מגה מבנים
ניוזלטר מגה מבנים
מגה מבנים גיליון 24
לעמוד קודם

כנס לשכת שמאי המקרקעין בעניין ותמ"ל

06/12/2022
זמן קריאה: 3 דק'

בכנס של לשכת שמאי המקרקעין באילת, בפאנל שעסק בפעילות של ותמ"ל אל מול הוועדות המחוזיות, השתתפו דניאלה פז, בעלים ומנכ"לית חברת פז כלכלה והנדסה; אתי אפרתי, סגנית מתכננת של ותמ"ל ומנהלת תכנון לחברה הערבית; רון כהן, שמאי מקרקעין ומנהל פורום IVS; עו"ד תמר מגדל, משרד עורכי דין מיתר; עו"ד מעיין בכר.

כך אמר בפאנל עו"ד דורון אריאל, מייסד פירמת דורון אריאל ושות': "המציאות בשוק הנדל"ן הישראלי של מחירי דירות מזנקים, מחסור רב-שנתי בדירות ועליית ריבית חדה, מביאה זוגות צעירים לייאוש. נוצרו לצערי 'קסטות' כמו בהודו, של עשרות אלפי צעירים שלא מצליחים להגיע לדירה. כמו בהודו, חלק מהצעירים מנסים לעלות על הרכבת ולהיאחז בקרונות, חלק קטן מצליח, אבל רובם לא.

"ותמ"ל נועדה לתת פתרונות לאותם עשרות אלפים שלא מגיעים לדירה. היא אמורה להיות ה-D9 של ענף הנדל"ן, לשנות סדרי עולם בנטילת הסמכויות מהוועדה המחוזית והוועדות המקומיות, לנטרל השפעות פוליטיות וסביבתיות, ובאופן כללי להביא מזור לרוכשי הדירות במדינת ישראל."

דניאלה פז הוסיפה: "המטרה העיקרית של ותמ"ל היא להאיץ הליכי תכנון במתחמים חשובים לדיור, והמטרה הזו הושגה לדעתי. ותמ"ל הגדילה את כמות תוכניות הבנייה שאושרו, את כמות יחידות הדיור שהתווספו לשוק, והביאה לקיצור ניכר בלוחות הזמנים. אפקט משלים של ותמ"ל היה זירוז העבודה גם בוועדות המחוזיות. הן למדו מותמ"ל איך לעבוד מהר.

"מאז שנכנסו לותמ"ל גם תוכניות גדולות של התחדשות עירונית, היא הביאה לשיפור ניכר גם בתחום זה. לדוגמה, תוכנית הס-גולדברג בלוד שליווינו.

"עם זאת, בשנתיים האחרונות אנו חווים האטה ממשית בפעילות ותמ"ל בשל הקפאת הוראת השעה למשך שנה עקב חוסר היציבות השלטונית, החלפת כל הצוותים וחילופי כוח אדם שהאטו את פעילותה. למרות זאת, משך הזמן הממוצע לאישור תוכנית בותמ"ל הוא 16 חודשים לעומת 24 חודשים בממוצע בוועדה המחוזית. אפשר גם לאשר תוכניות בותמ"ל בפחות משנה, וזה משמעותי.

"כמחצית הדירות ביעדי הממשלה אושרו בותמ"ל. היא משיגה שיתוף פעולה מכל הגורמים - רשויות, משרדי ממשלה, צוותי תכנון, דיירים ויזמים."

 

 

אתי אפרתי דיברה בפאנל על היכולות של ותמ"ל להשיג שיתופי פעולה עם כל הגורמים הממשלתיים והמקומיים כדי לקדם תוכניות במגזר הערבי במהירות: "האינטרס הציבורי הוא זה שעומד לנגד עיני כל הגורמים, וכולם עובדים למען אותה מטרה. אנחנו מצליחים לקדם ולאשר תוכניות גדולות ומורכבות, ארציות ומחוזיות, בלוחות זמנים קצרים מאוד. אנחנו יכולים לפתור בעיות ומאשרים תוכניות לאלפי יחידות דיור בתוך שנה וחצי, ויש תוכניות שמאושרות בחצי שנה. בחברה הערבית אישרנו 23 תוכניות בנייה ובהן 52 אלף יחידות דיור בתוך 3 שנים."

עו"ד דורון אריאל הביע סקפטיות בדברי אפרתי, ואמר: "בחברה הערבית קשה מאוד לקדם פרויקטים, קשה מאוד עד בלתי אפשרי לאחד מגרשים ובעלי זכויות, ואי אפשר לממש תוכניות. לטעמי, ביצוע פרצלציות במגזר הערבי, החלת פתרונות לסכסוכי קרקעות ובניית מתווה מותאם למגזר הערבי לניצול משותף, הוא כורח וצורך השעה.

"אני סבור כי השקעת כספי מדינה בתכנון קרקעות במגזר הערבי, ללא פתרון ממשי לאפשרות הניצול של הקרקע המשותפת, היא לא פחות מזריקת כסף לפח. חייבים לבחון מנגנוני הכרעה מוסכמים בתוך המגזר הערבי, שיאפשרו בנייה משותפת וביצוע עסקאות משותפות. אני סבור כי צריך לשקול הקמת בית דין מיוחד לקרקעות במגזר הערבי כהוראת שעה - כזה שיזכה לאמון הציבור הערבי."

עו"ד אריאל הוסיף: "הכלים הקיימים של פירוק-שיתוף או כלים להתמודדות עם דייר סרבן, לא עובדים במגזר הערבי ולא יביאו לפיתוח. לעומת זאת התמקדות בפרצלציה במגזר הערבי ובהשלמת רישום הנכסים, ביצוע הסדרי קרקעות והוכחת בעלות, יביאו לסחירות של הקרקעות ולתכנון בהסכמה שיביא למימוש. במקום מגדלים פורחים באוויר של רשויות התכנון מעל לראש של המגזר הערבי בפטרוניות, יש להתחיל מלמטה, משלב הרישום והקרקע."

אפרתי בתגובה: "דווקא יש זהות אינטרסים בין ותמ"ל לבעלי הקרקע. אנחנו רואים בפועל המוני אזרחים ערביים שמסדירים את הרישום ועולים על העגלה, רק צריך לייצר להם תוכניות עם תאריך יעד. אנו עושים דברים פורצי דרך בתחום."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן