הממשל הפדרלי מציב יעד חדש נגד מזון אולטרה־מעובד
דוח חדש של הבית הלבן טוען, כי שילוב של כימיקלים ותוספים במזון עלול לתרום לתוצאות בריאותיות שליליות, מה שעשוי לסמן שינויים עתידיים במדע הרגולציה. הדוח, שפורסם לאחרונה על ידי הוועדה "להפוך את אמריקה לבריאה שוב" (MAHA) של ממשל טראמפ, מציין שכימיקלים במרכיבים אולטרה־מעובדים ובסביבה הם אחד הגורמים העיקריים לעלייה במחלות כרוניות, מה שעשוי להביא לשינוי באופן שבו מוסדרים סוגי מזון מסוימים.
לפי הדוח, חשיפה לתוספי מזון וכימיקלים נוספים עלולה לתרום לבעיות התפתחותיות בילדים ולמחלות כרוניות כגון השמנת יתר וסוכרת. הוועדה צפויה להציג את המלצות המדיניות שלה באוגוסט הקרוב, תוך הבטחה ל"שינוי מתואם של מערכות המזון, הבריאות והמדע." הדוח בוחן את השפעת מערכת המזון על הבריאות באופן רחב, ומדגיש את הצורך לבחון את האופן שבו תוספים וכימיקלים עשויים להשפיע יחד על הבריאות.
"מזונות מעובדים נצרכים בשילובים מורכבים", נכתב בדוח, "ועלולים להיות סיכונים שלא הובאו בחשבון ועלולים להשפיע במידה רבה על בריאות הילדים." למרות שהדוח קורא ל"יוזמה לאומית למיפוי האינטראקציות בין גנים לסביבה", הוא נמנע מהמלצות ספציפיות.
עם זאת מומחים טוענים, כי השפה שבה נעשה שימוש בדוח עלולה להביא ללחץ גובר על החברות לספק גילויים נוספים לציבור. "מבחינה כוללת, השיח הזה מייצג שינוי מגישה רגולטורית מסורתית, שבה בוחנים סיכונים מחשיפה לחומר יחיד, לכיוון הערכת חשיפות מצטברות ממספר כימיקלים באוויר, במים, במזון ובמוצרים צרכניים", נכתב בעדכון של משרד עורכי הדין Sidley.
שר הבריאות והשירותים החברתיים, רוברט פ' קנדי ג'וניור, העומד בראש ועדת MAHA, טוען כי מרכיבים אולטרה־מעובדים "מרעילים את הילדים האמריקנים." הוא יוצא נגד סוכרים ושומנים רוויים, ולחץ לאחרונה על תעשיית המזון לעבור מרצון לשימוש בצבעי מאכל טבעיים לפני מועד היעד ב־2027.
הדוח מהדהד את עמדותיו הקודמות של קנדי בנוגע למרכיבי המזון. "מזונות אולטרה־מעובדים אפשרו לנו לחסוך כסף ולאכול תוך כדי תנועה", נכתב, "אבל היום ההסתמכות המוגזמת עליהם פוגעת בבריאות הילדים." הדוח מציין במיוחד דגנים, סוכרים ושומנים אולטרה־מעובדים כמזיקים לבריאות הילדים. הוא גם מונה תוספים "מדאיגים", בכלל זה ממתיקים מלאכותיים, טיטניום די־אוקסיד, פרופילפרבן וביוטילייטד הידרוקסי־טולואן (BHT).
רבים מהתוספים האלו כבר נמצאים בתהליך בדיקה מואצת על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). חברות המזון הדגישו, כי התוספים והמרכיבים נבדקו בקפידה ונחשבים בטוחים לצריכה. עם זאת חלק מהחברות ממהרות לעבור למרכיבים מעובדים פחות בשל הלחץ הרגולטורי והצרכני הגובר.
לפי דיווח של בלומברג, יצרנית הממתקים Skittles, חברת Mars, הסירה מהשרשרת שלה את החומר טיטניום די־אוקסיד - כימיקל המשמש להלבנת ממתקים - בסוף השנה שעברה. גם פפסיקו החלה להאיץ את המעבר מצבעי מאכל מלאכותיים כדי להוביל את המעבר למרכיבים טבעיים.
מעבר כולל ממזון אולטרה־מעובד צפוי להיות מאתגר ליצרנים, שכן מרכיבים אלו נמצאים ברוב המוצרים הקמעונאיים. "הפחתה של הצריכה המוגזמת שלהם תצריך שינויים מבניים באופן שבו מייצרים, מפיצים וצורכים מזון בארצות הברית", כתב פול דוסון, חוקר מדעי המזון מאוניברסיטת קלמסון בפוסט בבלוג.