מגה מבנים
כתבות
שימור מבנים
לעמוד קודם

שימור בית זליקוביץ' ברמת גן

בהצטלבות הרחובות ז'בוטינסקי ורש"י ברמת גן מבנה באוהאוס צנוע עם קומת מגורים על גבי קומה מסחרית, בית זליקוביץ' שמו, על שם בעליו. הבניין הוקם באמצע שנות ה-30 והשתמרו בו פרטים אדריכליים האופייניים לתקופה. באמצעות שימור ושחזור של המבנה נעשה ניסיון לשלבו בבניין רב-קומות

ד"ר נטלי מסיקה |  
03/03/2022
זמן קריאה: 4 דק'

מול משטרת רמת גן, על הצטלבות הרחובות ז'בוטינסקי ורש"י, שוכן מבנה באוהאוס צנוע עם קומת מגורים על גבי קומה מסחרית, הקרוי בית זליקוביץ' על שם בעליו. הבניין הוקם באמצע שנות ה-30 בשוליה של שכונת "נחלת גנים", קרוב למרכז העיר, שנבנתה כעיר גנים פסטורלית כמענה לתל אביב, שכבר אז נחשבה צפופה ורועשת מדי.

ואמנם, מתצלומים היסטוריים של הבניין מצטיירת סביבה חולית, שוממה כמעט, עם בתים נמוכים מעטים, אנשים מעטים, וחמור. אין דבר וחצי דבר בין מה שמשתקף מהתמונות שצולמו בימי המשטרה המנדטורית לבין הסביבה הסואנת של רמת גן של ימינו.

 

צילומים של בית זליקוביץ' מכוון משטרת רמת גן, 1936 בקירוב (מתוך: ארכיון מע"צ)

עלה ארצה עם חזון

מי היה אדון זליקוביץ' שראה את הנולד והחליט לבנות את ביתו בסגנון מודרניסטי בדרך פלומר הקרוי כיום ז'בוטינסקי, רחובה הראשי של עיר הגנים הפסטורלית?

צבי זליקוביץ' נולד בפולין ועלה ארצה באמצע שנות ה-30 של המאה הקודמת. הוא הגיע כנראה עם מזומנים בכיסו, שהספיקו לו לרכוש מגרש ובית נאה שתוכנן בידי המהנדס פסח זקלד, שתכנן בתים רבים ברחבי רמת גן.

בקומת הקרקע של המבנה היו שלוש חנויות, שתיים פנו לרחוב ז'בוטינסקי ואחת לרחוב רש"י. בקומה זו היו בעבר גם שתי דירות בנות שניים וארבעה חדרים, שחולקו בין כמה משפחות. כך היה מקובל באותן שנים. הקומה השנייה היתה מחולקת לשתי דירות. השטח הכולל של כל קומה היה 150 מ"ר. בשנות ה-60 נוספו לבניין ארבע יחידות מסחר ממזרח בשטח כולל של 200 מ"ר.

חייה של משפחת זליקוביץ' התנהלו על מי מנוחות בשכונה הפרברית המתפתחת. בני המשפחה התגוררו בשני חדרים צנועים, ושאר החדרים הושכרו לדיירים אחרים. בקומת הקרקע הפעילו מכולת שכונתית. בשנות הארבעים התהפכו חייהם בעקבות מחלתו של אב המשפחה, שהצריכה מעבר זמני לארצות הברית כדי שיוכל לקבל סידרת טיפולים יקרים.

 

מכולת, שנות החמישים

מבניין מהודר למבנה מוזנח

בתיק הבניין שבארכיון ההנדסה של עיריית רמת גן נמצאו עשרות מכתבי תלונה הדדיים בין צבי זליקוביץ' לאדון פינקלשטיין, מי שרכש ממנו את חנות המכולת, על נושאים רבים ומגוונים: הקטנת חלון ויטרינה שלא בהסכמת הבעלים הקודמים, בניית קיר מחיצה ועוד. כל אלו סייעו בעריכת טיפולוגיה של שלבי הבנייה לאורך השנים בעת הכנת תיק התיעוד. היה מעניין להבין מבעד לתכתובת את הלך הרוח באותם ימי צנע שבהם היתה פרנסה מעטה, וכל בעל מכולת היה יכול להתלונן בפני מחלקת ההיתרים בעירייה על פתיחתה של מכולת חדשה בשכונה מאחר ש"אין די פרנסה לכולם".

 

מימין: מנצ'לך, משמאל: מסדרון על סף הרחוב

בבניין השתמרו פרטים אדריכליים האופייניים לתקופה, בהם חלונות ותריסי שלבים מעץ שנקבעו בעזרת מנצ'לך (מעצורי תריסים שעוצבו בצורות אנשים), מעקה צינור, מדרגות בטון, מרצפות מעוטרות בדגמים גיאומטריים בחדרים ואפילו עיטורי שבלונה בקירות חדר המדרגות. מכל אלה עולה, כי בבנייתו של בית זליקוביץ' הושקעה מחשבה סגנונית-אסתטית כדי להשוותו לבתי הבאוהאוס המהודרים שניצבו בלב תל אביב.

מצבו של הבניין נעשה במרוצת השנים גרוע למדי, ודבר לא נותר מאותו הוד אלגנטי. החזית הדרומית הפונה לרחוב ז'בוטינסקי מוזנחת מאוד, המרפסות העגולות שבקומה העליונה, ממאפייניו הבולטים של סגנון הבאוהאוס, חשופות בחלקן וסדוקות, לבני הסיליקט מפוררים וגלויים, ופרטי הנגרות המקוריים הוחלפו בתריסי שלבים מפלסטיק. בעת שנבנה, בלט המבנה בנוף הצחיח שסביבו, ואילו כיום הוא נבלע בין מגדל גרונר (= מגדלי דב גרונר) ממערב לשורת החנויות המוזנחות, המכוסות פח ואסבסט, ממזרח.

 

מבט מכיוון המשטרה

בכוונת היזמים מחברת ל.י.ב.א. טאואר ייזום ובנייה והמתכנן אדריכל דניאל מועלם לשמר ולשחזר את בית זליקוביץ', ולשלבו בבניין רב-קומות חדש שייבנה מצפון לו, בקרבת רחבת אנדרטה ומגדל גרונר.

לאחר דיונים רבים עם אדריכלית השימור בעיריית רמת גן ומהנדסת העיר, הוחלט להפוך את צידה הדרומי של קומת הקרקע למעבר מקורה להולכי רגל. צידה הצפוני, הפונה אל בית המגורים החדש, ישולב בבניין מגורים חדש שיוקם. החזיתות והמרפסות הרעועות ישוקמו, פרטי הנגרות יוחלפו בפריטים משוחזרים אופייניים לסגנון הבנייה המקורי, ובית זליקוביץ' ישוב להיות פנינה מלוטשת בנוף העירוני הישן-חדש של רמת גן.

 


הכותבת היא ד"ר נטלי מסיקה - הכנה של תיקי תיעוד, סקר מבנים ואתרים לשימור shimurmessika@gmail.com | www.shimur-messika.co.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן