מגה מבנים
ניוזלטר מגה מבנים
מגה מבנים גיליון 80
לעמוד קודם

התחדשות עירונית

הפוטנציאל האורבני של התחדשות עירונית, אתגרים והחשיבות של תכנון מדויק

אדריכלית עדי לבטון |  
19/02/2025
זמן קריאה: 8.5 דק'

מי מאיתנו לא נתקל בצמד המילים "התחדשות עירונית"? נראה שכולם מדברים על התחדשות עירונית והביקוש אליה הולך וגדל. אבל מה היא התחדשות עירונית? מדוע היא זוכה לעניין כזה? מה הופך אותה לכלי בעל משמעות כה רבה בעיצוב פני הערים של המאה ה-21? ולמה חשוב לבצע התחדשות עירונית נכונה ולתכנן באופן המתאים כדי שתשיג את המטרה שלה?

מה זה התחדשות עירונית?

נתחיל במונח עצמו - התחדשות עירונית. התחדשות עירונית קיימת כבר מספר עשורים ונוצלה בכל מיני חלקים של העולם. אפשר לומר שהתחדשות עירונית היא שם כולל לתהליכים חברתיים, תכנוניים ומשפטיים שנועדו להחיות מחדש מרכזי ערים, להגדיל את היצע הדיור, להרחיב את המנעד של האוכלוסיות המתגוררות בעיר, לעודד את התעסוקה והכלכלה העירונית ולשפר את תנאי הדיור והתשתיות הציבוריות בעיר. בישראל יש מטרה נוספת: לחזק בניינים שאינם עומדים בתקן הישראלי לבנייה לקראת רעידות אדמה. זאת הסיבה שתמ"א 38 נהפכה לחלק בלתי נפרד מההתחדשות העירונית.

התחדשות עירונית היא מנוע צמיחה מרכזי בערים הצפופות של ימינו. התחדשות עירונית היא הרבה יותר מסתם שיפורים פיזיים. היא תהליך מורכב שכולל מספר בעלי עניין, בהם תושבים, שלטון מקומי, יזמים פרטיים והמדינה. התחדשות עירונית מאפשרת ניצול יעיל של הקרקע, חידוש תשתיות והוספת יחידות דיור באזורים שבהם הקרקע מוגבלת.

בישראל קיימים מספר מסלולים להתחדשות עירונית: פינוי-בינוי, תוכניות לדיור בהישג יד, תוכניות לפי החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לדיור ומסלול שנעשה פופולרי בהתחדשות עירונית - תמ"א 38, אף כי למסלול זה יעד אחר: חיזוק מבנים. אך על פי כן יזמים רבים משתמשים בו לצרכי התחדשות עירונית, ובשיח הנוגע להתחדשות עירונית מקובל לכלול מסלול זה.

למה חשוב לתכנן נכון?

לצד היתרונות של התחדשות עירונית קיימות השפעות על המרקם האורבני. תכנון שאינו מוקפד עלול להביא להעמסה על תשתיות, לעומסי תחבורה ולמבנים שאינם משתלבים במרקם הקיים. כאן בדיוק נכנס לתמונה האדריכל. אדריכל שמבין את המורכבות של פרויקט התחדשות עירונית, רואה מעבר לשטח הבנייה עצמו. הוא שואל: כיצד הבניין ישתלב בשכונה? מה תהיה השפעתו על הרחוב ועל תנועת הולכי הרגל? איך הוא יענה על הצרכים הפונקציונליים של הדיירים החדשים והקיימים?

לימוד מעמיק של ההיסטוריה, האקלים העירוני והצרכים המקומיים, מאפשר תכנון מדויק יותר. תהליך כזה לא רק מבטיח שילוב הרמוני של הפרויקט בעיר אלא גם יוצר מבנים שמשדרים איכות ומוסיפים ערך לסביבה.

 

 

היתרונות המרכזיים של התחדשות עירונית הם חידוש מבנים ישנים, יצירת מרחבי מגורים מודרניים ועידוד פיתוח כלכלי מקומי. עם זאת יש חסרונות: עלייה בצפיפות, אובדן צביון מקומי לעיתים ומורכבויות בתהליך הפינוי של תושבים. האדריכל נדרש לשקול את כל אלו בתכנון - לשלב פתרונות חדשניים כגון שטחים ירוקים, בידוד אקוסטי והסדרת תשתיות, תוך שיתוף פעולה עם הרשות המקומית והקהילה.

התחדשות עירונית אינה מתרחשת בחלל ריק. כל פרויקט חייב להשתלב בתוך ההקשר הרחב של המרחב העירוני הן מבחינה פיזית והן מבחינה תכנונית. כאשר יזם מתחיל פרויקט חדש, עליו להביא בחשבון לא רק את המבנה שהוא מתכנן אלא גם את התוכניות העתידיות של סביבתו. כיצד ייראו הבניינים הסמוכים בעוד עשור? ישנם פרויקטים נוספים שעתידים להתממש ברחוב או בשכונה? כיצד תשתלב התנועה העירונית עם המבנים החדשים? התעלמות משאלות אלו עלולה להביא לתכנון שמנותק מהקונטקסט העירוני. הדבר ייצור חוסר הרמוניה במרחב ויפגע באיכות החיים של התושבים.

האדריכל, בתור הגורם המקצועי שמתווך בין היזם למציאות האורבנית, נדרש להביט מעבר לשטח הבנייה ולהבין את ההשלכות הרחבות של הפרויקט. עליו לשאול כיצד המבנה החדש ישתלב ברחוב, מה תהיה השפעתו על תנועת הולכי הרגל, כיצד אפשר לתכנן אותו כך שיספק מרחב מחיה איכותי לדיירים החדשים ולשכנים הוותיקים. תכנון שמבוסס על הבנת ההיסטוריה המקומית, הצרכים התחבורתיים והמאפיינים החברתיים של האזור, מאפשר ליצור מבנים שמשתלבים באופן טבעי בתוך העיר, ולא כאלה שמרגישים זרים או כפויים על הסביבה.

בסופו של דבר, תכנון אורבני מוצלח מבוסס על איזון בין הצרכים של היזמים לבין התועלת הציבורית הרחבה. מבנה חדש שמוקם מתוך הבנה של הקשרים העירוניים שסביבו תורם לא רק לדיירים החדשים אלא גם למרקם העירוני הכולל, מחזק את חיי הרחוב ויוצר תחושת קהילה. כאשר תכנון כזה נעשה בדרך מחושבת, העיר אינה נהפכת למקבץ של מבנים נפרדים אלא נעשית רקמה חיה ודינמית, שבה כל פרויקט משתלב בתכנון ארוך טווח ויוצר עירוניות מוצלחת ובריאה יותר.

התחדשות עירונית במספרים

על פי דו"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, למרות המלחמה הסתיימה שנת 2024 עם נתונים המלמדים על עלייה עקבית וגוברת בהיקפי הפעילות של התחדשות עירונית. בדו"ח מוצגים נתוני שיא בתחום התכנון ובתחום הוצאת היתרי הבנייה לצד מימוש איטי יותר של היתרי הבנייה בשל משבר הפועלים שטרם נפתר.

במשך השנה הוציאו רשויות מקומיות ברחבי הארץ היתרי בנייה ליותר מ-30,000 יחידות דיור בהתחדשות עירונית - יותר מכל שנה אחרת בעבר. מתוכן, 15,347 יחידות דיור קיבלו היתר בנייה במתחמי פינוי-בינוי וכ-15,000 יחידות דיור קיבלו היתר בנייה מכוח תמ"א 38. בתחום התכנון אושרו השנה 143 תוכניות התחדשות עירונית ברחבי הארץ, הכוללות 56,782 יחידות דיור.

בשנת 2024 פקע תוקפה של תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה. כדי לאפשר לשוק פלטפורמה נוחה ומהירה להתחדשות בניינית ביום שלאחר פקיעתה, קידמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ב-18 רשויות מקומיות מרכזיות תוכנית עירונית מחליפת תמ"א 38, שמותאמת לתשתיות של כל עיר, לאופייה ולצרכי האוכלוסייה. תוכניות אלה יאפשרו התחדשות של יותר מ-30,000 מבנים הכוללים כ-530,000 יחידות דיור.

 


עדי לבטון, משרד LVTN אדריכלים, adi@lvtn-arch.com

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן