מגה ולו
ניוזלטר מגה ולו
מגה ולו גיליון 152
לעמוד קודם

מחאה נגד ישראל בטור דה פראנס

21/07/2025
זמן קריאה: 1 דק'

שלבי הסיום בטור דה פראנס ידועים ברמת האדרנלין הגבוהה, הצפיפות והכאוס: אלפי צופים נדחסים מאחורי מחסומים, משטרה חמושה משגיחה מקרוב וצלמים מתרוצצים בניסיון ללכוד את התמונה המושלמת. אולם סיום שלב 11 בטולוז ייזכר כאחד הימים הסוערים ביותר של המרוץ, הן על המסלול והן מחוצה לו.

השלב החל בקצב גבוה, אך רגע השיא התרחש בקילומטרים האחרונים כאשר טאדיי פוגצ'אר (Tadej Pogacar), אחד הפייבוריטים הבולטים במאבק על החולצה הצהובה שמסמלת את הרוכב המוביל, התרסק על האספלט מול עיניהם של אלפי צופים. הזעקה הקולקטיבית מהקהל המחישה את גודל האירוע.

הדרמה הספורטיבית סיפקה את הסיפור המרכזי, אבל האירוע המטלטל התרחש 50 מטרים לפני קו הסיום. גבר פרץ למסלול בזמן הספרינט הסופי, נושא על חולצתו כיתוב ידני: "Israel out of the Tour" ("ישראל - החוצה מהטור"). מדובר במחאה פוליטית נגד השתתפות קבוצת Israel-Premier Tech, הממומנת על ידי המיליארדר הקנדי־ישראלי סילבן אדמס (Silvan Adams), שמצהיר כי הקבוצה נועדה לקדם את תדמיתה של ישראל בזירה הבינלאומית.

איש צוות ביטחון הגיב מהר והפיל את המפגין לעבר מחסומי הפרסום, במהלך שנראה כקרב היאבקות על המסלול. המשטרה הצרפתית מיהרה לעצור את האיש, שזוהה בהמשך כחבר בזרוע המקומית של Extinction Rebellion. המפגין, שעטה בתחילת האירוע כאפייה כסמל הזדהות עם פלסטין, נותר אזוק מול עשרות צלמים וסקרנים, מוקף בשישה שוטרים חמושים.

המחאה בטולוז אינה מקרה יחיד. בשנה האחרונה נרשמו מספר הפגנות דומות נגד Israel-Premier Tech, כולל בג'ירו דה איטליה וב־Tour Down Under. בג'ירו פרצו מפגינים למסלול בנאפולי, תוך סיכון ממשי לרוכבים. המגמה מציבה סימן שאלה בנוגע לאבטחת מרוצים עולמיים מול אקטיביזם פוליטי גובר.

הקהל והמרוץ ממשיכים

למרות כל זאת נותרו המוני האוהדים מרותקים למתרחש על המסלול. קריאות עידוד לרוכבים, שאגות שמחה לניצחון של אברהמסון (Abrahamson) וצייד החתימות לאחר סיום השלב - כל אלו המשיכו כרגיל, והמציאות מחוץ לבועת המרוץ כמעט לא השפיעה על האווירה. מנהל הטור, כריסטיאן פרודהום (Christian Preudhomme), נראה רגוע כהרגלו, שוחח עם נציגי VIP וחייך למצלמות. בעבורו, כפי שאומרים בציניות בקרב אנשי המקצוע, "הטור תמיד ממשיך הלאה - לעיר הבאה, לשלב הבא, לסיפור הבא."

הכאוס בטולוז משקף תופעה הולכת ומתרחבת: ספורט כזירה למחאות פוליטיות וגלובליות. בעבור המארגנים, מדובר באתגר לוגיסטי ובטיחותי, אך בעבור קבוצות מחאה, זו פלטפורמה עוצמתית להשמעת קולן. השאלה שנותרה פתוחה היא כיצד יתמודדו מרוצי אופניים גדולים עם מגמת ההפרעות בשנים הקרובות.

 

לפרטים נוספים

 

מפגין אנטי ישראלי פורץ למסלול (צילום: SWPix)

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן