חוק רשויות התחבורה המטרופוליניות יוצא לדרך
הצעת חוק רשויות התחבורה המטרופוליניות תיכלל בחוק ההסדרים בעקבות סיכום תקציבי שהושג בין משרד התחבורה למשרד האוצר. "סוף-סוף, לאחר שנים ארוכות של הקפאה, הצלחנו לקדם את החוק, שיביא למהפך של ממש בתחבורה הציבורית", הודיעה שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב. זו הרפורמה המבנית הגדולה ביותר בענף התחבורה הציבורית בשנים האחרונות.
הקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות, כמקובל בעולם, תאפשר להתאים פתרונות תחבורה לצרכים המקומיים ולאופי של כל אזור, תוך אינטגרציה מיטבית בין אמצעי התחבורה, לרבות תחבורה בין עירונית, ויצירת מערכת אחידה במטרופולין. הרפורמה תביא לשיפור השירות ותעודד שימוש בתחב"צ. היא תתרום להתייעלות כלכלית ותצמצם כפילויות בשירותים ובתשתיות. הרשות המטרופולינית תיישם טכנולוגיות חדשניות לניהול התנועה ולשירות לנוסע, בהן מידע בזמן אמת ואפליקציות לתכנון הנסיעה.
הקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות היא לפיכך צעד מתבקש, כפי שהמליצו משרד התחבורה וגורמי המקצוע בארץ ובארגון ה-OECD שנים רבות. בעשור האחרון עלה הנושא מספר פעמים על שולחנה של הממשלה, אך לא יצא לפועל.
כעת, במסגרת תקציב 2025, הגיעה שרת התחבורה לסיכומים עם האוצר על הקצאת הסכום הנדרש לשינוי המבני ולהקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות, והניחה על שולחן הממשלה את הצעת החוק להקמתן. האוצר יקצה 250 מיליון ש"ח לתוספות שירות באוטובוסים, ובהן הוספת נהגים, אוטובוסים וקווים, והעלאת תדירות.
על פי הצעת החוק, יוקמו ארבע רשויות מטרופוליניות אשר יקבלו סמכויות נרחבות לניהול ותפעול של התחבורה במרחב המטרופולין ולגיבוש מדיניות תחבורה כוללת ארוכת טווח. בשלב הראשון יוקמו רשויות בגוש דן ובמרחב ירושלים, ובהמשך יוקמו שתיים נוספות, בהתאם לצו שתוציא השרה, במטרופולינים של חיפה ובאר שבע.
הרשויות המטרופוליניות יעמדו בקשר ישיר עם ראשי הרשויות המקומיות בתחומן, וכך יפעלו ויקבלו החלטות מתוך הבנה והקשבה לצרכי התושבים. הן יוכלו לתכנן את קווי התחבורה הציבורית באזור ולהשפיע עליהם. השינוי המבני צפוי להביא יתרונות רבים, ובהם העלאת רמת השירות ויותר ודאות תכנונית.
נוסח הצעת החוק פורסם להערות הציבור לקראת הגשתו לאישור הממשלה, ובהמשך להשלמת החקיקה בכנסת.
השרה רגב: "משרד התחבורה רתום לקידום התחבורה הציבורית ונחוש לפעול בכל הדרכים לעידוד השימוש בה. זה הפתרון היחיד לגודש הכרוני בכבישים. כדי להציע לבעל הרכב הפרטי חלופה אטרקטיבית ויעילה, יש לספק לו פתרון כולל 'מדלת לדלת'. לשם כך נדרש תיאום רב-מערכתי ברמה מטרופולינית."
"הצורך להקים רשות תחבורה מטרופולינית עולה כבר שנים רבות בכל מפגש מקצועי במשרד, אך היה תקוע עד כה. עם כניסתי לתפקיד החלטתי לקדם את הנושא מול כל הגורמים הרלוונטיים ולהסיר את המכשולים שמנעו את מימושו. אני שמחה כי הצלחנו במשימה. הרשויות המטרופוליניות של גוש דן וירושלים יוקמו בתוך שנה מהשלמת החקיקה, ואני בטוחה כי המהלך יניב תוצאות אמיתיות בשטח."
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן-זקן: "ההתקדמות הרבה בהקמת רשויות מטרופוליניות היא הישג חשוב למשרד ולכל עם ישראל. הקמת רשויות התחבורה המטרופוליניות תביא לשיפור נוסף בשירות ותעודד את העדפת התחבורה הציבורית על פני הרכב הפרטי."
רכבת וכלי רכב בתל אביב. צילום:Urilei, ויקיפדיה