תחנות החלפת סוללה לאופניים חשמליים
באירופה ובאסיה נהפכו אופניים חשמליים לכלי תחבורה נפוץ בערים גדולות כגון אמסטרדם, פריז וברלין, שם נהוגה מדיניות של צמצום רכב פרטי ועידוד תחבורה ירוקה. אלא שנותרה בעיה מרכזית אחת: טעינה. כעת חברת ימאהה (Yamaha) מציעה פתרון מפתיע, שאינו אופייני לחברה שפועלת בדרך כלל מתחת לרדאר.
אנירינג (Enyring), מיזם חדש של ימאהה, הושק כחברה עצמאית שבסיסה בברלין, ויש לו מודל של החלפת סוללות מהירה לאופניים חשמליים. במקום להמתין שעות לטעינה, רוכבים יכולים להחליף סוללה ריקה בחדשה תוך פחות מ־20 שניות. המהלך מציב את נושא הניידות החשמלית באור חדש: לא רק מהיר ונוח יותר אלא גם בר־קיימה ואפקטיבי ברמה המערכתית.
סוללות תקניות בנפח 480 ואט־שעות ומתח של 48 וולט יתאימו לכל האופניים החשמליים התואמים למערכת אנירינג. החברה מקימה 40 תחנות טעינה בברלין ו־20 באמסטרדם עד אמצע 2025, כולן במרחק של עד שני קילומטרים זו מזו, להבטחת זמינות גבוהה. את התשתית התפעולית מספקת סוובי (Swobbee), אחת השחקניות הבולטות בתחום תשתיות האנרגיה לתחבורה עירונית באירופה.
המיזם מעניין גם בשל ההקשר הרחב יותר: ימאהה פרשה לאחרונה באופן רשמי מהשוק האמריקני של אופניים חשמליים עקב שינויי אסטרטגיה. אולם ייתכן כי מדובר רק בפסק זמן מכוון, לקראת חזרה עם הצעה כוללת: לא רק לאופניים אלא גם לתשתית אנרגיה חכמה ומדרגית.
האם אנירינג עשוי לשמש כרטיס כניסה מחודש של ימאהה לארצות הברית? בהחלט ייתכן. ערים כגון ניו יורק, פורטלנד וסן פרנסיסקו משקיעות רבות בתשתיות לרוכבים, ומכירות האופניים החשמליים מצויות במגמת עלייה. אם ימאהה תוכל להציג הצלחה באירופה ולבנות שותפויות נכונות עם רשויות עירוניות בארה"ב, החזרה עשויה להפוך מצעד אסטרטגי למהלך שוק משנה מציאות.
בינתיים, ימאהה שומרת על פרופיל נמוך. אין קמפיינים נוצצים או הכרזות גרנדיוזיות, רק השקה שקטה אך שאפתנית של פתרון שעשוי לטלטל את עולם התחבורה העירונית, לא רק בברלין ובאמסטרדם אלא גם בשווקים נוספים, בהם ישראל. למותג אמון גלובלי, והמערכת מאפשרת תשתית מודולרית ונגישה. לפיכך לא מדובר רק באופניים אלא בפלטפורמה שלמה עם פוטנציאל עצום.