מגה וואט
ניוזלטר מגה וואט
מגה וואט גיליון 22
לעמוד קודם

מבחן דרכים: סיטרואן ברלינגו 2024

יוני קלרמן |  
03/12/2024
זמן קריאה: 5 דק'

עידן הרכב החשמלי כבר כאן, ובגדול. אחת מכל ארבע מכוניות פרטיות שנמכרות בישראל הן חשמליות, והשיעור הזה רק הולך וגדל. לפי התחזיות, בעוד 10 שנים כבר לא ייוצרו מכוניות שאינן חשמליות - אלה לפחות היו התחזיות לפני מספר שנים.

כיום יצרני רכב רבים, שהכריזו בעבר על הפסקה טוטלית של ייצור רכב עם צינור פליטה, נסוגו קצת מהעמדה הקיצונית שלהם, ואומרים שגם למכוניות בעירה פנימית יש מקום בעתיד המוטורי שלנו, בוודאי ובוודאי למכוניות היברידיות, שעומדות "רגל פה רגל שם" ומגשרות על הפער בין דגמי ICE (בעירה פנימית) לדגמי BEV (מכוניות חשמליות המונעות באמצעות סוללה בלבד).

בתחום המסחרי, התמונה אחרת. משאיות חשמליות הן עדיין מצרך נדיר, בוודאי בארצנו, שבה אפשר למנות על אצבעות יד אחת, או לכל היותר שתי ידיים, את מספר המשאיות החשמליות שנעות בכבישים. הסיבה העיקרית היא המחיר האסטרונומי של משאיות אלה, אבל גם לפגיעה בכושר הנשיאה ולחוסר בתשתית טעינה יש פה תפקיד.

גם בתחום המסחריות לא רואים עדיין חדירה מסיבית של רכב חשמליים. יש פה ושם ניצנים ראשונים, אבל ברוב המוחלט של המסחריות שנמכרות בימים אלה נעשה שימוש במנועי בעירה פנימית.

אני מאמין שהסיבה לכך היא היעדר כמות מספקת של עמדות טעינה, ובמיוחד עמדות טעינה מהירה. הדבר הופך את השימוש במסחרית חשמלית, שחייבת לנוע שעות ארוכות ביום, לפחות מעשי. גם החוק בארץ, שאינו אוסר עדיין כניסה של רכב פולט מזהמים למרכזי הערים, אינו מזרז את המעבר לחשמל בתחום המסחרי.

אני באופן אישי לא אימצתי עדיין לחיקי את הבשורה החשמלית, ואפילו רכשתי לאחרונה מכונית חדשה המונעת באמצעות בנזין בלבד. מסיבה זו שמחתי שהגרסה האחרונה של סיטרואן ברלינגו שהגיעה לארץ מונעת באמצעות אותו מנוע טורבו-דיזל מוכר וחביב כמו בעבר. נכון, זה אולי מלמד על שמרנות יתר מצידי, אבל כמאמר הפתגם האנגלי, אי אפשר ללמד כלב זקן טריקים חדשים.

ההגדרה "הגרסה האחרונה" היא קצת שאפתנית, כי מלבד שינויים בעיצוב החיצוני ובעיצוב הפנימי, הגרסה זהה כמעט לגרסה הקודמת, ובאשר למידות - הגרסאות זהות לחלוטין. שינוי בולט אחד הוא שבמקום 3 גרסאות מנוע בעבר, עם 75, 100 ו-130 כ"ס, בברלינגו מוצע כיום רק המנוע החזק ביותר, ותיבת ההילוכים הידנית שהוצעה בעבר, אינה מוצעת יותר. הברלינגו מגיע עם אותה תיבת הילוכים אוטומטית שהוצעה בעבר, עם שמונה הילוכים. שינוי בולט אחר הוא המחיר: 175,000 ש"ח כעת לעומת 152,000 ש"ח לגרסה המקבילה לפני 5 שנים.

הברלינגו מגיע כעת בשתי גרסאות, גרסה קצרה עם חמישה מקומות וגרסה ארוכה עם שבעה מקומות. הגרסה שבחנתי הייתה הקצרה יותר, שממדיה זהים בדיוק לאלה של הדגם היוצא: אורך של 4,403 מ"מ, רוחב של 1,848 מ"מ, גובה של 1,880 מ"מ ורוחק סרנים של 2,785 מ"מ. בדגם הארוך יש תוספת של 35 ס"מ באורך, והוא עולה 15,000 ש"ח יותר מהגרסה הקצרה.

 

עיצוב

השינויים בעיצוב מתמקדים בעיקר בחזית. את הפנסים המוארכים של הגרסה הקודמת מחליפים פנסים מרובעים יותר, ושני פסי הכרום שהשתרעו לרוחב החזית והתכופפו במרכז כלפי מעלה כדי ליצור את צורת ה"שברון" של הלוגו של סיטרואן, מוחלפים כעת בפס שחור בגימור דמוי קרבון, שבמרכזו מתנוסס הלוגו החדש של סיטרואן, בעל הצורה האובלית.

השבכה הקדמית, הממוקמת מתחת לסמל, הוחלפה בשבכה צרה וארוכה יותר, המתעגלת כלפי מעלה בקצותיה כדי לשוות לברלינגו מראה מחייך. כניסות האוויר משני צידי החלק התחתון של החזית נשארו, אבל נעלמה מהם המסגרת שהייתה אמורה להזכיר בזמנו את סממני העיצוב של סיטרואן קקטוס. גם הטבעות דמויות הקקטוס בפסי ההגנה בדפנות אינן עוד, ומראות הצד הלבנות הוחלפו במראות שחורות. פסי הנשיאה על הגג השתנו, ובמקום הפסים המוגבהים של הדגם הקודם יש כעת פסים צמודי-גג.

