מגה מזון
אירועים ותערוכות
אירועים ותערוכות בארץ
לעמוד קודם

סופשבוע על תזונה וביטחון תזונתי, 5-1 ביוני

31/05/2023
זמן קריאה: 4.5 דק'

הביטחון התזונתי מתערער והולך, לעיתים גם במדינות עשירות. האתגר העצום העומד בפני האנושות הוא לספק לאוכלוסיית העולם, ההולכת וגדלה, תזונה בריאה שמקורה במערכות מזון מקיימות. האחריות אומנם מוטלת בראש ובראשונה על מקבלי ההחלטות, אך גם בידי כל אחד מאיתנו היכולת להשפיע על המצב, החל בכמויות המזון שאנו קונים, דרך המצרכים שאנחנו בוחרים וכלה בשאריות שנזרקות לפח.

מוזיאון הטבע ע"ש שטייהארדט והרשות לקיימות ואיכות סביבה של עיריית תל אביב-יפו, יזמו מפגשים, הרצאות, סדנאות וסיורים לציון שבוע תזונה וביטחון תזונתי של משרד הבריאות ויום בטיחות המזון של האו"ם.

איתן בן עמי, מנהל הרשות לאיכות הסביבה וקיימות בעיריית תל אביב-יפו: "הפעילויות הנפלאות שמציעה עיריית תל אביב-יפו בשבוע זה הן רק חלק קטן ממגוון ההרצאות והסדנאות שאנו מקיימים במסגרת תוכנית 'בתיאבון', המקיימת לאורך השנה פעילויות לקידום המודעות והנגישות לתזונה בריאה ומקיימת בעיר."

כרטיסים לכל הפעילויות יוצעו במחיר אחיד של 40 ש"ח (למחזיקי דיגיתל - 30 ש"ח). הכרטיס כולל כניסה למוזיאון ולתצוגה החדשה "הכדור בצלחת שלך". 

שינויים בהרגלי התזונה | סיור בתערוכות והרצאה

מנחה: פרופ' רחל שריג, ראש מרכז דן דוד לחקר תולדות האדם, הפקולטה לרפואה ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב.

השיניים והלסתות של כל בעל חיים מותאמות לאוכל שממנו הוא ניזון. גם אצלנו, בני האדם, קיימת התאמה אבולוציונית בין מבנה מערכת הלעיסה למזון. אך מה קורה כשהאוכל שלנו משתנה? כשצורת הכנת המזון או רכיבי המזון משתנים? איך ישפיעו שינויים אלו על הלסתות והשיניים שלנו?

יום חמישי, 1 ביוני, משעה 17:00. משך הפעילות: עד 120 דקות.

 

מה אפשר ללמוד מעצמות קדומות על תזונת האדם? | סיור בתערוכות והרצאה

מנחה: ד"ר לידר ספיר-חן, המעבדה לארכיזואולוגיה במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט.

במשך 2.5 מיליון שנים היה האדם הקדמון נע ונד, צייד ולקט. לפני כ-10,000 שנים התרחש המעבר לאורח חיים החקלאי, של אדם שמגדל את מזונו ומחזיק חיות משק למזון ליד הבית. כיצד התרחש מעבר זה? מדוע דווקא אז? ומה המשמעות שלו ליחסים בין האדם לחיה? המחקר הארכיאולוגי של עצמות בעלי החיים מסייע להתחקות אחר תשובות לשאלות אלו.

יום שישי, 2 ביוני, משעה 10:00. משך הפעילות: עד 120 דקות.

אוכלים מציאות אחרת | הרצאה וסדנה

מנחה: עמית מסטצ'קין, מרצה, יועץ ויזם לצמצום בזבוז מזון.

כשליש מהמזון המיוצר בעולם לא נאכל או נזרק לפח. בזבזני המזון הגדולים ביותר הם אנחנו - הצרכנים הפרטיים. לבזבוז מזון השפעה ישירה על כדור הארץ: מים ואנרגיה שמבוזבזים, יערות שנכרתים, משאיות שעומדות בפקקים ופסולת רבה המוטמנת באדמה ואחראית ל-10% מסך פליטות גזי החממה. מה אפשר לעשות? הרבה! בהרצאה נבין למה נזרק כל כך הרבה אוכל, נלמד איך שינוי קטן בהרגלים מייצר שינוי בקנה מידה עולמי ונתנסה בהתססת ירקות עונתיים.

יום שישי, 2 ביוני, משעה 10:00. משך הפעילות: עד 120 דקות.

להציל את העולם מהמטבח | סדנה לכל המשפחה (מגיל 5)

מנחה: ד"ר חגית אולנובסקי.

אורח החיים המודרני גובה מחיר כבד מאיתנו ומהסביבה. במפתיע, מה שקורה אצלנו במטבח יכול להציל את העולם. מוזמנים להצטרף לסדנה לכל המשפחה: לקרוא בין השורות על האריזות ולגלות מאיפה מגיע האוכל שלנו; לגלות מתי אורגני בריא יותר ומתי סתם 'מאכילים' אותנו ג'אנק; לענות אחת ולתמיד על השאלה "לזרוק או לא לזרוק?"; ולבחון את עצמנו: האם אנחנו יודעים מה התוקף האמיתי של "פג תוקף"?

יום שבת, 3 ביוני, בשעות 10:30; 12:00; 13:30. משך הסדנה: עד 60 דקות.

 

צמחים וביטחון תזונתי | סיור מודרך בגן הבוטני לכל המשפחה (מגיל 5)

מומחים רבים בעולם מסכימים שהתזונה הים-תיכונית היא התזונה הבריאה ביותר - לנו ולסביבה. הצטרפו לסיור בגן הבוטני, בעקבות הצמחים שאכלו אבותינו באזור הים התיכון, כדי לגלות את סוד הקסם של התזונה הים-תיכונית. בסיור נכיר גם צמחים מאזורים אחרים בעולם ונחקור את הצמחים שאנו אוכלים כיום ואת המחיר הסביבתי והבריאותי של גידולם.

יום שבת, 3 ביוני, בשעות 09:45; 16:00. משך הסיור: עד 60 דקות.

סיור למבוגרים: יום ראשון, 4 ביוני, בשעה 16:00. משך הסיור: עד 60 דקות.

חיידקים? לא מה שחשבתם! | סדנת יסוד בהתססה, כבישה ושימור מזון

מנחה: ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק.

מחקרים עדכניים מלמדים, כי למזון מותסס יש השפעה חיובית על הבריאות שלנו. בסדנה יוסבר על מערכת החיידקים בגוף האנושי, בייחוד זו שבמערכת העיכול, מה היא התססה לקטית, על הקשר בינה לבין מערכת החיידקים בגוף, ומדוע היא חשובה לנו. נלמד טכניקות התססה פשוטות בירקות, ללא צורך בכלי מטבח מיוחדים, שקלות ליישום בכל מטבח ביתי.

משתתפי הסדנה יתנסו בהתנעת תהליך התססה בירק, ויקבלו בסופה את הצנצנת לבתיהם. שם יוכלו להמשיך בתהליך. מהסדנה ייצאו המשתתפים עם כלים פרקטיים, שאותם יוכלו ליישם בביתם וליהנות מטעמים חדשים ומגוונים.

יום שני, 5 ביוני, בשעה 18:00. משך הסדנה: כ-180 דקות.

תזונה ב-1,000 הימים הראשונים לחיינו (עברית/ערבית) | מפגש מקוון (וובינר)

תזונה ב-1,000 הימים הראשונים לחיי תינוקות היא חלון הזדמנויות בלתי הפיך לבריאות לכל החיים. לתזונה בגיל הרך יש השפעה בעלת השלכות מרחיקות לכת על הבריאות בהמשך החיים. על פי מחקרים מדעיים, הנקה ומעבר הדרגתי לטעימות ולאכילת מזונות בריאים, תורמים לגדילה מיטבית ולמיצוי ההתפתחות הפיזית והקוגניטיבית, ואילו צריכת מזונות מזיקים כבר מגיל הינקות, קשורה בסיכון מוגבר להרגלי תזונה לקויים, להשמנה, לסוכרת, לפגיעה בבריאות העצמות ועוד.

לאחרונה התפרסמו תוצאות סקר מב"ת (סקר בריאות ותזונה לאומי) של משרד הבריאות לגיל הרך על הרגלי ההנקה והתזונה של תינוקות עד גיל שנה. מהסקר עולים ממצאים מדאיגים, המלמדים על צריכת משקאות ממותקים ומזונות אולטרה-מעובדים כבר בגיל הרך.

במפגש יוצגו תוצאות הסקר והמלצות של אנשי מקצוע. המפגש המקוון ללא תשלום, אך בהרשמה מראש באתר המוזיאון.

מפגש מקוון בשפה הערבית: יום חמישי, 1 ביוני, בשעה 16:00.

מנחה: התזונאית רנאא מחג'אנה יונסה (رناء محاجنه يونس), מפקחת תזונה ארצית בחברה הערבית, אגף התזונה, משרד הבריאות. להרשמה באתר מוזיאון הטבע.

מפגש מקוון בשפה העברית: יום שני, 5 ביוני, בשעה 10:30.

מנחה: ד"ר דורית אדלר, אוצרת מדעית של "הכדור בצלחת שלך" ונשיאת הפורום לתזונה בת־קיימא. הרשמה באתר מוזיאון הטבע.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן