מהפכת האסדרה בנמלים יוצאת לדרך
במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לשת"פ אזורי דודי אמסלם, נחתמה רפורמה חשובה בנמלי הים של ישראל, שתאפשר לשפר את השירות בנמלים, להגביר את קצב הטיפול בסחורות, לייעל את שרשרת האספקה, לחזק את הכלכלה ולהוריד את יוקר המחיה לכל אזרחי ישראל. החתימה על תיקון כתבי ההסמכה לנמל הדרום, לנמל המפרץ, לנמל אשדוד ולנמל חיפה, פתחה בפני הנמלים הזדמנויות חדשות להרחבת פעילותם.
האסדרה החדשה תתרום להקלת העומסים בנמלים באמצעות פתיחת רציפים נוספים אשר יפחיתו את זמני ההמתנה ויגבירו את קצב הפריקה.
הגברת התחרותיות נעשית באופן מאוזן, תוך שמירה על החוסן והיציבות של ענף הנמלים ושימור נמל אשדוד כנמל לאומי בבעלות המדינה, כדי להגן על האינטרסים הלאומיים והאסטרטגים של מדינת ישראל.
האסדרה החדשה מספקת מענה מקיף לעומסים שאיתם צפויים להתמודד הנמלים הן בשינוע מטען כללי והן בקליטת מכולות. המהלך הוא צעד חיוני ומתבקש שכן ישראל היא "מדינת אי" אשר 99% מהיקף היבוא והיצוא שלה עוברים דרך נמלי הים.
האסדרה כוללת צעדים פרטניים לכל נמל בהתאם למאפייניו ולצרכיו, כדי לאפשר לכל אחד מהם להתחרות בנמלים האחרים בתנאים הוגנים.
לנמל חיפה יוקצו שטחים נוספים לצרכים לוגיסטיים ומסחריים. ההקלות וההתאמות הרגולטוריות בפעילות הנמל יורחבו כדי לספק לנמל את האמצעים הנדרשים למתן שירות מיטבי.
לנמל המפרץ תינתן הרשאה להשתמש בשני רציפים (7 ו-8) שיטפלו במטען כללי ובצובר. ההרשאה תיתן מענה לביקושים ולצרכי התשתית של מדינת ישראל, תסייע בהפחתת העומסים בנמלים ותצמצם את זמן ההמתנה לפריקת המטען.
רציפים 7 ו-8 אושרו להפעלה בעבור מטען כללי וצובר, בהיקף ניטול מרבי של עד 750 אלף טונות לכל סוג מטען לשנה קלנדרית. מגבלות הניטול ניתנות להסרה במקרה של יותר מ-30 אוניות ממתינות. האישור ניתן עד סוף שנת 2031.
לנמל הדרום ניתנה הרשאה להשתמש ברציף 28, שייתן מענה למטען כללי וצובר. ההרשאה תסייע בהפחתת העומסים בנמלים ותצמצם את זמן ההמתנה לפריקת המטען. רציף 28 אושר להפעלה למטענים כלליים וצובר, בהיקף ניטול מרבי של עד 750 אלף טונות לכל סוג מטען לשנה קלנדרית. מגבלות הניטול ניתנות להסרה במקרה של יותר מ-30 אוניות ממתינות. תוקף האישור - עד סוף שנת 2031.
לנמל אשדוד ניתנה הרשאה להשתמש בשטח של רציף 25 בהיקף של 40 דונם למשך 6 שנים.
השרה רגב: "אנחנו משיקים מהפכה של ממש בתשתיות התחבורה הימית שלנו, שנועדה להוריד את יוקר המחיה, לשפר את השירות ולחזק את הכלכלה. אנו מבינים את החשיבות בשמירה על שימור הרציפות והעצמאות התפקודית בשערי המסחר המרכזיים של ישראל. המלחמה לימדה אותנו עד כמה קריטי שמדינת ישראל תחזיק בידיה את נכסיה האסטרטגיים, בהם נמל לאומי, כדי שגם בזמני חירום יהיה לנו גב יציב ומוכן לפעולה.
"לכן החלטתי שנמל אשדוד ימשיך לשמש כנמל הלאומי, סמל לחוסן לאומי וליכולת להמשיך לתפקד בכל מצב. אני מחויבת להמשיך לחזק את התחרותיות והיעילות בנמלים, אך בלי לוותר על העצמאות והביטחון הלאומי שלנו."
השר סמוטריץ': "רק תחרות תביא להקלה ביוקר המחיה. אנחנו עושים צעד חשוב נוסף ברפורמת התחרות בנמלים, כדי לייעל את עבודת הנמלים, להגדיל את התחרות ולהוזיל את עלויות היבוא והיצוא ואת המחירים לאזרחי ישראל. אנחנו פותחים רציפים נוספים, מסירים מגבלות שהוטלו על פעילות הנמלים החדשים ומאפשרים למעשה לכל הנמלים להתחרות על כל סוגי המטענים. בכך אנחנו מחייבים אותם להיות זולים יותר ויעילים יותר ולהוריד את יוקר המחיה של אזרחי ישראל."
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "99% מהיבוא לישראל, שהיקפו 330 מיליארד שקלים בשנה, עובר דרך נמלי הים שלנו. מכאן שכל שיפור וייעול בפעילות וכל עיכוב בשינוע, משפיעים ישירות על עלות מוצרי היבוא ומגולגלים בסופו של דבר לכיסו של הצרכן.
"שרת התחבורה שמה לה למטרה לחזק את התחרותיות ואת היעילות של נמלי הים בכל הדרכים. לשם כך אנו משקיעים מיליארדים בשיפור דרכי הגישה לנמלים, הן בתשתיות הכבישים והן במסילות ובמסופי מטענים המתחברים ישירות לנמלים. בשם אותה מטרה אנו משיקים את האסדרה המשופרת, המעניקה לנמלים כלים מתקדמים לשיפור והרחבה של השירות בכל אחד מהם והמאפשרת להתחרות בתנאים הוגנים ושוויוניים תוך הצעת שירות ומחירים טובים יותר."
צילום: © עמוס בן גרשום, לע"מ