שינוי רב קיים בעיצוב הפנימי. השינוי הראשון שמושך את תשומת הלב הוא גלגל ההגה, הקטום הן בחלקו התחתון - דבר שמוכר גם מדגמי מכוניות אחרים - והן בחלקו העליון - שזה חידוש מעניין. לוח המחוונים חדש, וגם הצג המרכזי במרכז לוח המכשירים. בורר ההילוכים העגול, שהיה משותף לברלינגו ולדגמים מסחריים אחרים של סיטרואן, הוחלף בבורר בצורת מתג.

מתגי הבקרה של בקרת השיוט והגבלת המהירות עברו סוף סוף למקומם הראוי על גלגל ההגה, במקום על הידית המוסתרת שהייתה קיימת בברלינגו בכמה מגלגוליו הקודמים.

יש שפע של תאי אחסון, כולל תא בלוח המכשירים מאחורי גלגל ההגה. בהיעדר מקום אחסון בין המושבים, הנחתי שם את משקפי השמש שלי בנסיעה, רק כדי לגלות שכאשר רציתי להרכיב אותם, התא כל כך רחוק מלפנים, שאין דרך להגיע אליו כשאתה חגור במושבך. לפיכך צריך לעצור את הרכב, לשחרר את חגורת הבטיחות ואף לזוז קדימה במושב כדי להיות מסוגל לשלוף חפצים מהתא הזה. יש גם תא כפפות מול הנוסע הקדמי ומדף אחסון בתקרה לכל רוחב הרכב.

דבר נוסף שהיה קשה להגיע אליו הוא המראה הקדמית, שממוקמת על השמשה הקדמית הרחק לפנים. מעבר לקושי להגיע אליה לשם כוונון, המרחק שלה מעיני הנהג מקטין מאוד את שדה הראייה שהיא מעניקה. בשילוב עם שבכה בין המושבים האחוריים לתא המטען וקורה מרכזית עבה למדי של הדלתות האחוריות, שדה הראייה שמספקת מראה זו מאוד לא שימושי.

כמו בדגם היוצא, נקודת התורפה של החלל הפנימי היא המרחב במושב האחורי. המושבים אמנם נאים למראה, עם שילוב של שני גוונים, אבל המחיצה מאחוריהם, המפרידה בין הנוסעים למטען, גורמת למשענת הגב של המושבים האחוריים להיות זקופה יותר מדי ולא לאפשר ישיבה נוחה, בוודאי לא למרחקים ארוכים. כמגע של יוקרה המושבים האחוריים מצוידים במגשים המותקנים בגב המושבים הקדמיים, אבל לא הייתי פותח אותם בזמן נסיעה כי נראה לי לא בטיחותי למקם חפץ קשיח קרוב כל כך לחזה של היושבים מאחור.

 

מנוע, אבזור ומערכות בטיחות

הספק מנוע הטורבו דיזל 1.5 ליטר לא השתנה לעומת הדגם הקודם: 130 כ"ס ב-3,750 סל"ד. אבל המומנט המרבי ירד מ-31.3 קג"מ ב-1,750 סל"ד ל-30.6 קג"מ באותו סל"ד.

תצרוכת הדלק שלי בנסיעת המבחן הייתה 15.6 ק"מ לליטר לעומת 15.3 ק"מ לליטר בדגם הקודם, אך זאת כנראה משום שהמבחן שלי הפעם לא כלל כמעט נסיעה עירונית. תצרוכת הדלק הרשמית היא 17.2 ק"מ לליטר - נתון נמוך יותר מבעבר משום המעבר למדידה לפי תקן WLTP במקום תקן NEDC.

מבחינת האבזור ניכר שדרוג קל. הדגם החדש מצויד באפל קארפליי ובאנדרואיד אוטו אלחוטיים. מצד שני, בברלינגו יש עדיין מערכת מיזוג אוויר רגילה ולא בקרת אקלים.

מבחינת מערכות הבטיחות השינוי אינו משמעותי במיוחד. כמו הדגם הקודם, לברלינגו בלמי דיסק בכל הגלגלים, כשהקדמיים מאווררים. מערכות נוספות: בקרת אחיזה, מניעת החלקה, עזר לזינוק בעלייה, עזר לבלימת חירום, זיהוי תמרורים, ניטור מרחק מלפנים, התראה על סטייה מהנתיב וסיוע לשמירה על הנתיב.

חוויית הנסיעה ממשיכה להיות אחת מנקודות החוזקה של הברלינגו. האצה נמרצת למדי, הגה כוח עם סיוע משתנה - קל מאוד במהירויות חניה ובעל משקל טוב בנסיעה מהירה - והיעדר מוחלט של רעשי רוח, גם במהירויות לא חוקיות בעליל, מעניקים חוויית נסיעה דומה לזו של מכונית נוסעים. גם תנוחת הישיבה נוחה: מושב הנהג מאפשר הן כוונון לגובה והן כוונון של התמיכה לגב התחתון. הפנסים הם כעת פנסי LED שמעניקים תאורה מעולה, וכמו קודם בעלי עמעום אוטומטי כדי לא לסנוור את הבאים ממול.

לסיכום, הברלינגו ה"חדש" ממשיך בדרך של הדגם שקדם לו רק עם שיפורים אסתטיים, ומן הסתם ימשיך לשמור על ההובלה בתחום המסחריות הקטנות כפי שהוא עושה כבר שנים רבות וכפי שיאה לדגם שהמציא בזמנו מחדש את הקטגוריה הזו.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן