קוקה־קולה עוזרת להציל תפוזים
ענקית המשקאות קוקה־קולה (Coca-Cola) מצטרפת למכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) ולחברות נוספות ביוזמה חדשנית שנועדה להתמודד עם הירידה הניכרת באספקת תפוזים ברחבי העולם - תוצאה של מחלה הרסנית הפוגעת במטעי הדרים.
החברה נמנית עם מייסדי הקונסורציום החדש של MIT בשם Generative AI Impact Consortium, שנועד להשתמש בבינה מלאכותית לפתרון בעיות חברתיות ממשיות. לצד קוקה־קולה חברים ביוזמה OpenAI, קבוצת טאטא (Tata Group) מהודו ו־SK Telecom מדרום קוריאה.
הפרויקט הראשון של הקבוצה, שנקרא "הצילו את התפוז" ("Save the Orange"), נועד להיאבק במחלת גרינינג הדרים (citrus greening), תופעה קטלנית המאיימת להשמיד את תעשיית ההדרים העולמית. היוזמה מאחדת מומחים בתחומים טכנולוגיה חקלאית (אגרוטק), מדעי המחשב וביולוגיה. עם השותפים נמנים ארגון מגדלי ההדרים הברזילאי Fundecitrus וחברת Invaio Sciences.
מאז שהמחלה התגלתה לראשונה בפלורידה לפני יותר מעשרים שנה, היא פגעה ברוב עצי התפוז במדינה וגרמה נזקים בהיקף של מיליארדי דולרים לתעשיית ההדרים. ב־2024 דווח כי כ־45 אחוזים מאזור גידול ההדרים המרכזי של ברזיל נדבקו במחלה. לפי קוקה־קולה, ללא פתרון אמיתי, אספקת התפוזים העולמית עלולה להיעלם תוך 25 שנה.
"כיצרנית מובילה של מיצי פירות, יש לנו אחריות ויכולת להשפיע", אמרה כריסטינה רוג'יירו (Christina Ruggiero), נשיאת תחום התזונה הגלובלי בקוקה־קולה. "אנחנו ניצבים לצד קהילת מגדלי התפוזים ופועלים בשיתוף פעולה הדוק עם מעבדת Fundecitrus בברזיל למציאת פתרון בר־קיימה."
לפי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA), ארצות הברית, שבעבר סיפקה 45 אחוזים מתפוזי העולם, מספקת כיום רק חמישה אחוזים מהתפוקה הגלובלית. בפלורידה לבדה ניכרת ירידה של יותר מ־90 אחוזים בתפוקת התפוזים מאז 2005 - תוצאה של המחלה ושל הוריקנים חוזרים ונשנים. משרד החקלאות של ארצות הברית צופה כי בשנת 2025 תגיע תפוקת התפוזים בארצות הברית ל־2.5 מיליון טונות בלבד לעומת 5.5 מיליון טונות לפני עשור.
בקוקה־קולה מציינים כי בינה מלאכותית וטכנולוגיות דיגיטליות חדשות משנות כל היבט כמעט בעבודת החברה, ממחקר, פיתוח ושיווק ועד ניהול מלאי ורכש גלובלי. החברה כבר השתמשה ב־AI ליצירת קמפיינים פרסומיים ולפיתוח מוצרים חדשים. אם יוזמת "הצילו את התפוז" תצליח, ייתכן שהשילוב של מדע, חקלאות ובינה מלאכותית ישיב לעולם את צבעו הכתום, תרתי משמע.
