מגה לוגיסטיקה
ניוזלטר מגה לוגיסטיקה
מגה לוגיסטיקה 256
לעמוד קודם

טיפים למשלוחי המייל האחרון

15/05/2025
זמן קריאה: 2 דק'

משלוח בשלב האחרון, המכונה גם משלוח המייל האחרון, הוא שלב העברת הסחורה ממוקד הפצה מקומי ליעד הסופי, בדרך כלל כתובת מגוריו של הלקוח. למה השלב האחרון מאתגר כל כך?

מיליוני חבילות מועברות מדי שנה דרך רשתות תחבורה מבוקרות של רכבות, ספינות, משאיות ומטוסים, ודווקא השלב הקריטי ביותר הוא האחרון, מהמרכז המקומי לבית הלקוח. שלב זה הוא אחד האתגרים הגדולים כי הוא מתנהל בסביבה הרבה פחות מבוקרת. נהגי משלוחים מתמודדים עם פקקים בלתי צפויים, חסימות כבישים, שיבושי תנועה ומזג אוויר. כל זה הופך את המשלוח לפחות יעיל מהשלבים הקודמים בלוגיסטיקה.

מבחינת חברות המשלוחים, זה החלק הכי לא יעיל: נהגים צריכים לעצור פעמים רבות כדי למסור חבילה יחידה כל פעם, בניגוד להובלות המוניות כמו במטוסים. אתגרים מרכזיים במשלוח השלב האחרון הם עלייה מתמדת בנפח ובכמות של המשלוחים. בגלל צמיחת המסחר האלקטרוני ועליית הפופולריות של צמיחה ברשת, מחסור בכוח אדם בתחום ההפצה הוא עוד בעיה חמורה. שליחים מתפטרים, מתחלפים ובמקרים מסוימים אינם מתייחסים לעבודתם בכל הרצינות הנדרשת. לאלה נוספות בעיות של פקקים, תקלות מכניות ואספקה נקודתית.

עם זאת הדרישה למשלוחים מהיום למחר גוברת. אנשים צריכים לקבל הזמנה באותו היום, לעיתים אף תוך שעה-שעתיים. משום כך השלב האחרון הוא כ-41% מעלות המשלוח הכוללת. עסקים קטנים נדרשים להתחרות בסטנדרטים הגבוהים שהכתיבו ענקיות גלובליות.

איך להשתפר במשלוחים בשלב האחרון? יש אפשרויות רבות לשיפור השירות תוך שמירה על עלויות סבירות ושביעות רצון הלקוחות. לשיטת משלוחי המייל האחרון ארבעה עקרונות מרכזיים: שימוש במחסנים מקומיים ובחנויות לוגיסטיות סגורות או פיזור אסטרטגי של מלאי קרוב ללקוחות מאפשרים לקצר את זמני האספקה. חברות גם יכולות להשתמש במשאבים מזדמנים כגון משלוחים באמצעות חברות חיצוניות, נהגי מוניות או שירותים ציבוריים כגון Uber Delivery.

שימוש בבינה מלאכותית ובאנליטיקה לאופטימיזציית מסלולים הוא דרך משתלמת נוספת. מערכות ניתוח מתקדמות תומכות בתכנון מסלולים יעיל, חוסכות דלק ומפחיתות פליטות פחמן. משלוחים באמצעות רחפנים ורובוטים אוטונומיים מתחילים להיות אופציה זמינה באזורים מסוימים. חברת DHL למשל ביצעה ניסוי מוצלח בגרמניה במשלוחים עם רחפנים (Parcelcopter). חברת דרונמיקס (Dronamics) פיתחה רחפן מטען לטווחים ארוכים.

בד בבד רובוטים קרקעיים פועלים כתחנות מסירה ניידות. מחקרים צופים שבעתיד 80% מהמשלוחים יתבצעו באמצעות רכבים אוטונומיים או רובוטים שנשלטים מרחוק.

למרות העלויות הגבוהות של טכנולוגיות חדשות, 48% מהצרכנים מוכנים לשלם תוספת בעבור משלוח ביום שלמחרת, ו-23% מוכנים לשלם תשלום נוסף גבוה בעבור משלוח באותו היום. הנתון צפוי לגדול עם התבגרות דור הצרכנים הצעיר.

לסיכום, מה הוא עתיד המשלוחים בשלב האחרון? הכיוון ברור: לוקליזציה ודיגיטציה של שרשרת האספקה. לפי לי ספרט (Lee Spratt), מנכ"ל DHL E-commerce Americas, "יש להקפיד על גמישות גבוהה יותר בהתאמה למגמות שוק, פתיחות לחדשנות ועידוד חשיבה מחודשת בתחום התחבורה."

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן