סקייליין קוקפיט בקריאה למקבלי ההחלטות: אפשרו מיד את הפעלת העגורנים מהקרקע
בעיצומה של מלחמה המאיימת על עורף מדינת ישראל, ענף הבנייה משותק ומנופאים נותרים חסרי אונים - נדרשים לטפס לעשרות מטרים באוויר, ללא יכולת להתגונן מפני אזעקות וטילים.
סקייליין קוקפיט, חברת טכנולוגיה ישראלית, פונה בקריאה דחופה למנהל הבטיחות במשרד העבודה ולאלוף פיקוד העורף: אפשרו שימוש בטכנולוגיות שונות להפעלת עגורנים מהקרקע.
סקייליין קוקפיט, פיתחה את מערכת ה"קוקפיט" - מערכת שליטה מרחוק על עגורני צריח, המאפשרת לראשונה הפעלה מהקרקע, מתוך מרחב מוגן, מדויק ובטוח. מדובר בטכנולוגיה מהפכנית, המבוססת על בינה מלאכותית, מציאות רבודה, מצלמות חכמות, אשר כבר פועלת בהצלחה בפרויקטים באירופה באנגליה, סקנדינביה, ארה״ב ובקרוב גם הונג קונג וסינגפור - ומשנה את פני הענף.
מערכת הקוקפיט מאפשרת למפעילי עגורנים לעבוד מהקרקע - ממקום בטוח ומוגן - מבלי לסכן את חייהם בגובה של עשרות מטרים. בזמן אזעקה, אין צורך בטיפוס מסוכן או בריצה מהגובה - המפעיל כבר נמצא על הקרקע, במרחב מוגן. המערכת לא רק שומרת על חיי אדם, אלא גם מסייעת במניעת תאונות, מזהה ומנתחת בזמן אמת מצבים חריגים באתר ומעניקה שליטה ובקרה מדויקת לכל אורך העבודה.
הטכנולוגיה, שפותחה בישראל עומדת בתקנים הנדרשים ומיושמת כבר בפרויקטים בעולם.
צחי פלאטו, מנכ"ל ומייסד שותף בסקייליין קוקפיט: ״לא יעלה על הדעת שבשנת 2025, בישראל בזמן מלחמה, נשלח מנופאים לטפס עשרות מטרים לגובה - בלי יכולת להתגונן כאשר טכנולוגיית ה'קוקפיט' הישראלית כבר מוטמעת בעולם.
אנחנו קוראים למקבלי ההחלטות לשים את האינטרסים בצד ולהציל חיים - זו לא פריבילגיה, זו חובה מוסרית.
ההנחיה הנוכחית המנחה לשלוח מנופאי לעבודה בגובה עם קסדה ושכפ"ץ כאשר טילים עפים בשמיים הינה אבסורד והיא בלתי סבירה בעליל והאחריות לחייהם היא על מי שאינו מאפשר חלופה אחרת זמינה ובטוחה יותר. כמו שטייס מפעיל כטב״ם מהקרקע - כך גם מנופאי יכול להפעיל עגורן מהקרקע. אין שום סיבה להמשיך להפקיר את העובדים שבונים את המדינה".
מערכת הקוקפיט של סקייליין קוקפיט אינה רעיון חדש ואינה בגדר פיילוט ניסיוני בלבד - אלא טכנולוגיה מוכחת שפותחה, נוסתה ונבחנה כבר בשנת 2021 במסגרת פיילוט משותף עם מנהל הבטיחות במשרד העבודה. הפיילוט בוצע באתר בנייה פעיל, זכה להצלחה מלאה והדגים את יכולות המערכת בשטח: שליטה מרחוק, תגובה מהירה, מניעת תאונות והפעלה שוטפת - תוך חיסכון בזמן ובסיכון חיי אדם.
למרות זאת ובאופן תמוה לפני כשלוש, ביטל מפע״ר במנהל הבטיחות, תקנה בת 20 שנה שאפשרה הפעלה קרקעית/הפעלה מרחוק של עגורני צריח כפי שמקובל בעולם - החלטה שאינה תואמת את המציאות בשטח בכלל ובזמן חירום בפרט לאור הסכנות הברורות.
כאשר הנחיות פיקוד העורף הקובעות כי כל שטח מדינת ישראל מוגדר תחת "צבע אדום" - אי אפשר לצפות מעובדים לשהות בראש עגורן ולהפקיר את חייהם.
המערכת אף נבחנה במסגרת תוכנית "מה שטוב לאירופה - טוב לישראל", המאפשרת אימוץ מהיר של תקינה אירופית מתקדמת לטובת שמירה על חיי אדם בישראל.
מערכת קוקפיט בפעולה באתר בניה באנגליה/צילום: Winvic Construction
התאחדות הקבלנים בוני הארץ, באמצעות סגן הנשיא עמית גוטליב, פנתה רשמית למפקד פיקוד העורף בדרישה להתאים את ההנחיות למציאות בשטח. גוטליב התריע כי "על פי הנחיות ההתגוננות בזמן מלחמה אין אפשרות ממשית להפעיל עגורני צריח מבלי להפר את תנאי הבטיחות ולסכן חיי אדם".
לדבריו, גם באתרים שבהם קיימים מרחבים מוגנים - לא ניתן לעמוד בפועל בזמני ההתגוננות הנדרשים כשהמנופאי נמצא בראש העגורן, לעיתים בגובה עשרות מטרים.
לצד הקבלנים, גם ההסתדרות הכללית, באמצעות מזל גולן, יו"ר איגוד עובדי ענף הבנייה, הטקסטיל, העץ והתעשיות הנלוות, ויוגב עשור, מנהל החטיבה הארצית באיגוד, השמיעה עמדה תקיפה וברורה:
"הפעלת עגורני צריח ללא יכולת להגיע למרחב מוגן בזמן התראה מהווה סכנת חיים ממשית, ואף שוללת כיסוי ביטוחי למפעיל, למעסיק ולחברה המבצעת".
המערכת מוכרת היטב לכל מקבלי ההחלטות ביניהם הקרן לעידוד ענף הבנייה, למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, ולבכירים באגף התקציבים במשרד האוצר, אשר נחשפו אליה ולפיילוטים שהתבצעו, ואף עודדו את בחינת השימוש בה בהמשך.
יצוין, כי המערכת כבר פועלת בשת״פ עם חברות עגורנים ויצרני העגורנים המובילים בעולם.ישנה תמיכה רחבה בעולם - העתיד ברור היצרנים הבינלאומיים והלקוחות בחו"ל מבינים שזהו פתרון נכון וראוי להפעלת עגורנים בעולם.
Civiclabs גוף מקצועי הפועל בזכיינות רשות החדשנות, הציע ללוות פיילוט טכנולוגי מלא באתר פעיל בישראל במשך חצי שנה, במטרה ליישם את פתרון הקוקפיט בשטח - בפיקוח הדוק וללא פשרות בטיחות. גם פארק עתידים תל אביב, מהמובילים בחדשנות אורבנית, נרתם לקידום שילוב המערכת באתריו.
בנוסף, יזמים, קבלני ביצוע ומהנדסים בענף - לרבות חברות כמו תדהר, דניה סיבוס, אלקטרה בנייה, סולל בונה ואחרות - כבר הביעו נכונות לשלב את המערכת באתריהם ולהסתמך עליה בתנאי חירום ושגרה כאחד.
המסר ברור: המענה קיים - נדרש רק האישור. כל עיכוב במתן ההיתר מפעיל את ענף הבנייה ללא הגנה נאותה על העובדים - וזו אחריות שדורשת הכרעה מיידית.
לאור מצב החירום המיוחד בעורף במסגרת מבצע "עם כלביא", ודרישת שר העבודה יואב בן צור לפיקוד העורף לאסור על הפעלת עגורנים מתוך הקבינה, זאת כדי לשמור על חיי אדם בעת התרעה. שר העבודה יואב בן צור קיים דיון מקצועי בנושא יחד עם מנכ״ל המשרד ישראל אוזן וגורמי המקצוע בכדי לקדם הפעלה מרחוק של עגורנים ובכך לשמור על רציפות הפעילות בענף הבניה לפני הנחיות פקע"ר.
כעת משרד העבודה מבקש את התייחסות הציבור להצעה שתאפשר למבצעי בניה להפעיל עגורני צריח באמצעות שלט רחוק (חוטי או אלחוטי), בהתאם להוראות היצרן ותוך עמידה בדרישות בטיחות מחמירות, וזאת כדי למנוע עלייה פיזית לעגורן בימי המלחמה, תוך אפשרות לסיכון חיי אדם.