הפיקוח על הבנקים ידווח על סגירת סניפי בנקים
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה לקריאה ראשונה את ההצעה של ח"כ יצחק פינדרוס לתקן את חוק הבנקאות, באופן שיאפשר פיקוח פרלמנטרי על סגירת סניפים וצמצום שירותי בנקאות ללקוח. לפי ההצעה שאושרה, במקרה שהמפקח על הבנקים יחליט לקבל בקשה לסגירת סניף, הוא יוכל לקבוע תנאים לסגירה, בכלל זה דחיית מועד הסגירה. המפקח על הבנקים ידווח לוועדת הכלכלה של הכנסת פעמיים בשנה על החלטותיו.
ח"כ יצחק פינדרוס אמר, כי למרות החקיקה מ-2016, שמצריכה אישור של המפקח על הבנקים על סגירת סניפים, התופעה עדיין נמשכת. הוא ציין כי בתחילה הציע להעביר את הסמכות לאישור סגירת סניפים לוועדת הכלכלה, ואמר כי קיבל את עמדת בנק ישראל שבמקרה כזה אף סגירה כנראה לא תאושר והדבר ייהפך למלחמה בין חברי הכנסת. לכן הסכים להסתפק בדיווח של המפקח על הבנקים על החלטותיו לוועדת הכלכלה פעמיים בשנה.
היו"ר ביטן התייחס למסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת על סגירת הסניפים, ושאל איפה היה בנק ישראל עד היום.
נציגת הפיקוח על הבנקים, גרניט אופק השיבה, כי בשנת 2016 הוסמך המפקח לאשר סגירת סניפים, ולאחר שאושרה החקיקה הוציא הפיקוח על הבנקים הוראות המחייבות את הבנקים לקיים הליך פנימי לפני בקשת אישור. "יש שיח מורכב מול הבנקים, ורואים שהמספרים הולכים ויורדים עם השנים", אמרה.
ח"כ פינדרוס ביקש לדעת כמה סניפי בנק של פועלים ולאומי נסגרו מאז 2016.
מנהלת מחלקת תקשורת והסברה בבנק ישראל, נורית פלתר איתן, השיבה מנתוני מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כי לאומי סגר 84 סניפים, ובנק הפועלים סגר 63 סניפים.
נציג מרכז המחקר והמידע של הכנסת, נעם בוטוש הוסיף, כי רוב הסניפים הקיימים נמצאים בעיקר באזור המרכז.
מנכ"ל נקודת מפנה, רן מלמד אמר, כי אין התייחסות למספר הסניפים שצריכים להיות בכל יישוב, ויכול להיות שביישוב מסוים ייסגרו כל הסניפים. הוא קרא לשתף את הציבור לפני סגירת סניפים.
מנגד, נציגת איגוד הבנקים, גלי כספרי ציינה, כי רק בישראל נדרש אישור לסגור סניף, ולכן המצב הקיים מספק.
היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר, כי התחושה היא שאפשרו לבנקים לסגור סניפים יותר מדי מהר. הוא קרא לבנק ישראל להקפיד יותר ולא לאפשר יותר מדי סגירות. כאמור, בתום הדיון אושרה ההצעה פה אחד בקולותיהם של היו"ר ביטן, ח"כ פינדרוס וח"כ עופר כסיף.
צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