סוגי מצלמות לתיעוד רכיבות
בשנים האחרונות, ככל שכמות הרוכבים בכבישים ובמסלולי הרכיבה עולה, יותר ויותר רוכבים בוחרים להצטייד במצלמות ניידות ביציאות היומיומיות שלהם. במדינות רבות בעולם, כוחות הביטחון, בעיקר משטרה, מקימים אפילו פורטלים ואתרים ברשת שבהם משתמשים יכולים להעלות את הצילומים. ראש מערך בטיחות בכבישים במיזם נקסטבייס (Nextbase), שמייצר מצלמות דשבורד ומפעיל את הפורטל לתיעודים ולצילומים ממצלמות כביש בבריטניה מגלה, כי בשנתיים האחרונות כמות ההעלאות וההגשות קפצה ב-25%.
להלן הסבר אילו סוגי מצלמות מתעדות קיימים ואיך לבחור מצלמה נכונה.
כשמצלמים באמצעות מכשירי כביש קומפקטיים, לאו דווקא מתכננים להוציא יצירת קולנוע דינמית. העבודה העיקרית של מצלמת כביש או מצלמה על קסדת הרוכב היא לתפוס ולספק עדות לתאונה או למקרה של רכיבה/נהיגה מסכנת. מצלמת כביש טובה צריכה לתפוס את לוחית הרישוי של כלי הרכב המעורבים באופן ברור וקריא.
הסוג הראשון והפופולרי ביותר הוא מצלמת פעולה (action camera). מצלמות כאלו פופולריות ומוכרות, אך עשויות להיות יקרות. הדגם הכי מזוהה עם סוג המצלמות הזה הוא כמובן גו פרו (GoPro). מצלמות כאלו ושל חברת DJI הן הרבה מעבר לסתם מצלמות כביש.
למי שמחפשים דגם לא יקר שיהיה טוב ספציפית לצילומי כביש, פלטפורמות מסחריות באינטרנט וחנויות מציעות אינספור אופציות זולות יותר, רובן מספקות איכות צילום טובה במחיר של כ-250 ₪. קיים מגוון רחב של מעמדים וחיבורים לכל משטח או מכשיר שרק תחשבו עליו. מצלמות פעולה עמידות למים ולאלמנטים פיזיים, או לפחות זמינות עם כיסויי הגנה שמספקים את רמת העמידות הרצויה.
החיסרון הגדול של מצלמות פעולה הוא חיי הסוללה שלהן. מצד אחד, גם המצלמה הכי זולה תחזיק רכיבה עירונית אחת או שניים ללא טעינה נוספת. כדי לצלם ולתעד רכיבות ארוכות יותר באופן שיטתי, מצלמות כאלו כנראה לא יספקו פתרון לטווח רחוק.
סוג נוסף של מצלמות פעולה, שברוב המקרים יוצר כאופציה ייעודית לרוכבי אופניים ואופנועים, הוא מצלמות 360. כפי שאפשר להבין מהשם, מצלמות כאלו תופסות את הסביבה בהיקף של 360 מעלות בזכות שתי עדשות שנמצאות בצדדים. המצלמות מתעדות כל מה שקורה מסביב, והמשתמש יכול לערוך ולשמור את התיעוד.
גם כאן יש כמה חסרונות טכניים וכלכליים. מצלמות 360 יקרות יחסית וחיי הסוללה שלהן קצרים למדי. המערכת תצטרך לעבד את הנתונים לפני שהיא מגבה את הצילום המוכן על כרטיס זיכרון או על שרת. התהליך אורך זמן. הדבר עשוי להבריח קונים פוטנציאליים שיעדיפו מצלמת כביש רגילה, שבה אפשר פשוט למשוך את הקבצים ולהעלות אותם מיידית.
האופציה האחרונה והבטוחה ביותר לרוכבי אופניים היא מצלמת אופניים ייעודית (bike camera). יש מגוון רחב של סוגים. ריידר ריקול (Rider Recall) נחשבת מצלמת אופניים קדמית טובה. לגבי המצלמות האחוריות, הן בדרך כלל מובנות בתוך קסדה או אביזר רכיבה כגון פנס קסדה אחורי. מצלמות רכיבה ייעודיות שומרות את התיעודים בלופ (מעגל) עם סימונים של תאריך וזמן על התיעוד.
למצלמות רכיבה חכמות ויקרות יותר יש חיישנים שעוזרים לזהות פגיעה או תאונה. אם החיישנים מזהים פעילות חריגה, המצלמה תשמור את התיעוד בתיקייה נפרדת. מצלמות רכיבה רבות מספקות יותר זמן עבודה כשהן מתחברות לסוללות חיצוניות. איכות התמונה לא תמיד טובה כמו במצלמות פעילות יקרות, אך מספיקה בשביל לתעד מקרי חירום ותקריות תוך כדי רכיבה.
מצלמות רכיבה GoPro
מצלמות רכיבה Rider Recall