קינוח בריח ספר ישן
השף קונדיטור ג'ורדי רוקה (Jordi Roca), מבעלי המסעדה שזכתה בשלושה כוכבי מישלן, El Celler de Can Roca בספרד, זעזע לאחרונה את גבולות הדמיון הקולינרי כשהשיק קינוח יוקרתי במיוחד ומאוד לא שגרתי בצורה שלו, בטעם של ספר ישן. הקינוח, שמחירו מוערך ביותר מ־350 דולר, הוצג בסרטון טיקטוק שזכה ליותר מ־635 אלף צפיות.
בריאיון למגזין האיטלקי Identità Golose סיפר רוקה, כי הרעיון נולד מתוך אהבה אישית לריח של דפי ספרים עתיקים, כמו אלה שאפשר למצוא בספריות ישנות. "אנחנו נקלוט את הבושם של ספר ישן", הוא הצהיר בסרטון ההדרכה, שבו הוא מראה כיצד ממצים את הניחוח מספר ישן והופכים אותו לתמצית ריח קולינרית.
הטכניקה שבאמצעותה הופק הריח מבוססת על enfleurage - שיטה עתיקה מעולם תעשיית הבשמים, שבעבר שימשה למיצוי ניחוחות מפרחי בושם על ידי ספיגתם בשומן. רוקה הפך את הטכניקה הזו ליישום קולינרי, והשתמש בחמאה נטולת ריח כבסיס לספיגת הארומה.
בסרטון נראה השף תולש דפי ספר ישן, מושח אותם בחמאה ומשרה אותם ללילה שלם. לאחר מכן הוא ממיס את החמאה באלכוהול, מאייד את הנוזל ומקבל תמצית ריח של ספר ישן. "האלכוהול יתנדף, ויישאר לנו הריח של הספר", הוא מסביר. בתמצית הזו הוא משתמש כדי "למשוח" את הקינוח - מעין פודינג ספרותי - שמקושט גם בעלי הדפים הקרועים. המנה מוגשת כאפריטיף לפני הקינוח העיקרי, ומעוררת חוויה חושית שמשלבת ריח, טעם וזיכרון.
רוקה, שזכה בתואר "השף קונדיטור הטוב בעולם" בשנת 2014, ידוע בגישה החווייתית שלו לקינוחים המשלבים אומנות, רגש וטכניקות בלתי צפויות. בעבר יצר קינוחים שהכילו ארומה של צמר כבשים, והפך את ריח הלילה הכפרי לחלק בלתי נפרד מהחוויה הקולינרית.
התגובות ברשת נעו בין השתאות לצחוק. אחד הגולשים כתב: "אתה ההשראה שלי, אדוני", ואחר הוסיף בהומור: "אולי אכין מזה קינוח עם ספר המתמטיקה שלי, ואספוג את הידע." היו גם מי שהשוו את הקונספט לסרט המותחן הקולינרי התפריט (The Menu).
רוקה מוכיח שוב שהוא לא מפחד ללכת הכי רחוק עם הדמיון. וכשהוא מנגב פודינג בזהירות עם עלי ספר ישן ומכריז שהכול בסדר עם סימן "OK" למצלמה, קשה שלא להאמין לו.