מגה מבנים
כתבות
טכנולוגיות בבנייה
לעמוד קודם

שיטת ICF מקצרת תהליכי בנייה

שיטת היישום ICF (Insulated concrete forms), צורות בטון מבודדות, מקובלת וידועה בכל העולם עשרות שנים בבנייה של בתים פרטיים ובבנייה לגובה. בשיטה זו הבנייה נעשית באמצעות יציקת בטון לתוך תבניות פוליסטירן מוקצף, מיוצר מחומרים ממוחזרים

03/03/2022
זמן קריאה: 5 דק'

שיטת יישום ICF (Insulated concrete forms), צורות בטון מבודדות, מקובלת וידועה בכל העולם עשרות שנים בבנייה של בתים פרטיים ובבנייה לגובה. בישראל השיטה הייתה מקובלת בשנים האחרונות בעיקר בתחום הבנייה הפרטית למגורים, ובהדרגה נעשית פתרון לגיטימי, יעיל ואיכותי בבנייה הרוויה למגורים, במבנים ציבוריים, בבריכות שחייה, בהרחבות במושבים ובקיבוצים, בהתחדשות עירונית ועוד. בשיטה זו הבנייה מתבצעת באמצעות יציקת בטון לתוך תבניות פוליסטירן מוקצף, מיוצר מחומרים ממוחזרים.

בתקופה כה מאתגרת עקב התפשטות נגיף קורונה, כאשר כוח עבודה זמין ומיומן הוא מצרך מבוקש ביותר, וזמני הביצוע מתארכים אל מעבר לזמן המתוכנן, הכרחי לחפש פתרונות חדשים בתחום הבנייה, שיביאו תוצאות מוכחות ובמהירות. כך אומרים באפגד ICF, חברה המייבאת את שיטת ICF Italia.

 

פרוייקט ברחוב אחד העם - ירושלים של חברת רינגל בניין ופיתוח

טוב לקבלן, טוב לצרכן

לתבניות אפגד ICF יש יתרונות רבים. השיטה מאפשרת ליזם ולקבלן לבנות פרויקטים בפרקי זמן קצרים הרבה יותר מהקיים כיום. היא גם מאפשרת תכנון גמיש של מבנים, שליטה בעובי הקיר (אפשר להגיע לרוחב של 15, 20 ו-30 ס"מ, והבנייה באתר מייצרת סביבת עבודה שקטה, נקייה ומסודרת יותר מהקיים. משך הבנייה של השלד והגמר בשיטת ICF קצר ב-30% בערך מהקיים, שכן יציקה של כל מעטפת הקומה מבוצעת ביום אחד, ונחסך הצורך לחצוב בטון לצורך הנחת תשתיות, שכן הדבר נעשה על ידי חריצת התבניות לאחר היציקה, באמצעות סכין חמה. בכך מתייעל קצב הביצוע של צוות העובדים.

לאחר הבנייה נהנה הצרכן מחיסכון בעלויות התפעול, למשל חיסכון בהוצאות על חשמל - בזכות בידוד טרמי גבוה, ומחיסכון בהוצאות נוספות על תיקוני בלאי שמצטברים עם הזמן, כגון סדקים בקירות. המבנה הוא כזה שנעים לשהות בו, הוא שקט, מוגן מפני רעשים חיצוניים ורעידות אדמה.

בתחום ההתחדשות העירונית, לשיטת ICF יתרון גדול וחשוב, מפני שהיא מתאימה במיוחד לאתגרי הביצוע, המצריכים יכולת כירורגית כמעט מקבלן הניגש לפרויקט במסגרת תמ"א 38, וצריך ליישם אותה באזור מבונה וצפוף. השיטה מאפשרת פתרונות קלים ליישום בשטח. אשר לעבודות בנייה המתקיימות מחוץ לבניין, בפרויקטים במסגרת תמ"א 381 (חיזוק ועיבוי של המבנה), לשימוש ב-ICF יתרון רב, במיוחד בזמנים שבהם הדיירים מבלים שעות רבות בביתם, כפי שקרה לאחרונה עקב ההסגר.

בבנייה קונבנציונלית של עיבוי מבנה, יחושו הדיירים אי נוחות כל תקופת הבנייה, מאחר שהקבלן המבצע צריך להיכנס לתוך הבניין כדי לבצע את העבודות. בשיטת ICF העבודה מתבצעת ברובה מחוץ למבנה, ולפיכך אינה מפריעה לנוכחים בבניין. כל התהליך של הוספת קומות למבנה נעשה ביעילות ובמהירות בשל הרכב החומר שהוא תבניות מוכנות.

 

מלון בוטיק ברחוב רמב"ן

ירושלים היא העיר הראשונה שמוקם בה מלון בוטיק בשיטת ICF. היזמית והמבצעת היא חברת אביב שני, הבונה ברחבי הארץ פרויקטים של יזמות והתחדשות עירונית. החברה רכשה מבנה לשימור במגרש של 700 מ"ר ברחוב רמב"ן 20 לפני כ-15 שנים. על המגרש מוקם מלון בוטיק שיהיו בו 22 סוויטות בחמש קומות ומסעדה ששטחה הכולל כ-1,300 מ"ר. ההשקעה בסך 45 מיליון שקלים. על הפרויקט מפקחת חברת אלה הדור השלישי, בבעלותו של איש הנדל"ן אהרון אלה.

לדברי קובי שני, מבעלי אביב שני, "זו זכות גדולה לבנות את המלון תוך שחזור המבנה ההיסטורי וקפה רחביה, שהיה אחד מראשוני בתי הקפה המודרניים בעיר בשנות ה-30. שימור המבנה וסביבתו נעשה תוך הקפדה יתרה על הפרטים של המבנה הישן."

 

מימין: הדמיה רמב"ן - אביב שני ייזום ובנייה. משמאל: רמב"ן מפנים

שטח ההתארגנות קטן? מצוין

אחד האתגרים הגדולים בעבודות ביצוע, שלא קיים באתר בנייה בשטח גדול ופתוח כמו שכונה חדשה שקמה בפאתי העיר, הוא האתגר הלוגיסטי, שנכלל בו שינוע החומרים ואחסונם. בנייה קונבנציונלית מצריכה תכנון, תזמון ושינוע של החומרים, בכלל זה משאיות מלאות בלוקים, ברזל, עץ ומלט. החומרים צריכים להגיע יחד ובזמן לאתר בהובלות סמוכות, ומפקח הפרויקט צריך להכין שטח גדול מספיק כדי לאחסן את כל החומרים.

בביצוע של פרויקטים במסגרת תמ"א 38, המתקיימים ברחובות צפופים וצרים ובבניינים סמוכים מאוד זה לזה, קשה מאוד להוביל ולאחסן את חומרי הבנייה. שיטת ICF לעומת זאת אינה מצריכה שטח התארגנות גדול מאחר שהיא מבוססת על תבניות מוכנות המאוחסנות בערימה אחת שלתוכן יוצקים בטון ובכך משלימים את עבודת השלד.

בפרויקטים במסגרת תמ"א לעיתים צריך לסגור את הרחוב, פעולה שלא תמיד מתאפשרת, כדי להביא את המובילים הכבדים, ולבצע תיאומים נוספים שמקשים את קבלת האישורים הנדרשים. פינוי פסולת הבניין, שאף הוא מצריך שינוע, מצטמצם בשיטת ICF, הן משום שסביבת העבודה נשארת נקייה הן משום שהחומר מנוצל כמעט כולו (מוכן מראש לפי גדלים ומידות) ולכן הבלאי מועט.

היתרון החשוב ביותר של השיטה הוא היעדר צורך בכוח אדם רב ומיומן. בתקופה שבה חברות רבות בענף נאלצות להתמודד עם מחסור בעובדים מקצועיים זרים או מקומיים בעלי ניסיון, נחשף יתרונה של השיטה. מאחר שהיא מבוססת על תבניות מוכנות, ולא על בלוקים, אפשר להשתמש בצוות מצומצם שאין לו רמה גבוהה של מיומנות. בנייה ב-ICF לא מצריכה הכשרה מקיפה וארוכה, וקל להשיג מיומנות גבוהה של עובדים בפרק זמן קצר. 3-2 עובדים עושים עבודה של שמונה, כלומר כמות העובדים הנדרשת היא שליש בערך מזו הנדרשת בבנייה קונבנציונלית, מאחר שלא צריך תפסנות. נעשה שימוש, כאמור, בלוחות מוכנים. הכנת הלוחות נעשית במפעל לפי צורכי הפרויקט, והם מורכבים באתר בתוך שעות, מציינים באפגד.

לסיכום, שיטה זו לא זולה יותר משיטת הבנייה הקונוונציונלית, ועדיין לא הוטמעה בתודעת הקבלנים. עד שזה יקרה, יעבור זמן. היעדרם של בלוקים משפיע על התחושה של יציבות, עמידות וחוזק, אבל אין זה אומר שהשיטה טובה פחות.

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן