קיבוצים ומושבים יכולים לשמש כקבלנים לעבודות בנייה
במהלך מלחמת חרבות ברזל נפגעו אזורים נרחבים שבהם נדרש שיקום של תשתיות, מבנים ומיתקנים. מתחילת המלחמה הרחיב משרד הבינוי והשיכון זכויות, ויצר כלים לאפשר התמודדות יעילה של ענף הנדל"ן עם העבודות הנחוצות בתנאי המלחמה. ב-28.10 פרסם רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון מידע בדבר אפשרותם של קיבוצים ומושבים לפעול באופן עצמאי כקבלנים, וכך לנהל בעצמם את עבודות הבנייה והשיקום בתחומם.
הקיבוצים והמושבים רשאים, באמצעות תאגיד בשליטתם, להגיש בקשה להירשם בפנקס הקבלנים, בהתאם לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, התשכ"ט-1969. לרישום זה כמה יתרונות, שהמרכזיים שבהם הם שליטה ישירה על ביצוע עבודות השיקום על ידי ביצוע עצמאי של העבודות או באמצעות קבלני משנה, ייעול עלויות הבנייה ואף קבלת הכנסות מביצוע עבודות הבנייה והשיקום, וכן אפשרות לבצע פעילות קבלנית בכל התחומים שייכללו ברישיון, לפיכך הדבר עשוי לשמש מקור הכנסה נוסף.
משרד הבינוי והשיכון קורא לחברי קיבוצים ולמושבים הסמוכים לקווי העימות לנצל את מלוא הכלים והזכויות שהחוק מעמיד לרשותם, להירשם בפנקס הקבלנים ולפעול כקבלנים לביצוע עבודות בנייה ושיקום. אגף רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון יסייע לקיבוצים ולמושבים בכל מידע נוסף שלו הם זקוקים.
יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "פעילות השיקום לצד הבנייה המתוכננת ממשיכה להתקיים בימים אלו בכל מרחב שבו הדבר מתאפשר ביטחונית, ללא המתנה לסיום המלחמה. השתלבות המושבים והקיבוצים בעוטף עזה ובצפון בתחום במגוון אופנים, תאפשר להם שליטה גדולה יותר על השיקום. לפעילות זו אף פוטנציאל לחיסכון כלכלי ואפילו רווח. נמשיך לחתור בכל הכלים העומדים לרשותנו לא רק לשיקום מהיר ואיכותי של האזורים שנפגעו אלא גם לשדרוג ושיפור של איכות החיים בכל האזורים האלו."
בית מגורים עם גינה פרטית בקיבוץ סעד. צילום: מרכז להב"ה נתיבות, מאלבום משפחת היימן, סעד, ויקיפדיה