מגה מזון
חדשות
חדשות טכנולוגיה
לעמוד קודם

מהשוקת לצלחת - עתיד חדש לשאריות בירה

26/08/2025
זמן קריאה: 1 דק'

תעשיית הבירה מייצרת מדי שנה כ־37 מיליון טונות של תוצר לוואי המכונה "שפיית בירה משומשת" (Brewers' Spent Grain - BSG). היא מורכבת מגרעיני שעורה (או דגנים אחרים) שנבחנו, נכתשו והושרו במים חמים כדי לחלץ את הסוכרים הדרושים לתסיסה.

בתהליך הסינון של הלתת לאחר הבישול מתקבלת הפסולת הלחה הגדולה ביותר בענף. על כל ליטר בירה מיוצרים כ־200 גרם של חומר זה. כיום כ־70% מהחומר משמשים להאבסת בקר, כ־10% - לייצור גז ביולוגי וכ־20% נשלחים להטמנה, מה שמייצר פליטות מתאן ומוסיף עלויות למבשלה.

בשנים האחרונות חוקרים ומיזמים מזהים ערך כלכלי ותזונתי ב־BSG, שכן הוא מכיל חלבון, סיבים וחומרים כימיים שימושיים נוספים. חברות כגון אפגריין (Upgrain) משווייץ, אגריין (Agrain) מדנמרק או ביאסול (BiaSol) מאירלנד פיתחו טכנולוגיות לעיבוד BSG למרכיבים מאושרים למאכל אדם, המשמשים לייצור לחמים, פיצות, גרנולה, חטיפים ומוצרים מבוססי בשר צמחי. רשתות מזון כגון מיגרוס (Migros) השווייצרית כבר שילבו רכיבים אלה במוצרים מסחריים, וחברות נוספות פיתחו משקאות כגון חלב שעורה טבעוני וקפה מועשר.

עור טבעוני משאריות בירה

חברת ארדה (Arda Biomaterials) מלונדון פיתחה תחליף עור מחלבונים ב־BSG המדמים את מבנה העור החי. צבע המוצר מושפע מסוג הבירה: סטאוט וגינס מניבים חומר שחור טבעי, ואילו IPA ולאגר מניבים גוונים חומים. הפיתוח מכוון לתעשיות האופנה והרכב. היקף הייצור הפוטנציאלי ממבשלות גדולות עשוי להגיע לחמישה עד עשרה מיליון מ"ר עור בשנה, מספיק כדי לספק את כל הביקוש העולמי.

BSG עשיר בנוגדי חמצון ועשוי לשמש תחליף ידידותי לסביבה לחומרים בתעשיית הקוסמטיקה או להחליף סיבי עץ בתעשיית הנייר. מחקר באוניברסיטת סלפורד בוחן שימוש ב־BSG לייצור חומרים מרוכבים לחיזוק בטון. באוניברסיטת פרוג'ה באיטליה עובדים על פיתוח ביופלסטיק מעיבוד BSG רטוב שעשוי לשמש לייצור סרטי אריזה מתכלים.

אתגרי עיבוד ושימור

חומר ה־BSG רטוב ומתקלקל מהר, מה שמחייב עיבוד סמוך למבשלות. הפתרונות לשימור כוללים ייבוש, תסיסה, טיפול במיקרוגל ושימוש באנזימים לפירוק כימי - טכנולוגיות שנועדו לשפר את תפוקת החלבון ולהפחית צריכת אנרגיה. מחקרים בסינגפור, בשיתוף היינקן (Heineken Asia), הראו שאפשר להפיק יותר מ־80% מהחלבון הקיים ב־BSG באמצעות טיפול בחום מיקרוגל לצד שיפור ההרכב של חומצות השומן.

לדברי החוקרים, 10% בלבד מתפוקת ה־BSG העולמית עשויה לספק את כל הביקוש לעור טבעוני, ובתחום התזונה השימוש בו כחלבון צמחי עשוי להפחית את הצורך בגידול של חלבוני סויה, חיטה ואפונה או להחליף חלק מצריכת הבשר, וכך לחסוך שטחי חקלאות.

השפע הגלובלי של BSG והפוטנציאל הרב של שימושיו הופכים אותו למקור יוצא דופן לחומרי גלם, שמסוגל לתרום הן לתעשיות המזון והן לתחומים סביבתיים ותעשייתיים אחרים.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן