מגה מבנים
מדורים
בנייה ירוקה
לעמוד קודם

פרויקט סטודנטיאלי: בית מגורים אקולוגי לאם וביתה באפריקה

24/05/2023
זמן קריאה: 2 דק'

במסגרת קורס סטודיו בתכנון אדריכלי אקולוגי בבית הספר לארכיטקטורה באוניברסיטת אריאל, קבוצה של 14 סטודנטים וסטודנטיות מתכננת בית אקולוגי, בר קיימא, מחומרי גלם תעשייתיים זולים ונגישים כגון קורות עץ במידות קבועות, פלטות עץ סנדביץ' ופח. השימוש בחומרים אלו נועד ליצור דגם אב-טיפוס במינימום חיתוכים, הברגות וחיבורים, להקמת מבנה איכותי למטרות דיור.

הפרויקט נועד להעניק מענה אישי לדלישה וויליאמס שגדלה בבית יתומים בנייזנה (Knysna) בדרום אפריקה. דלישה ווליאמס בת ה-25 היא אם יחידנית, שילדה את ביתה אנדיקה בבית יתומים, ועם הגיעה לגיל 18 נדרשה לעזוב ונותרה ללא מענה. היום שתיהן מתגוררות בתנאים קשים במבנה עשוי מפסולת עצים ישנים, חתיכות פח ובדים, בפרברי העיר נייזנה (Knysna) באזור טאונשיפ (Township). זה אזור מתקופת האפרטהייד, כשנאסר על שחורים להתגורר במרכזי הערים.

הבית שייבנה יהיה פתרון מגורים המקדם בנייה מתועשת ובת קיימא, ובד בבד יעביר לממשלת דרום אפריקה ידע וטכנולוגיה לבינוי ושיקום כפרים.

האדריכל מתי אבשלומוב, מרצה בבית הספר לארכיטקטורה באוניברסיטת אריאל ומומחה לבינוי ערים, מספר: "בנסיעה שלי לדרום אפריקה, ובעיקר בביקור שלי בשכונת Township בפאתי Cape-Town, נחשפתי לבניית בתים על ידי האוכלוסייה המקומית משאריות של עץ, פח, ניילון ושלטי רחוב, וזאת בשיעור גבוה של כ-70%. פגשתי והכרתי את דלישה וביתה הפעוטה. חשבתי שיש לנו בבית הספר לארכיטקטורה היכולת והזכות לסייע בפתרון למצוקה חברתית וחינוכית אמיתית.

 

דלישה וויליאמס (1). צילום: מתי אבשלומוב. הנחיה והסבר על הפרויקט, מודל חתך של המבנה. בתמונה אדריכל מתי אבשלומוב (2). צילום: נריה בן דוד. העמדת מודול קירות חוץ של המבנה (3). צילום: עילם תובל. העמדת-מודול רצפה וקירות חוץ. בתמונה עילם תובל (4). צילום: אדר פרוימוביץ. עובדים על דגמים של פרטי החיבור של המבנה. בתמונה: עילם תובל, רון קינן, תומר בליש ומנחה הסטודיו אדריכל מתי אבשלומוב (5)

 

"זו הזדמנות לדור הבא של האדריכלים והאדריכליות לייצג גישה ערכית אל מול העולם וללמוד את המהות והתפקיד שיש לכל אדריכל בכלל ואדריכל ישראלי בפרט. כאשר הצגתי לכיתה תמונות ואת המקרה הספציפי, הכיתה החליטה פה אחד להרים את הכפפה, להציע פתרון לבעיית המגורים של דלישה ולהעניק את הידע והטכנולוגיה הנדרשים לרשויות המטפלות בכך, כדי שיוכלו לסייע לאוכלוסייה נוספת הזקוקה לכך.

"לשם כך תוכנן בית בקנה מידה 1:1, שישמש מגורי קבע ויכלול תוכנית וסט הנחיות לקבלנים מקומיים, שאפשר לשכפל ולהעתיק, וכך לתת פתרון לשאר האוכלוסייה על ידי חומרים נגישים וזולים ועל פי היכולות המקומיות. ההצלחה של פרויקט זה עשויה לשמש דוגמה למדינות נוספות בעולם המתמודדות עם בעיות מגורים וצפיפות בסדר גודל כזה."

"גישה זו", מסביר נריה בן דוד, סטודנט בבית הספר לארכיטקטורה, "מאפשרת ומנגישה בנייה איכותית מחומרים פשוטים וזולים, אשר אפשר להשיג בכל מקום בעולם כמעט. המטרה היא לתת לאנשים פתרון מגורים מהיר וזול במקומות שיש בהם בעיות דיור איכותי וצפיפות גבוהה."

הפרויקט יתוכנן וייבנה בישראל, בטכנולוגיות בנייה מתקדמות אשר יפותחו ויתוכננו על ידי הסטודנטים, בליווי והנחיה של אדריכל מתי אבשלומוב. חלקי המבנה יועברו בסוף חודש יוני 2023 לדרום אפריקה. המבנה יוקם על ידי צוות של סטודנטים שיגיעו לדרום אפריקה לצורך סיום פרויקט מבנה המגורים.

לאתר הפרויקט/אינסטגרם הפרויקט

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן