מגה וואט
ניוזלטר מגה וואט
מגה וואט גיליון 21
לעמוד קודם

מחקר: השגות על רפורמת המיסוי הירוק

19/11/2024
זמן קריאה: 2 דק'

בהתאם למסקנה שעלתה ממחקר שנעשה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, המכון הלאומי לחקר מדיניות אקלים וסביבה פרסם המלצה מפתיעה: ביטול כל מדרגות המס המיועדות לרכבים מזהמים, והותרת הטבת מס רוחבית אחת בלבד לרכישת רכבים חשמליים.

אחד מכלי המדיניות להפחתת פליטות מכלי רכב ושינוי ההתנהגותי של הציבור הוא מס קנייה על רכב חדש. מדינות רבות בעולם מטילות מיסים גבוהים על רכישת כלי רכב כדי לצמצם את מספר המכוניות על הכבישים ולהפחית את זיהום האוויר. בישראל, בשונה משאר העולם, שיטת המיסוי הירוק על רכישת רכבים חדשים קובעת הטבות בשיעורי המס בהתאם לרמת הפליטה.

רכבים עם ציון זיהום נמוך זוכים להטבה של עד 16,530 ש"ח, ואילו רכבים עם ציון זיהום גבוה אינם זוכים להטבה. בשנת 2023 עלתה מאוד רכישת הרכבים החשמליים בישראל, מ-45,270 בשנת 2022 ל-95,761, שהם 27.4% מהרכבים החדשים. זו עלייה מרשימה יחסית לשנים קודמות, ומשקפת מגמה ברורה של שינוי בהעדפות הציבור.

במלאת חמש-עשרה שנה לרפורמת המיסוי הירוק, קבוצת המחקר של פרופ' אופיר רובין, פרופ' סתו רוזנצוויג וד"ר אביב שטרן מהפקולטה לניהול ומבי"ס לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בדקה את השפעתה. נמצא כי מ-2016, השפעתו של המיסוי הירוק אופסה, והוא נעשה חסר משמעות. נראה כי נהגים שרכשו מכוניות יעילות הגבירו בהדרגה את נסיעותיהם, לפיכך נוצר "אפקט ריבאונד" שגבר עד שאיפס לחלוטין את השפעת המס. בשנים 2016 עד 2023 העניקה המדינה הטבה בסך של יותר מ-84.3 מיליארד שקלים, אולם לא יצרה את החיסכון המבוקש באנרגיה או ברמות זיהום.

נמצא כי הכסף שמושקע במיסוי הירוק בישראל אינו משיג את מטרותיו הציבוריות. במקום להפחית זיהום ופליטות גזי חממה ולעודד רכבים חשמליים, הוא נהפך לכלי תמחור אסטרטגי שיבואני הרכב משתמשים בו כדי להשפיע על רווחיהם. היעדר פיקוח ממשלתי על תמחור הרכב איפשר ליבואנים להפיק רווחים גבוהים מהטבות המס בלי להעבירן לצרכנים באופן מלא. לכן התגובה הצרכנית להטבות המס לא הייתה מהותית ולא יצרה שינוי מהותי בהרגלי הקנייה. זו אחת הסיבות לחלקיותה של ההשפעה על הסביבה.

בהתאם לכל אלו, המכון הלאומי לחקר מדיניות אקלים ממליץ על מדיניות פשוטה וממוקדת יותר, שתכלול מצד חד ביטול הטבות מס קנייה על רכבים מזהמים, ומצד שני הטלת מס נסועה מבוסס מרחק וזמן, שבו המחיר יחושב לפי המרחק וזמני הנסיעה, עם תעריפים גבוהים יותר בשעות עומס. מס זה יוכל לסייע בהפחתת גודש התנועה ובהפחתת פליטות.

"צעדים אלו נועדו ליצור מערכת מיסוי פרקטית וממוקדת שתשפיע ישירות על הפחתת זיהום האוויר ועל עידוד המעבר לרכב חשמלי, תוך שמירה על פשטות וגמישות במערכת המיסוי, ללא צורך בפיקוח על אסטרטגיית ההמחרה של יבואני הרכב", הסבירה תמר זנדברג, ראש המכון הלאומי לחקר מדיניות אקלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והשרה להגנת הסביבה לשעבר. "המלצות אלו נועדו לעודד מעבר לאנרגיה נקייה ולהפחית את זיהום האוויר ופליטות גזי החממה באופן אפקטיבי יותר", סיכמה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן