מגה לוגיסטיקה
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

דיון: החלת חוק הרווחים הכלואים על חברות אג"ח ציבוריות

08/06/2025
זמן קריאה: 4 דק'

ועדת הכספים קיימה דיון בנושא 'הצעת תקנות מס הכנסה (דיבידנדים ששולם מס בשל חלוקתם), התשפ"ה-2025' להסדרת חלק מחקיקת הרווחים הבלתי מחולקים שאושרה בוועדה לפני מספר חודשים. כן דנה הוועדה בהחלת חוק הרווחים הכלואים על חברות האג"ח הציבוריות.

בפתח הדיון הציג נציג הכלכלן הראשי, רומי גנוד, לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, את ההכנסות הנובעות מהחקיקה. כזכור, ברשות המיסים העריכו במהלך החקיקה כי בשנת 2025 החוק יניב הכנסות בגובה של 9.4 מיליארד ש"ח.

גנוד ציין, כי קשה לעשות את החלוקה בין הכנסות מהחוק ומסיבות נוספות, ופירט: "ראינו הכנסות עודפות של תשעה מיליארד ש"ח בינואר. בפברואר ומרס ההכנסות ירדו יחסית, אז היום יש הכנסה עודפת של 5.6 מיליארד ש"ח, חלק כנראה נובע מהחוק הזה, חלק ממס יסף, חלק מציפייה בשוק למבצע דיבידנד." עוד אמר נציג הכלכלן הראשי, כי "כרגע אין שינוי בצפי ההכנסות של החקיקה. אבל כמו כל תחזית, לפעמים המציאות אחרת."

בדיון לעניין החלת הרווחים הכלואים טענו גורמי השוק, כי לא הייתה כוונה להחיל את החוק על חברות אג"ח ציבוריות בעת החקיקה, וכי אם הייתה כוונה כזו, היו מתנגדים לה.

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות הרשומות בבורסה: "יצרו בבורסה מסלול שמאפשר לגייס אג"ח בלבד - זה נקרא חברות אג"ח או תאגידים מדווחים - כדי שהחברות יוכלו לגייס חוב לאו דווקא מהבנקים אלא גם מהציבור. לא מעט חברות מנצלות את ההליך הזה. זה מגדיל תחרות ומפחית עלויות. החוק הזה אמור לחול על חברות שלציבור אין עניין ממשי בהן. באה רשות המסים ועושה תרגיל. איך יכול להיות שחברה שגייסה אג"ח מהציבור, אין לציבור עניין ממשי בה? להיפך, יש לציבור ענייו גדול שהחברה בכלל לא תחלק דיבידנד. ברור לציבור שכל חלוקה כזו עלולה לסכן את כסף החוב שלו.

"גם לרשות לניירות ערך יש אינטרס כזה, כמי שמגנה על המשקיעים. ברוב המקרים שחברה כזו מגייסת אג"ח, היא גם חותמת על שטר נאמנות, ובחלק מהם אסור לה לחלק דיבידנד כלל. אם היינו חושבים שמישהו חושב להחיל את החוק על חברות ציבוריות, היינו אומרים שזה לא הגיוני וזה לא היה עובר. גם הרשות לניירות ערך מתנגדת, וגם הבורסה מתנגדת."

עוד אמר פלטו: "יש להבין את המשמעות. כשחברה כזו מגייסת היא הופכת תאגיד מדווח, כמעט כל החובות שחלות על חברה ציבורית חלות עליהם, כל הגילויים והדיווחים. אף חברה שפויה לא תיכנס למסלול הזה. זה עלויות של בין מיליון לשני מיליון בשנה. אל תהרסו את הכלי הזה, זה כלי חשוב למדינה ולכלכלה. זה מגדיל תחרות, מפחית עלויות לחברות. אתם רוצים לדחוף אותן חזרה רק לבנקים? עצם האיום עלול להרוס את המסלול הזה."

 

 

נתנאל היימן, התאחדות התעשיינים: "כל החובות חלות על החברות האלה כי מתייחסים אליהן כאל חברות שיש לציבור יד בהן. לא העלנו על דעתנו שיחשיבו חברה שנועדה לגייס כסף מהציבור, שיהיה דיון כזה בכלל."

יוסי אלישע, לשכת עורכי הדין: "הדבר צריך להיות ברור מאוד, אין שום הבדל, גם מבחינת חוק הריכוזיות בין חברה שהנפיקה מניות לציבור לחברה שמגייסת אג"ח. הפעולה של החברה עולה לה מיליוני שקלים. כל המטרה של חברה מאג"ח היא לצאת לציבור כדי לגייס כספים. תחשבו על מי שאיגח בעבר. אנחנו בעולם שכבר רץ, הם כבר מחויבים לשרת את החוב, הרווחים האלה הולכים לשרת את החובות."

אבי נוימן, לשכת רואי החשבון: "בשוק שמנהל 126 מיליארד, איך אפשר לומר שאין אינטרס לציבור? גם אם אני רוצה, אני לא יכול לחלק כי התחייבתי. כל שינוי כזה שכופה עליי חלוקת רווח משנה לי את כל המודל. איך אני פורע את החוב? אתה נעשה נושה לפני בעלי האג"ח."

טום טרילניק, הבורסה לניירות ערך: "לציבור יש עניין ממשי בחברות אג"ח, אמרו את זה לפניי. יש שוק של 125 מיליארד ש"ח, כל האג"ח הזה נמצא בידי הציבור. היו מקרים שבית משפט חייב חברות שחילקו דיבידנד להחזיר לטובת הציבור. גם בחוק החברות ובחוק ניירות ערך יש התייחסות לחברות אג"ח כאל חברה ציבורית כדי שישרתו את החוב. לבוא כמה חודשים אחרי החקיקה וללא דיון, באופן פרשני, לקבל החלטה, זה הזוי וקצת זלזול בעבודת הוועדה."

כארים כנעאן, רשות המסים: "הפרשנות נוצרה בעקבות סעיף 64. כל פסקי הדין היו על חברות שהמניות שלהן רשומות למסחר בבורסה. לא נחיל עליהן את החוק. אנחנו כן שוקלים את העמדה לגבי חברות שהנפיקו אג"ח. לא יצאה עדיין חוות דעת רשמית. אנחנו בשיח עם הרשות לניירות ערך. תצא חוות דעת רשמית, אני מעריך תוך חודשיים."

חנוך הגר, הרשות לניירות ערך: "אני מאמין שנגיע להבנות טובות. אני לא יכול להתנגד לעמדה שעוד לא התפרסמה. אין עמדה רשמית של הרשות כרגע, יש דיונים פנימיים."

יו"ר הוועדה ח"כ גפני סיכם את הדיון: "המשמעות שעולה קשה מאוד. לא חשבתם שאתם צריכים לומר משהו על הפרשנות הזו כאן? חשוב שהנושא לא יהיה כהחלטה לאחר יד. אנחנו לא צריכים להביע עמדה בעניין אם באמת הולכים לקבוע פרשנות שעלולה לגרום רעידת אדמה בתחום?

"אני דורש מרשות המיסים, אם אתם מקבלים החלטה ואני לא מביע עמדה, תביאו את זה לכאן לפני שהיא יוצאת לפועל, שנוכל לקיים את הדיון, לשמוע את הגופים, אתכם, את חברי הכנסת. אל תעשו את זה במחטף. גם הרשות לניירות ערך, אל תביאו אותנו למצב שאנחנו לא בעניין. לומר שהחוק מאפשר לנו את זה, זה לא בסדר. תהיה תגובה לזה. חוקקנו את החוק, קיבלנו גם ביקורות, אבל לבוא ולהכניס שינוי בחוק שקידמנו פה בלי דיאלוג איתנו, זה לא מקובל, ואל תעשו את זה אם נחליט שזה לא נכון."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן