מגה לוגיסטיקה
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה על ההשלכות של מכירת צים

08/03/2026
זמן קריאה: 3 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה - על רקע עסקת מכירת צים - לדיון שעסק בהשלכות האסטרטגיות של המכירה על ביטחון ישראל ועצמאותה. הדיון המשיך דיון שהתקיים לפני כחודש על רקע הפרסומים על חתימת העסקה.

ח"כ עודד פורר, שיזם את הדיון, אמר כי מדובר באירוע אסטרטגי למדינת ישראל, וכי לפי מה שפורסם, מבנה העסקה מעורר חשש כבד שתקום חברה חלשה שלא תוכל לשאת באחריות הלאומית של חברת ספנות ישראלית.

נציג דירקטוריון צים, אריאל עמינצח, ציין כי צים ענתה למכתבים של רשות החברות ומכינה את המסמכים הדרושים. "כשהמסמכים יהיו מוכנים, נגיש אותם לרשות החברות לפי הנוהל, לכן חשבנו שהדיון מעט מוקדם", אמר.

נשיא לשכת הספנות, ד"ר יורם זבה, אמר כי הדיון אינו מוקדם מדי, וציין כי צי האוניות של צים ישן יחסית, ובעוד כעשור יהיה צריך להחליפו בעלות של כמיליארד דולר.

סגנית הממונה על רשות החברות, גלית וידרמן, ציינה כי התריעה בארבעה מכתבים שצריך לפעול לפי תנאי מניית הזהב ולהעביר את הפרטים לרשות עוד לפני שהעסקה נתחמה. לדבריה, "החברה הייתה יכולה להעמיד את מיטב עורכי הדין ולהעביר את מלוא הפרטים שהרשות ביקשה." היא מתחה ביקורת על היעדרות נציגי החברה מהדיון.

היו"ר ביטן העיר, כי הסעודים והקטרים יכולים לקנות הכול ומהר, אבל זה לא אומר שניתן להם.

המנכ"ל והמייסד של קרן פימי, ישי דוידי, ביקש להסביר ואמר: "אנחנו הולכים להקים את צים החדשה, שתענה על הביטחון הימי והכלכלי, והיא חזקה מאוד. פימי תהיה הבעלים של צים החדשה ב־100%. אנחנו מקימים חברה עם הון עצמי 700 מיליון דולר, ואין לה בכלל חוב. לצים נכון להיום יש התחייבויות על הספינות של 5-6 מיליארד דולר. לנו אין כאלה. 16 הספינות, שמתוכן 12 בבעלות מלאה שלנו, יהיו חדשות יותר ממה שיש לצים."

היו"ר ביטן שאל אם במלחמה הבאה צים תוכל לספק את כל צרכי המדינה, ודוידי השיב: "כן!" הוא הוסיף כי צים הייתה בעבר פעמיים בפני פשיטת רגל ולא עמדה בתנאי מניית הזהב, ואילו החברה החדשה תרוויח כסף בוודאות כבר מהיום הראשון. "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות מדינת ישראל", אמר.

 

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

 

מנהל רשות הספנות והנמלים, רב חובל צדוק רדקר, אמר מנגד: "לפחות מהמידע שאנחנו ניזונים מהתקשורת, אנחנו לא רואים שום דבר טוב למדינה. אנחנו יודעים בוודאות שענף הספנות הולך להיכנס לשפל, וזה מחזק את ההצהרות שאין לחברה הישראלית הרזה היתכנות כלכלית. אשמח לדעת איך היא תהיה רווחית מהשנה הראשונה. אנחנו לא רואים שום סיכוי שזה יחזיק מעמד. ספנות זה עסק עם הוצאות מטורפות. להגיע למצב כלכלי לא נוח, מגיעים מהר מאוד. הסתירו מאיתנו את המידע. ידעו לתת רק הצהרות מסוימות לעיתונות, ועם המידע שיש לנו לא רואים דבר טוב בעסקה הזו."

יו"ר ועד העובדים של צים, אורן כספי, אמר כי במלחמה הבאה ביבוא מהמזרח נהיה תלויים בהאפאג לויד, שבה יש נציגים מקטר וסעודיה, ולא תהיה עצמאות למדינה. באשר לעובדים, ציין: "זרקו אותנו לכלבים. מתוך אלף עובדים הם מציעים ל־120 עובדים חוזה לשנה בלבד. יש פה כסף קטארי מלוכלך, ואנחנו מקווים שהמדינה תתעשת ולא תיתן לזה לקרות."

נציג ההסתדרות, ניר אייזנברג, הוסיף: "מציעים לנו להחליף דירה בתל אביב, אמנם עם משכנתה, בדירה בקרית גת בלי חוב. יש פה אלף משפחות שקיבלו את הבשורה דרך העיתון, וזאת בושה וחרפה. נילחם בזה עד הסוף."

הממונה על שינוי ביטחוני בינ"ל במשרד הביטחון, שי הלפרין, אמר כי מ־7 באוקטובר אנחנו במשבר ביטחוני, וצים נתנה מענה איפה שהיה צריך. לדבריו, "חשוב שהמדינה תוכל להמשיך לקחת ציוד ביטחוני, אחרת לא נוכל להביא לפה את מה שצה"ל ומערכת הביטחון צריכים."

היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר, כי הוא מבקש מצים להעביר את המידע למדינה, ומבקש מרשות החברות לבצע בדיקה מקדימה של הדברים מול קרן פימי כדי לוודא שהיא מסוגלת לעמוד בתנאים ולהבין אילו ביטחונות היא נותנת. הוא הוסיף כי בכוונתו לקיים ישיבה חסויה על הבעיות הביטחוניות ועל מה צריך לעשות כדי לעמוד בתנאים.

דוידי ביקש להגיב: "לא היינו נכנסים לעסקה אם לא היינו עומדים בכל התנאים שהמדינה מבקשת."

ח"כ פורר הוסיף: "נחשף פה משהו מטריד מאוד, שלפיו צים הנוכחית לא עמדה בתנאים של מניית הזהב. הממשלה צריכה לוודא שלישראל תהיה רציפות תחבורתית בים גם בעתות מלחמה."

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן