מגה לוגיסטיקה
כתבות
מגה לוגיסטיקה פלוס
לעמוד קודם

עוברים לשעון קיץ - 29 במרס 2024

מה אנחנו יודעים על הזמן העולמי והזמן המקומי במדינת ישראל? מתי ולמה התחיל שעון הקיץ בעולם? למה המעבר בשעה 02:00?

26/03/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ב-29 במרס, בלילה שבין חמישי לשישי, בשעה 02:00, נזיז את מחוגי השעונים שעה אחת קדימה, לשעה 03:00. נפסיד אמנם שעת שינה אחת, אך נזכה לשעת אור נוספת עד החזרה לשעון החורף ב-27 באוקטובר 2024.

ד"ר נדיה גולדובסקי, ממונה מדידות זמן ותדר, האחראית על הזמן הלאומי במשרד הכלכלה והתעשייה, מסבירה מה הוא זמן מקומי, זמן לאומי וזמן עולמי.

המעברים לשעון חורף ולשעון קיץ בישראל נעשים לפי חוק קביעת הזמן משנת 2013. שעון הקיץ מתקיים תמיד בין יום חמישי לשישי שלפני היום הראשון האחרון של חודש מרס בשעה 02:00, וחל עד יום ראשון האחרון של חודש אוקטובר בשעה 02:00. מחוגי השעון יזוזו שעה אחת קדימה (משעה 02:00 לשעה 03:00), והדבר יעניק יותר שעות אור ביום.

לפי חוק קביעת הזמן, במדינת ישראל הזמן נקבע במעבדה הלאומית לפיסיקה במשרד הכלכלה והתעשייה בעזרת מערכת של ארבעה שעונים אטומיים, המסמנים את הזמן הלאומי כ-UTC(INPL) זמן היקום המתואם של ישראל. זמן היקום המתואם העולמי מסומן כ-UTC.

לכל מדינה זמן מקומי לאומי שעל פיו חיים תושבי המדינה, וכל דבר בה מתבצע לפי זמן זה. זמן מקומי בכל מדינה קשור למיקום הגיאוגרפי של המדינה על פני כדור הארץ, המחולק ל-24 אזורי זמן, ומוגדר לפיו. ספירת אזורי הזמן מתחילה בקו האורך אפס מעלות שנמצא בגריניץ' שבלונדון. הזמן העולמי UTC מוגדר לפי קו האורך גריניץ'.

למה דווקא בשעה 02:00 בלילה מזיזים את השעון קדימה? כדי לשמור על סינכרוניזציה של הזמן המקומי בישראלי עם הזמן עולמי UTC. מכיוון שהזמן המקומי שלנו מקדים את הזמן העולמי בשעתיים, כאשר בישראל השעה 02:00, בגריניץ' לפי הזמן העולמי השעה היא 00:00 (חצות). בכל העולם משנים את הזמן בשעה 00:00 בלילה לפי הזמן העולמי UTC כדי להישאר מסונכרנים איתו.

 

למה ומתי התחיל שעון קיץ?

המחסור בפחם, שהורגש מאוד בימי מלחמת העולם הראשונה, הביא את גרמניה לאמץ בפעם הראשונה את רעיון שעון הקיץ, בדומה להצעתו הראשונה של בנג'מין פרנקלין. בעת ששימש שגריר ארצות הברית בצרפת ב-1784, הציע בנג'מין פרנקלין לצרפתים לקום שעה אחת מוקדם יותר בקיץ כדי לחסוך נרות. הצרפתים לא קיבלו את הרעיון של פרנקלין.

רעיון זה הונהג בשטחה של גרמניה ובשטחים שכבשה באירופה באפריל 1916. בריטניה אימצה את הרעיון במאי 1916, מאותן הסיבות, כדי לחסוך פחם.

רוב מדינות העולם כבר ביטלו את החלפת הזמן לקיץ וחורף, בהן רוב מדינות אסיה, אפריקה ודרום אמריקה. גם בארה"ב יש גורמים הלוחצים להפסיק את שינויי השעון בחורף. הפרלמנט האירופי הצביע ב-2019 בעד ביטול המעבר העונתי לשעון קיץ, וכל מדינה יכולה להחליט אם להישאר כל השנה באזור הזמן הרגיל שלה או לעבור באופן קבוע לשעון קיץ.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן