מגה לוגיסטיקה
חדשות
חדשות בנייה
לעמוד קודם

ערן ניצן, יו"ר ועדת תכנון ובנייה, מטרופולין תל אביב: "אם ההייטק בישראל יקרטע ויעלם, שוק הנדל"ן יהיה הראשון שיספוג"

11/03/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

דן אנד ברדסטריט קיימה את פורום Duns 100 השנתי של בכירי ענף המשפט בתחום ההתחדשות העירונית. בפורום נכחו ערן ניצן, יו"ר ועדת תכנון ובנייה, מטרופולין תל אביב, עו"ד אלון אבקסיס, שותף, ראש צוות התחדשות עירונית, הרצוג פוקס נאמן, עו"ד ענת בירן, בעלים, ענת בירן משרד עורכי דין, עו"ד גיא פברמן, בעלים ומייסד, פרבמן רשף ושות׳ ועוד.

בפורום עסקו הבכירים בהשפעת המלחמה על עולם ההתחדשות העירונית, קיצור תהליכים באישור פינוי בינוי, איך ניתן לייעל ולשפר את העבודה של ההתחדשות העירונית בשנת 2024, המחסור בתקנים בוועדות המקומית והמחוזית שמאריך את הליך התכנון ועוד.

שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns 100 בדן אנד ברדסטריט: "ענף הנדל"ן הגיע לשפל היסטורי בשנת 2023 ולפי סקירת הכלכלן הראשי באוצר, שנת 2023 היא מהגרועות ביותר שנרשמו בשלושה העשורים האחרונים. במקביל להאטה יוצאת הדופן בענף, אנו חווים האטה בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, הפוגעת בהיצע המוגבל גם ככה, וכבר בטווח הקצר נראה עליית מחירים מחודשת. ענף ההתחדשות העירונית שסבל וממשיך לסבול מחוסר וודאות תכנונית, סובל כיום, בנוסף, ממחסור חמור בעובדים ובעלויות בניה שממשיכות לעלות. על מנת לצאת מהקיפאון בהליכי התכנון ומההאטה בהתקדמות הפרויקטים, יש לייצר, קודם כל, וודאות תכנונית".

ערן ניצן, יו"ר ועדת תכנון ובנייה, מטרופולין תל אביב: ״אנחנו נכנסים ל-20-10 שנה של שינוי טוטאלי, בכל הקשור למטרו ואין תשובות להכל, לא לפחות ב-2024. יש כאלו שרואים בזה הזדמנות ואנחנו כולנו נטולים במעין טלטלה, גם מוסדות התכנון וגם העולם היזמי ובישראל כמו בישראל כשהתמ״א 70 מתקדמת וקווי המטרו מתאשרים בממשלה, וזה לא שיוצאים לביצוע ב2025, אנחנו מדברים על טווח של 20 שנה של המון סיכון לצד המון הזדמנויות. זה מתחיל בתמ״א 70, שמייצרת מערך שלם של הוראות תמ״איות, בלי יכולת להבדיל בין הקווים השונים במרחב וזו כבר נקודה ראשונה שצפויה לייצר לא מעט קשיים, גם בשיח עם הרשויות המקומיות. ישנן דילמות שעדיין לא פתרנו לחלוטין ואני מקווה שבחודשים הקרובים תהיה הכרעה. דבר נוסף הוא מגורים לשכירות. אנחנו מעיזים כמוסד תכנוני לא להסתכל על 2024 אלא 50 ו-60 שנה קדימה. שכירות פרמננטית בבעלות המדינה היא התשובה לשוק הדיור בישראל. כל מה שאנחנו רוצים זה מה שקיים בכל העולם, וזה יקרה גם כאן. מוסדות התכנון הם הגוף שיכול לחולל את המהפכה הזו. עוד דבר הוא שאנחנו כל יום הולכים ומעמיקים את הפער בין המרכז לפריפריה של מדינת ישראל. אין היום שום סיכוי שראש עירייה בצפון, מוכשר ככל שיהיה לא יצליח לבנות ואכלס בניין של 30 קומות משרדים. זה דבר טבעי. מוסדות התכנון צריכים להכיר בזה ולאזן את זה. נקודת האיזון היא משמעותית, יש צורך לייצג את האינטרס היזמי וגם את האינטרס של הציבור הישראלי. לא כל השכונות צריכות לצמוח ב-60%-80%, יש כאלה שכן, ואי אפשר לזלזל בחשיבות התאורה, הגינות הציבוריות, הכבישים וכדומה. באופן חריג שוק הנדל"ן בישראל טס קדימה בגלל ההייטק הישראלי. בישראל ישנם אנשים רבים שמתעשרים מתעשיית ההייטק ב5-10 שנים האחרונות. אם ההייטק בישראל ימשיך לרוץ קדימה והחברות יתרחבו ויצברו תאוצה, גם הנדל"ן ימשיך לרוץ קדימה. אם ההייטק בישראל יקרטע ויעלם, שוק הנדל"ן יהיה הראשון שיספוג את ההשלכות הללו".

 

שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns 100. צילום: ניב קנטור

משתתפי פורום בכירי ענף המשפט בתחום ההתחדשות העירונית והנהלת דן אנד ברדסטריט. צילום: ניב קנטור

ערן ניצן, יו"ר ועדת תכנון ובנייה, מטרופולין תל אביב. צילום: ניב קנטור

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן