שלב נוסף בדרך להשלמת פרויקט הרכבת הקלה נופית
משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, באמצעות חברת חוצה ישראל, חתם עם זכיין הרכבת הקלה נופית על הסכם להקמה והפעלה של הרכבת הקלה, המחברת בין חיפה לנוף הגליל לנצרת. הרכבת הקלה נופית היא אחד מהפרויקטים הגדולים ביותר של תחבורה ציבורית בישראל המקודמים בימים אלה. הרכבת הקלה תשמש כמנוע צמיחה תחבורתי, כלכלי וחברתי לכל אזור הצפון, תחזק את הפריפריה הצפונית בישראל ותחבר אותה למרכז הארץ.
במעמד החתימה שהתקיים במשרדי חברת חוצה ישראל השתתפו שרת התחבורה והבטיחות בדרכים,תא"ל (במיל') מירי רגב, מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן, יו"ר דירקטוריון חוצה ישראל, רוני מילוא, מנכ"ל חוצה ישראל, דן שנבך, מנכ"ל קבוצת אלקטרה, איתמר דויטשר, מנכ"ל אלסטום ישראל, ערן כהן, מנכ"ל זכיינות מנרב וסמנכ"ל קבוצת מנרב, רונן שפר, סמנכ"ל רק"ל, איציק אורון, מנהל מינהל תשתיות מהנדס אבנר פלור, נציגי משרד התחבורה, יועצי החברה ועובדי החברה.
פרויקט הרכבת הקלה נופית מצוי כיום בשלבי ביצוע של עבודות ההקמה והתשתיות. הפרויקט יבוצע באמצעות שיתוף פעולה בין המגזר הפרטי לציבורי (PPP), בדומה לפרויקטים מוצלחים כגון כביש 6, מנהרות הכרמל והרכבת הקלה בירושלים. החברה המבצעת את המיזם מורכבת מהחברות אלסטום, אלקטרה ומנרב.
הזכיין יהיה אמון על תכנון, הקמה, אספקה והתקנה של כל המערכות הרכבתיות של הפרויקט, בהן מערכות איתות, תקשורת, חישמול, כרטוס ומידע לנוסעים, וכן על הקמת המסילות, התחנות, מתחם האחזקה והדיור (דיפו) ומרכז הבקרה. נוסף על כך הזכיין יהיה אחראי על רכש הקרונות והציוד ועל הפעלה ואחזקה של הקו ל-25 שנה. העבודות צפויות להתחיל בשנה הבאה ויימשכו כארבע שנים.
ממשרד התחבורה והבטיחות בדרכים נמסר, כי הפרויקט נועד לספק מענה לגידול הצפוי בהיקף האוכלוסייה ובצרכי התעסוקה במטרופולין הצפוני. עד שנת 2040 צפויה אוכלוסיית הגוש העירוני נצרת לגדול ב-40%, ובשפרעם וקריית אתא ב-70%. התעסוקה באזור זה צפויה לגדול בתקופה זאת ב-60%.
נופית היא אמצעי תחבורה מתקדם וידידותי לסביבה, שיופעל באמצעות טכנולוגיה חדשנית וירוקה, ותאפשר לראשונה בישראל נסיעה רצופה בתחבורה ציבורית, במקטעים עירוניים ובינעירוניים, ללא צורך בהחלפת אמצעי תחבורה.
אורך קו הרכבת הקלה נופית הוא כ-40 קילומטרים. הוא יכלול כ-20 תחנות, מסופי תחבורה ציבורית וחניוני "חנה וסע", מתחם דיפו ומרכז בקרה. בקו יפעלו כ-30 רכבות בתדירות מרבית של 4 דקות ובמהירות נסיעה של עד 100 קמ"ש בקטעים הבינעירוניים. ברכבת צפויים לנסוע כ-100 אלף איש ביום.
השרה רגב: "אנו מציינים שלב חשוב במימוש המגה-פרויקט של הרכבת הקלה נופית. החתימה על הסכם ההקמה וההפעלה עם הקבוצה הזוכה במכרז היא רגע חשוב לכל תושבי ישראל ובשורה גדולה לתושבי הצפון. הרכבת הקלה תתרום למימוש החזון התחבורתי של חיבוריות וקישוריות בכל מקום ולכל יעד. זאת גם הבעת אמון מרשימה בחוסנו, ביציבותו ובעתידו של המשק הישראלי."
מנכ"ל המשרד בן זקן: "מעמד החתימה על הסכם ההקמה וההפעלה של הרכבת הקלה מציין את סיומו של תהליך מקצועי, מעמיק וקפדני שהביא לבחירת הקבוצה המתאימה ביותר לביצוע הפרויקט, ואת תחילתו של תהליך ההקמה. אני בטוח כי הקבוצה הזוכה תעמוד ביעדים ובלוחות הזמנים. משרד התחבורה מחויב להצלחת הפרויקט ויסיר כל מכשול שעלול לעמוד בדרכו, תוך שיתוף פעולה הדוק עם הרשויות המקומיות לאורך התוואי ועם משרדי הממשלה. פרויקט הרכבת הקלה נופית ישנה את המציאות לתושבי הצפון באמצעות חיבור גושי ההתיישבות במטרופולין הצפוני - גוש חיפה-הקריות וגוש נוף הגליל-נצרת - וייצור רצף תחבורתי מהיר, זמין ונגיש לכל חלקי הארץ."
מנכ"ל חוצה ישראל שנבך: "חתימת ההסכם היא שלב נוסף בדרך להשלמת הפרויקט הלאומי הרכבת הקלה נופית שביצועו כבר החל. לפרויקט חשיבות אדירה לחוסן הכלכלי של מדינת ישראל, והוא ישמש מנוע צמיחה בעל משמעות למשק בכלל ולצפון בפרט. הפרויקט יחבר בין יישובי המטרופולין הצפוני מחיפה ועד נוף הגליל ונצרת. חוצה ישראל תמשיך להוביל פרויקטים תחבורתיים מתקדמים ומורכבים בפריסה ארצית."
מירי רגב. צילום: יואב אברמוביץ