מגמות למעקב בניהול שרשרת האספקה
בשנת 2025 קמעונאים ויצרנים ימשיכו לגוון את רשתות האספקה שלהם תוך הסתמכות על טכנולוגיות חדשות כדי להגן על התהליכים ולשפר את חוויית הלקוח
בשנה שעברה התבהר משהו חד וברור למקצועני שרשרת האספקה: שיבושים הם הכלל, לא היוצא מן הכלל. בתוך עליית המכסים, אי שקט בעבודה במגזרים למיניהם של התחבורה ואירועי מזג אוויר קיצוני שפגעו בתפעול, חברות נאלצו להתמודד עם שלל אתגרים ב-2024.
השיבושים אילצו אותן להמשיך לבנות שרשראות אספקה גמישות וחסינות יותר, אמרה ג'ס דאנקרט, סגנית נשיא לאסטרטגיית שרשרת האספקה באיגוד מנהיגי תעשיית הקמעונאות. "קמעונאים מתמקדים יותר ויותר במה שבשליטתם, ואלה שרשראות האספקה שהם בנו כדי להיות עמידים בפני שיבושים", אמרה דאנקרט.
חברות נערכות לשיבושים אפשריים השנה. הנה כמה מהמגמות שצפויות לעצב את 2025 בעבור מנהלי שרשראות האספקה.
גיוון יהיה קריטי
העלאות המכסים שהבטיח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומתחים גיאופוליטיים נוספים כבר הביאו חברות רבות לשנות את רשתות הרכש שלהן כדי להימנע מהתלות בספקים יחידים. מגמה זו ממשיכה מגמה ארוכת שנים שהחלה כבר בתקופתו הראשונה של טראמפ.
בפעילות היצוא של מדינות כגון וייטנאם, מקסיקו והודו לארה"ב נרשמה עלייה חדה בין 2018 ל-2024, כך על פי ניתוח של AlixPartners מדצמבר 2024, ואילו סין חוותה ירידה של 22% באותה תקופה.
המגמה הזו נמשכת גם ב-2025, במיוחד כאשר חברות יפעלו לצמצום נוסף של החשיפה שלהן לסין בשל לחץ המכסים הגובר, כך אמר ג'ונתן גולד, סגן נשיא למדיניות שרשרת האספקה והנהלים במוסד הלאומי לקמעונאות (NRF).
חלק מהחברות יסתמכו גם יותר על ספקי לוגיסטיקה חיצוניים (PLs3) כדי לשפר את מאמצי הגיוון שלהן.
אוטומציה ובינה מלאכותית ימשיכו להאיץ
בשנת 2025, השימוש באוטומציה בסביבות מחסן גדל ומספק יתרונות כגון אופטימיזציה טובה יותר של המלאי ושיפור הבטיחות. עם זאת עידן "המחסנים החשוכים" - מחסנים שמתפקדים כמעט ללא התערבות אנושית - עדיין לא נראה באופק.
"קמעונאים מתמקדים יותר ויותר במה שבשליטתם, ואלה שרשראות האספקה שהם בנו כדי להיות עמידים לשיבושים", אמרה דאנקרט.
בעבור כמה מגזרים, הדחיפה לעבר מיתקנים מתקדמים יותר מבחינה טכנולוגית עשויה לעודד שיתופי פעולה עם ספקי לוגיסטיקה חיצוניים.
"בניית יכולת אחסון עשויה להיות יקרה מאוד, במיוחד ברמות גבוהות של אוטומציה. לכן שיתוף פעולה עם ספקים חיצוניים שמוסיפים קיבולת ומרחיבים את הרשתות שלהם עשוי להיות מהלך משתלם", אמר רון סקלצו, מנהל בכיר ב-FTI Consulting.
שימוש בבינה מלאכותית עדיין אינו נפוץ בכל שרשרת האספקה, אך קמעונאים ויצרנים ממשיכים לבחון את הטכנולוגיה בשל היתרונות הפוטנציאליים שלה בתחומים כגון נראות ותחזיות ביקוש.
שרשרת האספקה וחוויית הלקוח
כמו ששרשראות האספקה נותרו חזקות ב-2024, כך גם הוצאות הצרכנים. לפי NRF, הייתה עלייה של 2.15% במכירות הקמעונאיות בהשוואה לשנה הקודמת, עד נובמבר 2024, גם כאשר האינפלציה לא ירדה בקצב המצופה. עם זאת הצרכנים ממשיכים להיות בררנים יותר, במיוחד במיקוד שלהם במוצרים עם תמורה טובה יותר. תשומת הלב הזו מתרחבת גם אל שרשראות האספקה של הקמעונאים.
"המודעות להיותה של שרשרת האספקה חלק מרכזי מחוויית הלקוח רק הולכת וגדלה", אמרה דאנקרט. לפיכך קמעונאים נדרשים לנהל את המלאי שלהם באופן מדויק יותר כדי להבטיח חוויית קנייה אחידה בכל הערוצים.
עלויות העבודה והתחבורה יעלו
יצרנים יתמודדו השנה עם עלויות עבודה גבוהות יותר, אמר סאטיש דמודארן, מנהל בכיר ב-FTI Consulting. "האתגר הגדול ביותר שאני רואה אצל הלקוחות שלי ובמרבית חברות הייצור הוא מחסור בעובדים, במיוחד עובדים מיומנים", אמר.
גם עלויות התחבורה יעלו. תעריפי הובלה במשאיות, שירדו במשך שנתיים, החלו לעלות לקראת סוף 2024, והמגמה צפויה להימשך. "הקונצנזוס הכללי הוא שהתעריפים הגיעו לתחתית, ועכשיו הם צריכים להתחיל לעלות", אמר ריק ג'ורדן, מנהל בכיר ב-FTI Consulting.
מעקב אחרי גניבות מטען
בשנים האחרונות נרשמה עלייה בגניבות מטען, והדבר העמיד בסיכון נהגים וסחורות. לפי CargoNet, רק ברבעון השלישי של 2024 נגנבו סחורות בשווי של יותר מ-39 מיליון דולר, עלייה של 14% משנה לשנה. האיום הזה הביא לנקיטת צעדים פדרליים. רשות הבטיחות הפדרלית למובילי משא (FMCSA) הציגה מערכת רישום חדשה, ובד בבד נידונים מספר חוקים בנושא כגון חוק "שמירה על שרשראות האספקה שלנו".
גם איומי סייבר ממשיכים להיות מקור לדאגה. מספר מתקפות כופרה (Ransomware) שיבשו את פעילות שרשרת האספקה בשנה החולפת. "שרשראות אספקה מורכבות מהרבה נקודות חיבור, לכן קיים סיכון רב לפרצות אבטחה", אמרה דאנקרט.
הדרך להתגונן היא להבטיח מערכות יתירות (Redundant Systems) ושכבות הגנה חזקות.
לסיכום, בשנת 2025 תחום שרשרת האספקה ממשיך להתנהל מול אתגרים, אך גם מציג הזדמנויות חדשות באמצעות גיוון, אוטומציה, אבטחת סייבר ושיפור חוויית הלקוח. חברות שיידעו להסתגל לשינויים ולהשקיע בטכנולוגיות הנכונות, יהיו בעמדת יתרון.