רכיבה על בטן ריקה
רכיבה על בטן ריקה או רכיבת צום נהפכה לשיטת רכיבה וכושר פופולרית בקרב רוכבים רבים בעולם. השיטה נחשבת אפקטיבית כדרך לשרוף שומנים, לרדת במשקל ולשפר את כישורי הרכיבה. כמו לכל דבר אחר, בוודאי אם הוא קשור פעילות פיזית מגוונת, לרכיבת צום יש יתרונות וחסרונות. כאן ננסה להבין ולבחון את כל הצדדים של הטרנד החדש. אבל לפני הכול, נגדיר מה זה בכלל רכיבת צום ולמה עושים אותה.
כפי שאפשר להבין כבר מהשם של התופעה, מדובר ברכיבת אופניים על בטן ריקה. הרוכב ייצא לדרך בבוקר בדרך כלל, לפני ארוחת הבוקר שלו. זה אמור לגרום לגוף לשרוף יותר שומנים בשביל לקבל אנרגיה במקום לשרוף פחמימות. אנשי מקצוע בתחום אומרים שכאשר רוכבים לפני האוכל, יש להישאר בגבולות המאמץ הנמוך. זה אומר שקצב הרכיבה אמור להיות איטי יחסית, ויש לשמור על קצב לב שבין 69 ל-83 אחוזים מהמקסימום של קצב הלב הרגיל. במילים אחרות, אם לפי הנתונים והמדדים הרפואיים קצב הלב התקין הוא עד 80 פעימות בדקה, תוך כדי המאמץ הפיזי הקצב לא אמור להיות יותר מ-66 פעימות נוספות (140-130).
איך רכיבה על בטן ריקה משפיעה על הגוף שלנו? כשמדברים על המערכת האנרגטית של גוף האדם, אפשר להשוות אותה למנוע של רכב היברידי. בדיוק כמו שרכב היברידי יכול להחליף בין בנזין לחשמל כמקור אנרגיה, גוף האדם עובר בין שומנים לפחמימות. המטרה העיקרית של רוכבים למרחקים ארוכים היא ללמוד להשתמש בשני "מקורות הדלק" הפיזיים בדרך אפקטיבית.
כשלומדים לשרוף שומנים כדחיפת אנרגיה לגוף, הדבר עוזר לבנות את כושר העמידה ומעצב את הגוף. זאת בדיוק הסיבה שצריך לדעת לרכוב על בטן ריקה באינטנסיביות נמוכה. אם נתאמץ יותר מדי, הגוף יתחיל לשרוף פחמימות וה"דלק" ייגמר מהר מאוד. בקצב רכיבה נמוך, הגוף שורף יותר שומנים מאשר פחמימות.
צום לפני רכיבה מגביל את הרוכב במידה רבה מאוד מבחינה פיזית, בעיקר במה שהוא יכול לעשות כחלק מאימון הרכיבה. קודם כל, רכיבה על בטן ריקה עובדת נכון רק בקצב רגוע. לא מומלץ להיצמד לשיטה הזאת ברכיבות אינטנסיביות או באימונים עם הפסקות ארוכות. יש לאזן את מאמץ הרכיבה על בטן ריקה, כי יותר מדי רכיבות כאלו עלולות לפגוע ביכולת הגוף לשרוף פחמימות. כדאי להתחשב בעובדה בריאותית חשובה נוספת: רכיבות "רעבות" שאינן מאוזנות עלולות לפגוע במערכת החיסונית של הגוף.