מגה מבנים
כתבות
טכנולוגיות בבנייה
לעמוד קודם

חדשנות פורצת דרך

תכנית חברות הסטארט-אפ קונטק מפתחת טכנולוגיות ייחודיות לענף הבנייה. אחת החברות בה, אולטראוויז, פיתחה מערכת חיישנים וראייה ממוחשבת ייעודית לעגורני צריח אשר תביא לשיפור משמעותי בבטיחות וביעילות באתרי הבנייה

עדי יפה |  
31/10/2021
זמן קריאה: 6 דק'

קונטק (ConTech) הוא שמה של תכנית חברות הסטארט-אפ של התאחדות בוני הארץ, משרד הבינוי והשיכון ומשרד הכלכלה והתעשייה, הפועלת במסגרות שונות לאיתור מפתחים, דחיפת חברות טכנולוגיות להקמת מיזמים בתחום הבנייה, ליווי מקצועי של הגופים הללו ופתיחת דלת במשרדי הממשלה ובענף הבנייה. חברות הסטארט-אפ המשתלבות בתכנית מקבלות "בית״ לחצי שנה, במסגרתו השותפים מחברים אותן לתעשיות הבנייה השונות ולמשקיעים פוטנציאליים. שנתיים בלבד מאז שהוקמה, מונה קונטק עשרות חברות סטארט-אפ, שחלקן כבר נמצאות בשלב הפיילוט בפרויקטים בשטח בארץ ובעולם או עומדות לקראת פריצה לשוק.

נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, מספר על קונטק: "מה שאנחנו עושים פה ישנה את כל שרשרת האספקה של בניינים ותשתיות מכל הסוגים בכל מקום בעתיד הלא רחוק. וכשאני אומר יְשַנֶה – אני מתכוון לכך שנהפוך את כל הבנייה בעולם להרבה יותר מדויקת, הרבה יותר בטוחה, הרבה יותר חזקה, הרבה יותר מקצועית, הרבה יותר מהירה ובסופו של דבר, גם הרבה יותר זולה".

"כפי שחברות סטארט-אפ וחברות ישראליות מתחומי הרכב, הרפואה והמים, פיתחו טכנולוגיות פורצות דרך ושמו את עצמן במקום ראשון בעולם בתחומן, אני משוכנע כי נצליח לעשות זאת גם בענף הבנייה", אומר צחי פלאטו, מנהל קונקט. "בשנה הראשונה לפעילותנו כבר הספקנו להגיע עם שורה של טכנולוגיות ייחודיות למספר פיילוטים בחברות בנייה מרכזיות בישראל ובעולם, ואנו מקבלים משובים חיוביים מהשטח".

מובילות מהפכה

Criaterra מובילה מהפכה בתחום חומרי הפנים והמבנה. הטכנולוגיה של החברה מאפשרת ייצור מוצרי בנייה אקו-חדשניים 100% טבעיים מחומר המבוסס על אדמה וסיבים מן הצומח, שמגיע לחוזק של בטון תוך השקעת 5% מהטביעה האקולוגית והאנרגטית של הבטון. מוצרי החברה מיוצרים בטכנולוגיה תעשייתית חדשנית וירוקה בפיתוח ייחודי ומדעי שתואם את החזון של כלכלה מעגלית. התכונות המוכחות של המוצרים המוגמרים מאפשרות פיתוח מגוון רחב של יישומים מבניים ודקורטיביים. החומרים חזקים מאוד ויהפכו למתחרים מרכזיים בבטון המסורתי.

 

Criaterra

 

Civdrone מפתחת פתרונות סימון פיזי למודדים ולקבלני תשתיות באמצעות רחפן אוטונומי עם מתקן סימון ייעודי פרי פיתוחה. המוצר שלה מאפשר להחליף את קבוצת העובדים המסמנים בשטח, שמלווה את המודד, וכך להגיע לחיסכון משמעותי בזמן ובהשקעה בפעולות המדידה.

 

צוות המייסדים ומהנדסי הפיתוח של CIVDRONE. מימין לשמאל: ליאור שוורץ, תום ישורון (מנכ"ל), ליאב מולר וגיא בן שחר

 

Myvinchi הינו כלי עיצוב פנים דיגיטלי המסייע לעצב דירה מותאמת אישית על פי טעם הלקוח, כולל כל תכניות העבודה המותאמות לתשתיות הבניין. הוא מספק "ביקור" וירטואלי בדירה בתלת ממד ריאליסטי ומקשר את הדייר אל חנויות המציעות כלים, ריהוט, פרופילים וכו'.

Datumate מפתחת פתרונות לאוטומציה ודיגיטציה של תהליכי תכנון וביצוע בחברות בנייה עבור פרויקטים של תשתיות ומשרדי מדידות, וזאת על ידי שימוש בטכנולוגיות רחפנים ועיבוד תמונה. מערכת הרחפנים שלה אוספת את כל המידע הנדרש לשם ביצוע פרויקט התשתית מהשטח ומנתחת אותו מיידית כדי לקבל תמונה מלאה של הצרכים בתכנון ובעת הבנייה.

Beti היא מערכת המקנה כלים להצלחה בביצוע הבטיחות בשטח. המערכת מעניקה שליטה ובקרה למנהל החברה, מצמצמת את המרחק בין השטח לדרג הניהולי ומאפשרת לכל הגורמים, ממנהל העבודה ועד הקבלן, לעקוב אחר מצב הבטיחות באתר בזמן אמת.

המערכת מותאמת לכל גודל של פרויקט וקבלן, מאפשרת להדריך את העובדים בשפתם ולעקוב אחר כשירות הציוד בסנכרון מלא עם פנקס ההדרכות והפנקס הכללי, תוך עמידה בדרישות החוק. כמאה מערכות כאלה כבר מופעלות באתרי בנייה ברחבי הארץ.

Safeguard היא חברת קונסטרקשן-טק ירושלמית, המספקת טכנולוגיה מתקדמת לניהול בטיחות למאות פרויקטים של בנייה ותשתיות. החברה הוקמה מתוך חזון של שמירה על חיי אדם והיא בעלת יכולת לייצר אומדן בטיחות זמן אמת, הנגשת מידע למקבל ההחלטות המתאים בזמן ובמקום הנדרש ויכולת התממשקות בלתי מוגבלת עם סנסורים ומערכות צד ג'.

Pulser הינה תוכנה לניהול ליקויים, משימות ותיעוד באתרי בנייה. התוכנה מאפשרת להעלות תכניות בנייה לטלפון ועל גבי התכנית לצייר עם האצבע, להדביק תמונות או לסמן ליקויים. תכנית הבנייה נראית כמו "דף אינטרנט" ולחיצה על נקודה בתכנית פותחת את הליקוי עם תמונות ופירוט מלא. עם 'פלסר' כל התמונות שמצלמים "נשאבות" מכל הטלפונים ונשמרות במקום אחד. שימוש נפוץ נוסף בתוכנת 'פלסר' בקרב מנהלי פרויקטים, הוא הפקת דוחות PDF מפורטים עם תמונות מהטלפון תוך שניות, הליך המשפר את איכות הדיווח וחוסך למנהל הפרויקט זמן יקר.

 

Pulser

 

 

CONSTRU פיתחה טכנולוגיה בתחום הראייה הממוחשבת, המאפשרת לבצע ניטור ופיקוח מלאים על תהליך הבנייה. הפתרון מאפשר להגיע לרזולוציה ולהיקף נתונים גבוה בהרבה מזה הקיים היום, והתוצאה הינה שוות-ערך למאות מפקחים העובדים באתר בו-זמנית ונמצאים בכל חלל בבניין. הטכנולוגיה הייחודית מפיקה את הנתונים ממצלמות באתר, כאשר כל פרטי ביצוע העבודות מפוענחים ונרשמים במערכת באופן מלא.

 

Construction Aid היא מערכת מדידה מדויקת ומשוכללת עם קבלת תמונה מיידית רב-ממדית המתעדכנת בזמן אמת, שמספקים רחפנים אשר מבצעים בעצמם את סימון ורישות השטח על פי המדידות. המוצר מאפשר, בין השאר, לבצע הערכה תוך כדי עבודה של רמת הגימור בביצוע הטיח, הריצוף, העמדת עמודים ועוד. מדובר בכלי העשוי לחסוך הוצאות ענק ככלי למניעה של ליקויי בנייה נפוצים מאוד.

יכולות של טייס

אחת החברות המשתתפות בתכנית קונטק, עליה נרחיב הפעם, היא חברת אולטראוויז בע"מ (UltraWis), חברת סטארט-אפ המפתחת מערכת חיישנים וראייה ממוחשבת ייעודית לעגורני צריח המשמשים באתרי בנייה בישראל ובעולם, מערכת אשר תביא לשיפור משמעותי בבטיחות וביעילות של אתרי הבנייה. החברה הוקמה בתחילת 2019 כ'ספין אאוט' של "אלביט מערכות", על ידי שני יזמים יוצאי אלביט: מנכ"ל החברה, ליאור אביטן וסמנכ"ל הטכנולוגיות, ארז גרניצקי. החברה ממוקמת בבאר שבע בחממת אינקוביט, החממה הטכנולוגית של אלביט, הפועלת תחת מכרז החממות של הרשות לחדשנות. אולטראוויז מחזיקה ברישיון ל-14 פטנטים מ"אלביט מערכות" לתחום הבנייה ולתחומים של ציוד מכאני הנדסי כבד, אשר פותחו במשך עשרות שנים בחברת אלביט תוך השקעה של מיליוני דולרים.

 

מימין לשמאל: ליאור אביטן, מנכ"ל אולטראוויז בע"מ, וצחי גרניצקי, סמנכ"ל טכנולוגיות

 

המוצר אותו תשווק החברה בשנה הקרובה הוא תחנת שליטה ובקרה קרקעית לעגורני צריח, הכוללת חיישנים חכמים שיותקנו על זרוע העגורן. מעמדת השליטה ניתן יהיה להפעיל ולשלוט בעגורן ידנית, תוך כדי שהמפעיל רואה את כל מרחב אתר הבניה (360 מעלות) ברזולוציה גבוהה מאוד. על גבי המסך המשמש את המפעיל יופיעו התראות גראפיות שונות, אשר יסייעו לו להפעיל את העגורן בבטיחות מרבית, תוך ניצול נכון ויעיל של משאבים. כמו כן, המערכת מייצרת מודל תלת-ממדי של אתר הבנייה, המאפשר לפקח ולייעל את העבודה באתר וכן לספק מידע רב ותובנות למנהלי העבודה, הקבלנים, המפעילים ועוד.

במהלך 2019 השלימה חברת אולטראוויז פיילוט ראשון באתר בנייה בדרום הארץ וכעת היא מרחיבה את פעילותה לאתרים נוספים בישראל ובחו"ל.

ליאור אביטן: "אנו צופים כי בשנה הקרובה החברה תצמח ותתפתח ותוכל להציע את המוצר הראשון שלה למכירה כבר במהלך 2020. אנו שואפים להביא לאתר הבנייה יכולות טכנולוגיות של טייס בקוקפיט, במחירים של תעשיית הבנייה. החזון של אולטראוויז הוא להחדיר חדשנות טכנולוגית לעולם הבנייה. המערכת שאנו מפתחים מקליטה מידע 24/7 מאתר הבנייה ומעבדת אותו להתראות, סטטיסטיקות והנחיות למפעיל שיסייעו לו ולכל הגורמים באתר לשפר משמעותית את הבטיחות והיעילות בעבודה".

ארז גרניצקי מוסיף: "כיום העגורן מופעל מהגובה, בתנאים קשים של תא קטן וצפוף, עם טווח ראייה מוגבל. בעזרת התא הקרקעי, תתאפשר תוספת של כוח אדם מגוון, תקשורת מיטבית עם כל הגורמים באתר ועלייה משמעותית בבטיחות, ובעתיד נוכל גם להגיע למצב של ניהוג אוטונומי או חצי אוטונומי של העגורן. העובדה שאולטראוויז היא חברה שיצאה מ'אלביט מערכות' מאפשרת לנו להנגיש לתעשיית הבנייה טכנולוגיות עילית שפותחו במשך שנים בעולמות הביטחוניים".

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן