הסכם גג שיכפיל, ואפילו ישלש, את כמות התושבים בשנים הבאות. היינו רוצים לשלב את זה כבר עם תכנון השכונות החדשות שייבנו לרווחת תושבי העיר."
אינה ברנסבורג, הרשות הארצית לתח"צ במשרד התחבורה, השיבה: "אני מסכימה עם הצורך והחשיבות, אבל יש רף מסוים של נסיעות אוטובוסים שצריך לעמוד בו כדי להצדיק פתיחה של נת"צ. עד כה נמצא שאין לזה הצדקה בנתיבות. בראייה ארוכת טווח, אכן יש צפי לגידול באוכלוסייה, לכן יתקיים בקרוב דיון נוסף בנושא וזה ייבחן שוב."
שילה דורי, חבר מועצת העיר נתיבות, אמר בתגובה: "צריך להחליט אם המדד שלנו הוא מספרי או שאנחנו נותנים ניידות חברתית, שוויון הזדמנויות וגישה לשירותים ציבוריים לתושבי הפריפריה. ההסתכלות פה צריכה להיות אחרת. אם נגדיל את התח"צ ונצא בפרסומים לקידום נסיעה שיתופית, אפשר לעשות שינוי תפיסה ולמלא את הנתיב הזה."
ראש עיריית קריית מוצקין, ציקי אבישר: "אני מנסה לקדם פרויקטים בתחום התחבורה ונתקל בסחבת. פרויקט שהיה אמור להסתיים ביולי שעבר יסתיים אולי בחודש הבא. קיבלתי סימפטיה מלאה משרת התחבורה, אבל הדברים עדיין עובדים לאט מאוד. הקריות מתמודדות עם צפיפות גוברת והולכת. אנחנו לקראת סיום עתודות הקרקע, ועתיד העיר שלי הוא בכיוון של התחדשות עירונית. זה אומר לצופף יותר את העיר ולרדת גם במפתחות החניה. לכן נת"צים חשובים, גם בקרית מוצקין וביתר הערים באזור מפרץ חיפה."
ראש עירית כרמיאל, משה קונינסקי: "יש אטימות של מדיניות הממשלות האחרונות בכל הנוגע להשקעה בתחבורה ציבורית בפריפריה. בכביש סובב כרמיאל החליטו שאחד הנתיבים יהיה נת"צ, אבל לא הכניסו לשם תחבורה ציבורית נוספת, ובפועל זה שימש את המשטרה כדי לגייס כספים על ידי דוחות.
"מתחנת הרכבת של כרמיאל, שמשמשת את כל הצפון עד שיאריכו את הקו לקרית שמונה, אין רכבות לנתב"ג. יוצאות רק שתי רכבות בבוקר. קווי האוטובוסים לערי המרכז לא מספקים את הביקוש, הפערים עצומים, והכול בגלל חיסכון של המדינה בקווים חדשים, בקילומטרים. מרחק של עשרה ק"מ אורך 40־50 דקות בפקקים. אם כל הגופים האחראים לא יחשבו מחדש על התנעת התחבורה הציבורית בצפון ובדרום, נמשיך להיתקע כאן."
איציק אסרף, מנהל אגף הפיקוח בעיריית רמלה: "יש בעיר שלנו פרויקטים בפיתוח, ואנחנו מברכים על כל התחדשות ותנופה בעיר, אבל קבעו לוחות זמנים, וזה רחוק מלעמוד בהם. אנחנו רואים לפעמים מקטע שלם עם שני פועלים או ימים שלמים שבהם אין עבודה. בינתיים רחוב שלם מושבת, העסקים מתים, ואין שום עזרה לתת לבעלי העסקים. מישהו היה צריך לחשוב על זה."
מנהלת אגף צירי העדפה במשרד התחבורה, חני פרבר, אמרה: "אנחנו לא רוצים לעשות נת"צים שיהיו ריקים, ואז תהיה ביקורת על זה, כי זה נתיב שיכול לשמש את הציבור בדרך אחרת. כל פרויקט שיוצא לדרך מקודם בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית, לאחר בדיקות מעמיקות של הצורך והתועלת הצפויה. אנחנו לא מדברים בתחושה אלא בנתונים. על כל נת"צ שבונים לדוגמה, בודקים שנה לפני ושנה אחרי את כל התחבורה הציבורית והפרטית כדי לדעת אם נוצר ערך. גם על נת"צים פעילים אנחנו מקיימים מעקב. לאחרונה מצאנו נת"צים אחדים שאכן לא נתנו ערך."
באשר לעיכובים ואי עמידה במועדי סיום שהוגדרו לפרויקטים, אמרה פרבר: "נכון שיש עיכובים. הסיבה המרכזית היא שבשנה וחצי האחרונות אנחנו עובדים עם 30% כוח אדם באתרי הבנייה בגלל מחסור בפועלים, וכן מנהלים ועובדים שגויסו למילואים. אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לחפות על זה ולהריץ פרויקטים מהר יותר."