מגה לוגיסטיקה
ניוזלטר מגה לוגיסטיקה
מגה לוגיסטיקה 270
לעמוד קודם

תיקונים בתקנות להסדרת השימוש בתווי קנייה

02/02/2026
זמן קריאה: 2.5 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה דיון שעסק ביישום תקנות שירותי תשלום שנועדו להסדיר את השימוש בתווי קניה וכרטיסי מתנה. זאת על רקע פנייה של איגוד לשכות המסחר ולנוכח טענות כי ישנן בעיות שמצריכות התייחסות.

לפני כחצי שנה אישרה הוועדה את התקנות האמורות, ומועד הכניסה לתוקף שלהן היה 13.1.2026. בדיון הוצגו עקרונות לתיקונים מוסכמים לתקנות. היו"ר ביטן קרא למשרד המשפטים להגיש את תיקון התקנות לאישור הוועדה בהקדם.

התקנות שאישרה הוועדה לפני כחצי שנה הרחיבו הגנות צרכניות שחלות על אמצעי תשלום שהסכום הצבור בהן הוא עד 1,500 שקלים. בין היתר נקבע, כי יתאפשר להאריך תוקפם של שוברים בשווי של יותר מ־150 שקלים לעד 15 שנה. כמו כן נקבע כי החברות יחוייבו לשלוח לצרכנים הודעה שנתית על שוברים בסכומים של יותר מ־20 שקלים.

בישיבה קודמת שקיימה הוועדה טענו נציגים של איגוד לשכות המסחר, רשתות השיווק ונציגי חברות המנפיקות תווים, כי יש כמה בעיות ביישום, בהן במישור הטכנולוגי של שליחת ההודעות, קשיים בזיהוי מחזיקי התווים לצורך שחזור יתרה צבורה ובעיות שנובעות מהארכת התוקף.

היו"ר ביטן דרש לדעת מה נעשה כדי להיערך ליישום מבחינה טכנולוגית, והזכיר כי הארכת התוקף הושגה בפשרה לאחר שחברי הכנסת דרשו החזר כספי של היתרה בתו במועד פקיעתו.

נציג משרד המשפטים, עו"ד איגי פז, הזכיר כי התקנות אושרו לאחר הליך הכנה ארוך ותיקונים.

נציגת הרשות להגנת הצרכן, עו"ד אילנה מזרחי, הזכירה כי בדיון הקודם הוצע שעם פקיעת התוקף של התווים, היתרה תוחזר לצרכנים, אך התברר שאי המימוש הוא חלק מהמודל העסקי.

בעקבות הדברים התכנסה הוועדה שוב, לאחר שהיו"ר ביטן ביקש לקבל המלצות מעשיות ועו"ד פז הציג עקרונות שמשרד המשפטים מסכים להכניס לתיקון התקנות. לדבריו, משרד המשפטים מסכים לתקן את התחולה כך שהתיקונים יחולו על אמצעי תשלום שהונפקו רק מיום תחילת התקנות הראשונות - 14 באפריל 2022. באשר לשליחת הודעות על יתרה בכרטיס, אמצעי תשלום שהונפקו בין 14 באפריל 2022 למועד תחילת התיקון החדש השנה, יישלחו הודעות רק לכרטיסים שבהם יתרה של יותר מ־100 שקלים.

באשר להודעה שתישלח על אמצעי תשלום חדשים שיונפקו בעתיד, הוסכם לבחון אפשרות להעלות את הסכום המינימלי המחייב משלוח הודעה. בעניין אמצעי התשלום לרכישת מוצר או שירות מסוימים כגון סופגניות בחנוכה, משרד המשפטים לא מתנגד לבטל את ההארכת התוקף של שנתיים נוספות, כך שתוקף מינימלי של שוברים כאלה יהיה לשנתיים בלבד ללא הארכה.

היו"ר ביטן אמר כי הוא מתנגד לקיצור תוקף השוברים האלו לפחות משנתיים.

עו"ד פז התייחס למועד הכניסה לתוקף של התקנות, ואמר כי הבדיקה העלתה שהבעיה בהיערכות היא רק לגבי נושא ההחזר הכספי לכרטיס המתנה. הוא הסביר כי בעבר כשלקוח שילם על חולצה באמצעות כרטיס מתנה וביקש להחזיר אותה, הוא היה מקבל זיכוי לרכישה חוזרת באותה חנות, ולא זיכוי לכרטיס בדומה לרכישה בכרטיס אשראי. לדבריו, באשר ליישום התיקון הזה, המשרד הבין שההיערכות תושלם בעוד ארבעה חודשים וחצי, ואין התנגדות לדחות את מועד הכניסה לתוקף, אך באשר לכל שאר התיקונים, אין בעיה במועד הכניסה לתוקף שהיה 13.1.2026.

נציגת לובי 99, אלה תמיר שלמה, ציינה כי התקנות לא מגדירות באופן ברור מה זה שובר מתנה, והדבר מייצר אי ודאות רבה בקרב הצרכנים. "תכניסו הגדרות יותר ברורות של אמצעי התשלום שהתקנות חלות עליהם", אמרה.

היו"ר ביטן קרא למשרד המשפטים להוציא הבהרות באשר לסוגים של התווים ואילו כללים חלים בכל מקרה, וקרא למשרד להגיש את נוסח התיקונים שהוצגו בדיון לאישור הוועדה בהקדם.

 

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן