מגה מזון
חדשות
חדשות טכנולוגיה
לעמוד קודם

הדפסת תלת־ממד כעתיד המזון

01/12/2025
זמן קריאה: 1 דק'

על רקע גידול האוכלוסייה העולמית והצורך להפיק מזון ביעילות גבוהה יותר, חברת TNO ההולנדית מציגה טכנולוגיית עיבוד חדשנית לחלבונים מהצומח, המאפשרת לייצר מוצרים מורכבים בעלי טעם ומרקם הקרובים לבשר. הטכנולוגיה, שפותחה בשיתוף עם מכון ומרכז המחקר וחנינגן (Wageningen), מוכנה כעת להטמעה תעשייתית, ו־TNO מחפשת חברות המעוניינות לשלב אותה בתהליכי הייצור שלהן.

הטכנולוגיה מקדמת הדפסת מזון בתלת־ממד כדי לבנות סיבי חלבון צמחיים במבנה הדומה לסיבי שריר. בכך היא מאפשרת ייצור חלופות לצלעות טונה, לסטייקים ולמוצרי בשר נוספים, מוצרים שאינם מן החי אך שומרים על חוויית האכילה המוכרת. לדברי ברט פישר (Bert Fischer), מנהל פיתוח עסקי בכיר ב־TNO, הדפסת מזון בתלת־ממד היא מרכיב חיוני למעבר עולמי לחלבון צמחי: "בעתיד, חלבונים מהצומח יהיו במרכז מערכת המזון. חברות חייבות לאמץ טכנולוגיות חדשות כבר עכשיו, והיכולת להדפיס מוצרים מורכבים היא מפתח להתרחבות גלובלית."

הטכנולוגיה מבוססת על חומרי גלם צמחיים מגוונים, בהם סויה, שיבולת שועל, אפונה ותפוחי אדמה, אך רק כאלו שהסיבים שלהם עמידים מספיק לתהליך ההדפסה. לטענת מהנדסת המערכת, הדפסת המזון יוצרת הזדמנות לנצל חלבונים עשירים שאינם מנוצלים כיום: "מקורות מזון שבדרך כלל נזרקים, יכולים להיהפך לחומר גלם איכותי. זו הזדמנות אדירה הן ליזמים והן לסביבה."

במהלך הפיתוח הושגו שיפורים ניכרים במהירות הייצור, בניקוי ובתחזוקה, מה שהופך את הפלטפורמה ליעילה ומתאימה לקווי ייצור תעשייתיים. אחד המרכיבים החדשניים הוא שימוש בצינור עיבוד גלילי במקום צינורות ישרים, מה שמפחית חסימות ומאפשר יצירת סיבים מוארכים הדומים לבשר. תהליך העיבוד המעודכן מפחית טעמי לוואי, ולכן מצריך פחות חומרים משלימים לצורך יצירת מוצר מוצלח.

המערכת החדשה מסוגלת להפיק מספר מוצרים ברצף ולהתמודד עם כמויות חומר גדולות בהרבה מבעבר. יכולת זו, בשילוב שיפור במבנה הסיבים ובאיכות הטעם, מקרבת את חזון "המעבר לחלבון חלופי" ליישום רחב היקף בתעשיית המזון.

הטכנולוגיה מוכנה כעת לשלב הרחבה המונית, ו־TNO מזמינה חברות מזון, יצרני חלבון חלופי ומיזמים תעשייתיים לבחון שילוב של הפתרון בקווי הייצור שלהם. החברה מדגישה כי מדובר בהזדמנות לבניית דור חדש של מוצרים מהצומח, המסוגלים להשיג פופולריות רחבה יותר בקרב צרכנים בזכות טעם, מרקם וחוויית אכילה הדומה למוצרים שמגיעים מן החי.

 

לפרטים נוספים

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן