מגה מבנים
כתבות
שימור מבנים
לעמוד קודם

מערכת בדיקת חזיתות המונעת בבינה מלאכותית מחוללת מהפכה בשימור מבנים

02/07/2023
זמן קריאה: 2 דק'

שימור מבנים היסטוריים היה מאז ומתמיד מאמץ מאתגר, המצריך איזון עדין בין שמירה על השלמות האדריכלית של המבנה להבטחת יציבותו לאורך זמן. בשנים האחרונות צמחה טכנולוגיה פורצת דרך - מערכת בדיקת חזיתות המונעת בבינה מלאכותית בשם T2D2, שפיתחה חברת הנדסת המבנים Thornton Tomasetti. מערכת חדשנית זו משתמשת באלגוריתמים של בינה מלאכותית וראייה ממוחשבת כדי לזהות ולנתח נזקים בחזיתות מבנים, ובכך מחוללת מהפכה באופן שבו מבנים היסטוריים נשמרים.

המערכת הוצגה לראשונה בשנת 2020 והתמקדה בעיקר בזיהוי ואיתור של נזקים באמצעות סרטוני בדיקה ותמונות. ככל שהתרחב הידע של המערכת ב-AI, כך גדלו יכולותיה. מתוך הכרה בדרישות הבדיקה המגוונות לסוגים שונים של מבנים ותעשיות, השימושים של T2D2 התרחבו מעבר לזיהוי נזקים בלבד והקיפו משימות תחזוקה וניטור.

אלגוריתם AI שמאחורי T2D2 הוכשר בתחילה על נתונים שנגזרו מעבודתה הקודמת של Thornton Tomasetti. הוא נועד לזהות תנאים שיכולים ללמד על בעיות מבניות פוטנציאליות. כדי לשפר את השימושיות, T2D2 מציעה כעת חבילת כלים המאפשרים למשתמשים לסנן תוצאות על סמך דרישות ספציפיות. במקום להציף את המהנדסים בכל סדק שזוהה, המערכת מתמקדת בתנאי מעקב הרלוונטיים לצרכי הלקוח. על ידי ניתוח מספר סימנים קטנים של נזק, T2D2 יכולה לזהות בעיות רחבות יותר שעלולות להזיק למבנה או לחזית.

היבט בולט אחד של האבולוציה של T2D2 הוא שילובו עם הסטנדרטים המתפתחים בתעשייה ללכידת מציאות, במיוחד לגבי נתונים שאספו רחפנים. T2D2 עבדה על סטנדרטיזציה של תקני לכידת מציאות אלה, אשר פותחו במקור לבניית פסיפסים אוטומטיים או מודלים פוטוגרמטריים תלת-ממדיים. T2D2 אינו מצריך אותה רמת פירוט או כיסוי כמו יישומים אלה. במקום זאת, המערכת מדגישה את החשיבות של תיוג מטא נתונים וקווי זמן של תמונות היסטוריות כדי לזהות סימני הידרדרות ביעילות.

 

 

היישום של T2D2 בתחום בדיקת הבניין ההיסטורי מאתגר. Beth Romizer-Bailly, מנהלת התפעול הראשית של Building Conservation Associates Inc, מכירה בפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה לביצוע סקרים מחזוריים של מבנים גדולים. ניכר שיש עקומת למידה לאלגוריתם הבינה המלאכותית, במיוחד כאשר עוסקים בגיאומטריה המורכבת של מבנים היסטוריים, ורומייזר-ביילי נשארת אופטימית לגבי יכולתה של המערכת להסתגל ולהשתפר לאורך זמן.

ניתוח התמונה של T2D2 כבר הוכח כמועיל בפרויקטים בקנה מידה גדול. הוא מסייע בזיהוי סדקים ובהבחנה בין צללים לקראת נזק ממשי. ככל שהמערכת תעבד מידע נוסף ותעבור למידה עמוקה, הדיוק והיעילות שלה ימשיכו להשתפר. יתרה מזאת, Romizer-Bailly צופה שימוש ברחפנים וב-T2D2 לבדיקות תכופות יותר, במיוחד במקרים שבהם הגישה לבניין מאתגרת. בדיקות רחפנים עם היכולות המתקדמות של T2D2, יאפשרו איסוף נתונים נרחב מספר שנים ויאפשרו פיתוח של ציר זמן מקיף של מצב המבנה.

שיטות מסורתיות לבדיקת מבנים היסטוריים, כגון משקפת וסקרים ברגל, גוזלות זמן ולעיתים קרובות מוגבלות בהיקפן. השילוב של רחפנים ו-T2D2 בערכת הכלים לשימור, מציע פתרון שלא יסולא בפז ומספק בדיקות יעילות ויסודיות יותר. נראה שככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם ומערכות בינה מלאכותית כגון T2D2 מתפתחות, השימור והתחזוקה של מבנים היסטוריים יפיקו תועלת רבה יותר מהשילוב של בינה מלאכותית ומומחיות ארכיטקטונית.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן