מגה הסעות
כתבות
מגה טיפ הסעות
לעמוד קודם

הסעות תלמידים

נוסעים על בטוח

13/07/2022
זמן קריאה: 9 דק'

תלמידי חינוך חובה, שהמוסד החינוכי שהם לומדים בו מרוחק מביתם, זכאים להסעות. המרחק המינימלי בין מקום המגורים לבית הספר הקרוב ביותר, המצדיק השתתפות בהוצאות ההסעה של תלמידים מגן חובה ועד כיתה ד' (ועד בכלל), הוא שני קילומטרים ויותר. תלמידי החינוך המיוחד, מכיתות הגן של גילאי 3 ועד גיל 21, הסובלים ממוגבלויות המפורטות בחוזר משרד החינוך, זכאים להסעה מאורגנת מיוחדת, ללא הגבלת מרחק.

הרשות המקומית אחראית על ארגון ההסעות. משרד החינוך אינו נוטל חלק בארגונן אלא משתתף במימונן בלבד. הקריטריונים להשתתפותו בעלות ההסעות מופיעים באתר משרד החינוך. ההסעות לא מתבצעות ישירות על ידי מוסדות החינוך. הסעת תלמיד בחינוך המיוחד מאושרת על סמך החלטת ועדת שיבוץ הפועלת ברשות המקומית שהתלמיד מתגורר בתחומה.

 

בטיחות בהסעות

בראש ובראשונה אחראי על כללי הבטיחות בהסעה הנהג עצמו, האחראי גם להתנהגותם של התלמידים המשתמשים ברכב. האחריות מוטלת גם על החברה המבצעת את ההסעות, האחראית לתקינות כלי הרכב ולהעסקת נהגים בעלי רישיון מתאים, אשר עומדים בכללים שנקבעו.

האחריות לבקרה ופיקוח על קיום הוראות הבטיחות מוטלת על הרשות המקומית. חריגה מהוראות הבטיחות על ידי מפעיל ההסעות תגרור אכיפה וענישה, החל בקיזוז תשלומים המגיעים למפעיל בגין ההסעה וכלה בהפסקת ההתקשרות עם החברה והגשת תלונה במשטרה.

אין חובה ללוות את הסעות התלמידים, אך אם אפשר רצוי כי ברכב המסיע ילדים יהיה אדם מבוגר (הורה, מורה, תלמיד בוגר וכדומה) מלבד הנהג. נוכחות של מבוגר ברכב מומלצת בעיקר בהסעת תלמידים הלומדים במוסדות החינוך המיוחד, וכן בהסעות אזוריות שבהן מסלול הנסיעה ארוך. כן מומלץ כי הסעה מאורגנת של תלמידי פנימיות למוסד חינוכי או לבתיהם תלווה על ידי מבוגר או על ידי תלמיד כיתה י"ג שעבר הכשרה מתאימה.

בהסעת תלמידים עם מוגבלות חלה חובת ליווי על ידי אדם מבוגר, על פי החוק להסעה בטיחותית של ילדים ופעוטות עם מוגבלות, תשנ"ד-1994.

תפקידיו של המלווה:

* בתחילת הנסיעה על המלווה לספור את התלמידים לפי רשימה ולעקוב אחר איסוף התלמידים והורדתם.

* אם ילד יורד מרכב ההסעה ועליו לחצות כביש, יעשה זאת המלווה יחד איתו, מאחורי רכב ההסעה.

* המלווה יעבור הכשרה ותרגול בבית הספר, שיכללו את הגדרת תפקידיו בהסעה ותרגול התנהגות במצבי חירום ובעת תאונה.

* ברשות המלווה יהיו מספרי טלפון של בית הספר ושל הורי התלמידים.

כללי התנהגות של תלמידים

בעת ההמתנה לאוטובוס:

* יש להמתין לאוטובוס רק בתוך תחנת ההסעה.

* יש לעמוד על המדרכה, רחוק ככל האפשר מהכביש.

* אפשר להתקרב רק כאשר האוטובוס עוצר לגמרי ועומד בתחנה.

בעת העלייה לאוטובוס:

* יש להמתין עד שהאוטובוס נעצר כדי להיכנס אליו.

* יש לעלות לאוטובוס באופן מסודר ובלי לדחוף.

* העלייה לאוטובוס תתבצע מהדלת הקדמית בלבד.

במהלך הנסיעה:

* חובה לשבת.

* אסור לעמוד או להסתובב.

* אין להוציא ראש או ידיים מבעד לחלון, ואין להשליך מהאוטובוס חפצים או פסולת.

* יש להימנע מרעש, צעקות, תגרות, השלכת חפצים וכל פעולה שעלולה להסיח את דעתו של הנהג.

בעת הירידה מהאוטובוס:

* יש להמתין עד שהאוטובוס נעצר לגמרי, ורק אז לגשת לדלת היציאה.

* הירידה מהאוטובוס תתבצע מהדלת הקדמית בלבד, אלא אם כן מלווה מבוגר מפקח על הדלת האחורית.

* יש לרדת מהאוטובוס באופן מסודר ובלי דחיפות.

אחרי הירידה מהאוטובוס:

* אם צריך לחצות כביש, יש להתקדם על המדרכה עד שאפשר לראות את הנהג, לוודא שהוא מבחין בילד, ורק אז לחצות את הכביש.

* יש להימנע מחציית כביש מאחורי האוטובוס, כאשר שדה הראייה אינו מספק.

* רצוי להמתין עד שהאוטובוס יעזוב את התחנה, לוודא שהכביש פנוי ואז לחצות בבטחה.

תפקיד ההורים

מומלץ כי ילדים עד גיל תשע ילוו על ידי אדם מבוגר או ילד מעל גיל 12 בדרך לתחנת האיסוף, בעת ההמתנה להסעה, בעלייה לאוטובוס, בעת הנסיעה, בירידה מהאוטובוס ובחציית הכביש. יש להסביר לילדים כי אם נופל להם דבר מה בקרבת האוטובוס או מתחתיו, עליהם ליידע את הנהג על כך ורק לאחר מכן להרים את החפץ, כדי למנוע מצב שהנהג ייסע בלי להבחין בילד.

תפקיד הנהג

* במהלך הנסיעה על הנהג להיות ערני למתרחש בתוך הרכב ולמנוע התנהגות פרועה, הוצאת ידיים וראש מחוץ לרכב, השלכת חפצים בתוך הרכב או מבעד לחלון כדומה.

* בתחנת היעד על הנהג לאפשר ירידה מהרכב אך ורק דרך הדלת הקדמית, אלא אם כן יש בנסיעה מלווה מבוגר המפקח על הדלת האחורית.

* על פי תקנה של משרד התחבורה, בעת העלאת תלמידים לאוטובוס או ירידתם ממנו, על הנהג להפעיל פנסי איתות מהבהבים כדי ליידע את הנהגים בכביש ולהגביר את בטיחותם של התלמידים.

* רצוי להוריד ולהעלות את הילדים בצד הכביש שבו נמצא בית הספר או הבית, כדי לא לאלצם לחצות כביש.

* איסוף התלמידים יתבצע בתחנות הסעה קבועות ומוסדרות מראש. אין להעלות או להוריד תלמידים במקומות מזדמנים.

* על הנהג לבדוק את הרכב בתום כל הסעה ולוודא שלא נשארו בו ילדים או חפצים. הדבר חשוב במיוחד בעת הסעת ילדים בגילאי גן וכיתות נמוכות, וכן בהסעת ילדים עם מוגבלות.

חובותיה של חברת ההסעה

על פי תקנה של משרד התחבורה, מ-1 ביולי 2007 מחויבת כל חברת הסעות להתקין פנסי איתות מהבהבים בכל כלי הרכב המסיעים תלמידים. פנסי האיתות נועדו ליידע נהגים בכביש על עליית תלמידים לאוטובוס או ירידתם ממנו.

* לחברה חייב להיות רישיון הפעלה בתוקף מהמפקח על התעבורה במשרד התחבורה.

* היא חייבת להעסיק קצין בטיחות בתעבורה, שקיבל מינוי מהאגף לקציני בטיחות במשרד התחבורה.

* הסעת תלמידים תבוצע אך ורק ברכב שהותאם להסעת נוסעים והורשה לכך על ידי רשות הרישוי, כגון אוטובוס, אוטובוס זעיר ציבורי, מונית וטיולית.

* רכב ההסעה חייב להיות במצב תקין ובעל מזגן תקין, אשר עבר את כל בדיקות הבטיחות הנדרשות ונמצא בפיקוח של קצין בטיחות בתעבורה. משרד החינוך דורש כי הרכב יהיה בן עשר שנים לכל היותר.

* יש לוודא שברכב נמצאים כל האביזרים והציוד הנדרשים על ידי משרד התחבורה, כגון ערכת מילוט, ערכת עזרה ראשונה וערכת כיבוי אש.

* ילדים עד גיל חמש יוסעו רק במושבי בטיחות המתאימים לגילם, שהותקנו ברכב באמצעות חגורת הבטיחות.

* נהג המסיע תלמידים חייב להחזיק רישיון להסעת ילדים. על פי תקנה 84, הרישיון חייב לשאת חותמת "רשאי להסיע ילדים".

* נהג המסיע ילדים נדרש להמציא תעודת יושר פעם אחת בחמש שנים.

 

חגורות בטיחות

מ-1 בספטמבר 2006 חובה להתקין חגורות בטיחות בכל האוטובוסים משנת ייצור 1995 המשמשים להסעות תלמידים. יש לחגור חגורות בטיחות בכל נסיעה, בדרכים עירוניות ובדרכים בינעירוניות. החובה חלה רק באוטובוסים המסיעים תלמידים ולא בהסעת מבוגרים.

חובה לחגור חגורת בטיחות בכל נסיעה מאורגנת לפעילות שאורגנה לילדים ושהנוסעים בה הם מתחת לגיל 18: יום לימודים, טיול בית ספר, קייטנה או טיול בתנועת הנוער.

* באוטובוס זעיר יש להתקין במושבים הצמודים לדופן הרכב חגורות צד המעוגנות בשלוש נקודות.

* באוטובוס רגיל יש להתקין בכל המושבים חגורות בטן (שתי נקודות), למעט במושבים הממוקמים אחרי מחיצה או מעקה (באזורי הדלתות והנהג), ובהם יש להתקין חגורת צד (שלוש נקודות).

* התקנה חלה על כל סוגי הרכב הציבורי המשמשים להסעת תלמידים בשכר: אוטובוס, אוטובוס זעיר (מיניבוס), טיולית וכדומה.

* התקנה חלה גם על אוטובוס פרטי המסיע תלמידים בשכר, אך לא חלה על רכב פרטי המשמש את ההורים להסעת ילדיהם וחבריהם.

* התקנה אינה חלה על ילדים שנוסעים בבוקר לבית הספר בקו עירוני רגיל כגון "דן" או "אגד". אוטובוס עירוני אינו מיועד להסעת תלמידים אלא לכלל הציבור, והתלמידים המשתמשים בו מצטרפים לתחבורה הציבורית הכללית.

הנהג ורכב ההסעה

ברכב להסעת תלמידים רשאי לנהוג בעל רישיון D1 לשעבר דרגה 5, רישיון לאוטובוס זעיר או מונית המסיעה עד 16 נוסעים מלבד הנהג, ובעל רישיון D לשעבר דרגה 6, רישיון לאוטובוס, כמפורט באתר משרד התחבורה. אין להסיע יותר נוסעים מהמספר המצוין ברישיון הרכב.

דרישות לקבלת רישיון נהיגה לרכב ציבורי

אלו התנאים לקבלת רישיון נהיגה באוטובוס ובאוטובוס זעיר:

* תושב הארץ.

* מעל גיל 21 (אפשר להתחיל את הלימודים בגיל 20).

* בדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד).

* בעל רישיון נהיגה לרכב פרטי או משא שנתיים לפחות.

* שמונה שנות לימוד לפחות.

* היעדר רישום פלילי או תעבורתי.

* עבר קורס לנהגי רכב ציבורי של משרד התחבורה.

* עמד במבחן נהיגה עיוני ומעשי.

תנאים מחייבים לנהג

הנהג חייב להחזיק ברישיון להסעת ילדים, שעליו החותמת "רשאי להסיע ילדים" (תקנה 84). הנהג יידרש להמציא תעודת יושר פעם אחת בחמש שנים, וכן לעמוד בהוראות החוק למניעת העסקה של עברייני מין.

כדי לוודא שהרכב מאושר להסעת תלמידים יש לראות את רישיון הרכב ולבדוק אם מצוין בו "מורשה להסיע ילדים".

לאוטובוס להסעת תלמידים יש סימון מיוחד. לחלקו האחורי יש להצמיד שילוט ברור ועליו הכיתוב הבולט "הסעת ילדים", וכן לציין באמצעות שלט ברור את יעדי הנסיעה. מלבד השלט מחויב כל רכב להסעת תלמידים בפנסי איתות מהבהבים, כדי להתריע בפני נהגים הנוסעים בקרבתו על הימצאות ילדים. בחזית האוטובוס יש להתקין שני פנסים בצבע צהוב ובחלקו האחורי שני פנסים בצבע אדום, שיופעלו ויהבהבו אוטומטית בכל פתיחה של הדלתות.

 

רכב הסעה: מועצה אזורית ורשות מקומית

רשות מקומית שוכרת בדרך כלל שירותי הסעה מחברה חיצונית, ולא תמיד הרכב ייעודי להסעת תלמידים. מפעילי ההסעות נבחרים במכרז, הכולל דרישות בטיחות קפדניות כגון חובת העסקה של קצין בטיחות בתעבורה, חובת הנהג להחזיק רישיון להסעת תלמידים ודרישות בטיחות לרכב.

מועצות אזוריות מפעילות רכבי הסעה משלהן, בדרך כלל אוטובוסים בצבע צהוב, שאותם רוכש משרד החינוך בהשתתפות תקציבית של המועצות האזוריות.

הסעת תלמידים עם מוגבלויות

האם חברת הסעה חייבת לספק רכב נגיש? בהתאם לתקנות, חברת הסעות המחזיקה יותר מ-20 אוטובוסים חייבת לספק אוטובוס אחד לפחות המותאם לנוסעים עם מוגבלויות. חברת הסעות המחזיקה יותר מ-40 אוטובוסים חייבת להחזיק שני אוטובוסים נגישים, וכן הלאה.

הדרישות מאוטובוס המותאם לנכים כוללות בין השאר פתח רחב המאפשר מעבר כיסא גלגלים, מִתקן הרמה, מקום לכיסאות גלגלים, אמצעי עיגון לכיסא וחגורות בטיחות ליושב בו. דרישות נוספות מפורטות ב"תקנות הסעה בטיחותית לילדים נכים (מפרטי רכב בטיחותי).

התנהגות בהסעה

על פי חוק, שני תלמידים בלבד יכולים לשבת במושב הסעה אחד המיועד לשני נוסעים - כמספר חגורות הבטיחות המותקנות. אסור להסיע תלמידים בעמידה.

מטעמי בטיחות, וכדי לאפשר לנהג לפקח על התנהגות הילדים, מותר להעלות ולהוריד ילדים אך ורק מהדלת הקדמית, אלא אם כן יש בנסיעה מלווה מבוגר המפקח על הדלת האחורית. התקנה מתייחסת לכל רכב המסיע תלמידים, גם כזה שלא אושר להסעת תלמידים (כגון מיניבוסים).

אם ילדים מתפרעים ברכב או גורמים לו נזק בעת ההסעה, אפשר לנקוט נגדם צעדים. עם זאת אסור לנהג להוריד ילד מהרכב שלא ביעד הרגיל. אם הבעיה קריטית ומצריכה טיפול דחוף, על הנהג לנסוע עם כל הנוסעים אל תחנת המשטרה הקרובה. העונש המקובל הוא השעיה מההסעה לפרק זמן מסוים. כמו כן אפשר לדרוש מהורי התלמיד פיצויים בעבור הנזק שנגרם. ההשעיה תבוצע בתיאום עם הרשות המקומית, עם הנהלת בית הספר ועם הורי התלמיד, ויש לדווח לכל הגורמים האלה על משך ההשעיה וסיבותיה.

תלונות, הערות או בקשות באשר להסעת תלמידים רצוי להפנות בשלב ראשון לממונה על הסעות התלמידים במוסד החינוכי, ובהמשך לפנות לאחראי במועצה האזורית או ברשות המקומית.

אם לא מתקבל מענה מספק, אפשר לפנות לאגף א' - היסעים והצטיידות, משרד החינוך (בניין לב-רם, רחוב דבורה הנביאה 2, ירושלים 91911. טלפון: 02-5603359).


מקור המידע: משרד התחבורה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
1.
03/09/2023
ותק בנהיגה
נהג אוטובוס יסיע תלמידים רק עם וותק של שנתיים לפחות לאותו סוג רכב שבו הוא מסיע!!!
כותרת
תוכן