מגה מבנים
כתבות
מגה משפט מבנים
לעמוד קודם

חלוקה של שישה נכסים בין שלושה אחים

20/02/2024
זמן קריאה: 3 דק'

לאחרונה נודע לשלושה אחים, שהוריהם המנוחים והמבוססים לא הותירו אחריהם צוואה. ההורים הותירו שש דירות במרכז הארץ, בשווי כולל של 11 מיליון שקלים, ויותר מ-800 אלף שקלים שנצברו בחשבונות הבנק שלהם.

עורכי הדין אמיר סטרול ושי חלפון נשכרו על ידי האחים כדי לייצר חלוקה שוויונית בין היורשים. לדבריהם, במקרה שבו שלושת ילדי בני הזוג בחיים והם יורשיהם הטבעיים היחידים, עיזבון ההורים אמור להתחלק שווה בשווה ביניהם.

לדברי עורכי הדין, העברת דירה בירושה אינה נחשבת אירוע המחייב בתשלום מס, אך מכירת 6 דירות השייכות לזוג הורים, לצורך חלוקת ערכן בין יורשיהם, נחשבת כאירוע המחייב תשלום מס שבח משום שמדובר ביותר מדירה אחת, הפטורה מתשלום מס כזה.

כבר בשלבים ההתחלתיים התגלתה המורכבות שבחלוקת הנכסים. לא כל הדירות שוות בערכן, ומכירתן תגרור תשלום של לפחות 25% מס שבח ממרכיב הרווח. כמו כן ייתכן שיחולו היטלי השבחה שעשויים להגיע למיליוני שקלים.

אתגר נוסף שעמד בפני האחים נעוץ בהוראה שאוסרת להביא סכומי כסף מחוץ לעיזבון כדי לפצל את הדירות בין יורשים. "אפשר להשתמש רק בסכומים מתוך העיזבון כדי שהפיצול לא יוגדר כאירוע שיש לשלם בגינו מס", מסבירים עורכי הדין חלפון וסטרול.

כאמור, שוויים של ששת נכסי העיזבון אינו אחיד. אם אחד היורשים יקבל נכס בעל שווי גבוה יותר מנכסו של יורש אחר, עלולה לקום דרישה לפיצוי של יורש, שערך נכסו נמוך יותר. כדי להימנע מאירוע מס, אי אפשר לכלול בחוזה בין הצדדים כספים שאינם מתוך נכסי העיזבון, והדבר עלול להקשות מאוד את ההליך, לעיתים עד כדי סיכולו.

לדברי עורכי הדין סטרול וחלפון, אמנם בהסכמת היורשים אפשר לחלק את נכסי העזבון באופן לא שוויוני לחלוטין, אך מעטים האנשים שיהיו מוכנים לחלק נכסים באופן כזה, בוודאי כשמדובר בסכומים גדולים כל כך.

כדי לפתור את הסוגייה המורכבת נשכרו שירותיו של שמאי, שיבצע שמאות לכל הדירות ויערוך איזונים כלכליים מתוך כספי העיזבון. על פי השמאות שהוסכמה על ידי כל האחים, חלקו של כל צד ממסת נכסי מקרקעי העיזבון הוא 3,666,666 שקלים.

"על פי ההסכם שהכנו להם", אומרים עורכי הדין סטרול וחלפון, "אח אחד קיבל דירה ברמת גן בשווי של 2.7 מיליון שקלים ודירה בשווי 1.1 מיליון שקלים בפתח תקווה, אחות אחרת קיבלה דירה ברמת גן בשווי 1.3 מיליון שקלים ודירה נוספת ברמת גן בשווי 2.4 מיליון שקלים, והאחות השלישית זכתה לדירה ברמת גן בשווי 2.1 מיליון שקלים ולדירה נוספת ברמת גן בשווי 1.4 מיליון שקלים."

 

 

נעשה שימוש בכספים שנצברו בחשבונות הבנק של ההורים המנוחים כדי ליצור את האיזונים בין האחים, עד ליצירת מצב שבו כל אחד מהאחים קיבל בדיוק את שווי העיזבון המגיע לו. 829,269 שקלים שנמצאו בחשבונות הבנק של המנוחים חולקו בין האחים, כך שכל אח קיבל נכסי עזבון בשווי של 3,943,089 שקלים, דהיינו חלוקה שווה של נכסי העיזבון בלי שתהיה אירוע מס.

לדברי עורכי הדין סטרול וחלפון, מעת הפיצול, כל יורש רשאי לעשות בדירות שקיבל כאוות נפשו, להשכירן ולנהלן ללא חשש שמי מהיורשים יחפוץ לפרק את העיזבון ויחיל על כולם אירוע מס בעל כורחם. "בסופו של דבר הצליחו היורשים לגשר בעזרתנו על פערי השווי בין הנכסים", אומרים עורכי הדין, "בניגוד למשפחות אחרות שירשו נכסים במיליונים ולא מדברות זו עם זו."

האם קיים פתרון חלוקתי בין אחים גם כאשר אי אפשר ליצור חלוקה כה מדויקת של העיזבון?

לדברי עורכי הדין סטרול וחלפון, במקרים שבהם אי אפשר לחלק את העיזבון באופן שווה משום שאין מספיק כסף בעיזבון, אפשר לרשום את הנכסים על שם כל היורשים ולהחליט על דרך פעולה שתיטיב עם כולם תקופה מסוימת כדי להשיא רווחים, ולאחר מכן לממש את נכסי העיזבון תוך ביצוע תכנון מס מיטבי. אפשר למנות עורכי דין לשם ניהול הנכסים כדי שידאגו לזכויותיהם של היורשים ולחלוקה שווה והוגנת ביניהם עד לסיום מימוש הנכסים וחלוקה שוויונית של כל הכספים.


עורכי הדין שי חלפון ואמיר סטרול ממשרד עורכי הדין סטרול חלפון ושות' strulhalfon.co.il מתמחים בנדל"ן ומקרקעין, בסכסוכים בין יורשים בנוגע לחלוקת רכוש עיזבון ובכלל, בייצוג דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, קבלנים וחברות בנייה בפרויקטים של נדל"ן והתחדשות עירונית ובנושאים רבים אחרים בתחום האזרחי מסחרי.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן