מגה מוסך
מגה מוסך ראשי
לקבלת דיווחים שוטפים למייל
לעמוד קודם

בדיקת אטימות למפרידי שמן/דלק תת-קרקעיים

מפרידי שמן תת-קרקעיים נועדו לקדם טיפול בשפכים תעשייתיים, לפני הזרמתם לקו ההולכה של הביוב העירוני. מאחר שהם טמונים בקרקע, קשה לגלות בהם נזילות או דליפות. איך להימנע מהן ולשמור על מי התהום?

02/05/2022
זמן קריאה: 3.5 דק'

אחד ממקורות מי השתייה המרכזיים בארץ הוא מי תהום. בשנים האחרונות ישנה עדות לירידה ניכרת באיכות המים הנגרמת במישרין מזיהום הקרקע משמנים ודלקים. זיהום זה נגרם בין היתר מאחזקה רשלנית של אחסון מכלים תת קרקעיים וצנרת ומליקויים רבים באחזקתם. זיהום קרקע כזה פוגע לא רק בשכבת הקרקע העליונה אלא מחלחל הישר אל מי התהום המשמשים כמקור של מי שתייה לציבור הרחב.

סוג אחד של מכלים בהטמנה תת-קרקעית שתכולתם מוגדרת כחומרים מסוכנים הם מפרידי שמן. המיתקנים מיועדים לבצע תהליך המוגדר כ"קדם טיפול" בשפכים שמקורם מוסכים, סדנאות, תחנות דלק ותעשייה, לפני הזרמתם לקו ההולכה של הביוב העירוני.

שלא כמו מפרידי שמן המותקנים באופן עילי (על-קרקעי), שאפשר לראות בהם בעין נזילה או דליפה ולהיערך למתן מענה מהיר למניעת זיהום, אין שום יכולת גילוי ויזואלית של נזילות או דליפות במפרידי שמן שטמונים בקרקע.

ברחבי ישראל פזורים עשרות אלפי מפרידים ומכלי דלק תת-קרקעיים החשופים לסכנות של קורוזיה ודליפה, נוסף על מכלים עיליים וכ-1,200 קילומטרים של קווי צנרת דלק ארציים. לפי נתוני המשרד לאיכות הסביבה, חור בגודל סיכה במכל תת-קרקעי עלול לגרום לדלף של 1,500 ליטרים לשנה, היכולים לזהם כמיליון וחצי מ"ק מי שתייה.

שיקום קרקע מזוהמת הוא תהליך מורכב ויקר, אשר בקלות אפשר לגלות היכן הוא מתחיל, אך אין לדעת מראש את חומרת הנזק ואת התוצאות והעלויות הכרוכות בתיקונו. אלה עלולים להגיע למאות אלפי שקלים עד מיליוני שקלים. נזקים אלה מושתים על הגורם המזהם, כלומר הגורם האחראי למכלים הטמונים בקרקע.

אם מתעורר חשש, ולו הקלוש ביותר, לזיהום קרקע, הרשויות עשויות לדרוש ביצוע של בדיקה לאישוש החשש או הפרכתו. אלו בדיקות מורכבות ובעלות פוטנציאל להשבתה מיידית של הפעילות העסקית במקום, נוסף על עלויות כספיות גבוהות מאוד של תהליך השיקום. שיקום כרוך בבחינה ראשונית של חומרת הזיהום באמצעות דיגום של הקרקע, ובהתאם לתוצאותיו - בניית תוכנית שיקום של הקרקע המזוהמת. השיקום ברובו מסתמך על תהליכים ביולוגיים כדי למנוע נזק נוסף לאדמה, או על ידי פינוי לאתרי טיפול בקרקעות מזוהמות.

המשרד להגנת הסביבה מדווח, כי במסגרת פרויקט שיקום קרקעות מזוהמות והכשרתן לפיתוח ובנייה, פרויקט אשר החל לפני כחמש שנים, טופלו יותר מ-400,000 טונות של קרקע מזוהמת בעלות של כ-218,000,000 ₪, ועדיין צפויה עבודה על מתחמים נוספים בעלות של כ-400,000,000 ₪.

 

 

זיהוי מהיר

כדי למזער ככל האפשר את הפוטנציאל למפגעים סביבתיים ובטיחותיים מסוג זה, המשרד להגנת הסביבה הוציא הוראות ברורות מפורטות ומחייבות לתפעול, בקרה ותחזוקה של מפרידים ומכלי דלק תת-קרקעיים. בין השאר: "בדיקת תקינות ואטימות מפריד תיערך בתדירות על פי הוראות היצרן, ולכל הפחות פעם ב-5 שנים... ותכלול בדיקה של המפורט להלן: * בדיקת אטימות מפריד * תקינות מבנית של המפריד * שלמות הציפוי הפנימי של המפריד (אם קיים) * תקינות של רכיבי המפריד, המכנים והאלקטרונים (אם קיימים) * תקינות שסתום המצוף."

גרינאל אקולוגיה, אחת החברות הוותיקות והמנוסות בישראל בתחום התקנה ותחזוקה של מפרידי שמן, פיתחה בשיתוף עם אנשי מקצוע מכשיר מדידה לבדיקת אטימות של מכלים ומפרידים תת קרקעיים. מערכת Du-Gr20 פותחה כדי לאפשר מענה ראוי, מקצועי ולא יקר, העונה לדרישת החוק. המערכת מאפשרת לזהות את הדליפה במפריד והיערכות מהירה כאשר יש חשש לדליפה מתאמת.

מערכת Du-Gr20 הייעודית מודדת ברציפות שינויים במפלס הנוזל במכל ובעלת רגישות גבוהה מאוד (0.145 מ"מ). בדרך זו אפשר לזהות דליפה, גם אם היא מזערית, ולטפל בתקלה בטרם מתפשט לקרקע זיהום רב. הבדיקה נעשית באמצעות השחלה של חיישן לתוך המכל/מפריד שמן, עד לקרקעיתו, לאחר שהמפריד בודד מהשפעות חיצוניות על ידי איטום פתחי הכניסה ופתחי היציאה של הנוזלים.

שלא כמו חלק מהשיטות הנהוגות כיום, המחייבות המתנה של 24 שעות כדי לצפות בשינויים במפלס הנוזל, באמצעות מערכת זו אפשר לסיים את הבדיקה כולה בשעתיים עד שלוש שעות ולקבל תמונת מצב מהימנה. מערכת Du-Gr20 כוללת חומרה ותוכנה ייעודיות לבדיקת אטימות של מכלים המכילים חומרים מסוכנים או שפכים מזוהמים. המערכת מודדת ברציפות, באינטרוולים קצרים וברמת דיוק גבוהה.

תכונות המערכת: דרוש זמן קצר יחסית כדי לאבחן את קצב ירידת המפלס, אם קיים. באמצעות שימוש במערכת מנוטרלות השפעות סביבתיות ונוצר מסד נתונים גדול, בניגוד לשיטות ידניות המבוססות על שתי מדידות נקודתיות, מדידה ממושכת, חשיפה להשפעות חיצוניות בעת הבדיקה והפרעה אפשרית לעבודה השוטפת של הלקוח עקב זמן השבתה ארוך של המפריד/מכל הנדרש לבדיקה. גם העלות נמוכה יחסית לתועלת.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן