מגה מבנים
מדורים
בנייה ירוקה
לעמוד קודם

טיפול בפסולת בניין

20/02/2022
זמן קריאה: 2 דק'

המשרד להגנת הסביבה הציג בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת את מצב הטיפול בפסולת בנייה בישראל. המשרד פרס את הבעיות הקיימות בתחום, פעולות האכיפה שנעשות וכן את תוכנית הפעולה עד להשלמת החקיקה. בדיון בכנסת השתתפו מנהלת אגף פסולת במשרד להגנת הסביבה, נטע אלול; מנהל המשטרה הירוקה, יוסי בר; ומנהל תחום פסולת בניין, אורי טל.

היקף פסולת הבניין בישראל מוערך ב-6.3 מיליון טונות לשנת 2020, והוא צפוי לעלות בעשור הקרוב ל-7.5 מיליון טונות. כיום קיימים 36 אתרים המשמשים פתרונות קצה לפסולת בניין.

המשרד להגנת הסביבה ציין בדיון, כי הפתרון המיטבי לטיפול בפסולת בניין בישראל הוא חקיקת פסולת בנייה, שתסדיר את תהליכי השימוש והטיפול. גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה עובדים על הכנת החוק עם משרדי הממשלה הרלוונטיים והרשויות המקומיות. המשרד מתכנן להשלים את טיוטת החקיקה עד סוף שנת 2022.

בינתיים, עד להשלמת החקיקה, מיפה המשרד פעולות שאפשר ליישם בטווח הזמן הקרוב, ואשר יביאו להפחתה של השלכות הפסולת בשטחים הפתוחים ולהגברת יישום כלכלה מעגלית בתחום (באמצעות הפחתה במקור של ייצור הפסולת, הגברת טיפול מקומי ומיחזור ושימוש בשיטות בנייה ירוקות).

חלק מהפעולות כבר נמצאות בשלבי יישום, ובהן תמיכה כלכלית בהקמה ושדרוג של מיתקני טיפול בפסולת, עדכון תקן בנייה ירוקה ועדכון תקינה למוצרי בנייה כך שיתאפשר להשתמש בחומרים ממוחזרים. חלק מהפעולות מצריכות התגייסות רחבה של משרדי ממשלה, חברות ציבוריות ורשויות מקומיות לצורך יישומן. כך למשל הרחבת השימוש בחומרי בנייה ממוחזרים בפרויקטים ציבוריים והגברת הבקרה על העברת הפסולת לאתרי קצה מוסדרים באמצעות ועדות התכנון והבנייה.

כחלק ממשימות העבודה של המשרד לשנת 2022, המשרד יתמקד במבצעי אכיפה מול תחנות מעבר ואתרי פסולת, ויפעל להסדיר ולהרחיב את סמכויות הפיקוח והאכיפה של המשטרה הירוקה ומפקחי הגנת הסביבה. כמו כן תיבחן האפשרות להרחיב את שיתוף הפעולה המתקיים כבר היום עם שאר רשויות האכיפה בנושא הפסולת.

היעדים בתחום פסולת הבנייה שאליהם שואף המשרד הם ש-100% מפסולת הבניין תגיע לפתרונות קצה מוסדרים, לפחות 70% מפסולת הבניין תמוחזר, ואיכות התוצרים תשתפר. עמידה ביעדים אלו תביא להפחתה בהשלכות פסולת בניין במרחב הציבורי ולהקטנת נפחי ההטמנה, ובד בבד תביא להגדלת התעסוקה בתחום המיחזור והשימוש בחומרי בנייה ממוחזרים.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן