מגה מזון
מדורים
טכנולוגיות מזון
לעמוד קודם

שומנים על בסיס פחמן

02/07/2025
זמן קריאה: 1 דק'

חברת סבור (Savor), שנוסדה בשנת 2022, מפתחת שומנים וחמאה על בסיס פחמן דו־חמצני מהאוויר ומימן ממים, וכך יוצרת מולקולות שומן הזהות לאלו המצויות בחלב, בגבינה, בבקר ובשמנים צמחיים. המוצר הראשון שהיא מציגה לציבור הוא חמאה ללא מרכיבים מהחי או מהצומח, אך הטכנולוגיה שמאחוריה מיועדת ליישומים רחבים הרבה יותר, בעיקר בתעשיית המזון התעשייתי, שם נעשה שימוש נרחב בשומנים ושמנים.

סבור מציבה את השומנים החדשניים שלה כאלטרנטיבה אפשרית לשמן דקלים - מרכיב נפוץ במוצרים ארוזים, אך כזה שנחשב למניע עיקרי של בירוא יערות. לדברי קתלין אלכסנדר (Cathlyn Alexander), מנכ"לית ואחת המייסדות של החברה, "לסייבור יש פוטנציאל להשפיע במידה רבה על מאמצי הקיימות העולמיים בתעשיית המזון." היא הוסיפה כי לשיטת הייצור של החברה יש יתרונות בולטים של גמישות והיקף, והיא מאפשרת לה להגיע מהר למחיר של שומנים מסורתיים.

במשך השנה פתחה החברה מיתקן ייצור פיילוט בשטח של כ־2,300 מ"ר בעיר באטביה שבאילינוי. למיתקן יש קיבולת התחלתית לייצור "טונות של שומן" כבר השנה. החברה גם הרחיבה את פעילות המחקר והפיתוח שלה במטה בסן חוזה שבקליפורניה.

כדי לשווק את השומנים בארצות הברית, סייבור הצליחה להשיג הכרה עצמאית כמרכיב בטוח לשימוש (GRAS) על פי תקני מינהל המזון והתרופות (FDA). מסלול זה עומד כיום לבחינה מחודשת לאחר ששר הבריאות רוברט פ' קנדי ג'וניור הורה ל־FDA לבדוק את האפשרות לבטלו.

ביל גייטס, מנכ"ל מייקרוסופט ואחד האנשים העשירים בעולם, שתומך בחברת סבור דרך קרן ההשקעות שלו Breakthrough Energy Ventures, כתב לאחרונה כי אתגר מרכזי העומד בפני רכיבים אלטרנטיביים הוא המחיר שלהם. עם זאת, לדבריו, לסבור יש "סיכוי טוב להצליח" משום שהתהליכים שבהם היא משתמשת כבר מוכחים בתחומים תעשייתיים אחרים. גייטס הדגיש, כי ההליך אינו פולט גזי חממה, אינו מצריך שטחי חקלאות וצורך פחות מאלפית מכמות המים של חקלאות מסורתית. מעבר לכך, לדבריו, טעמו של המוצר מעולה: "בדיוק כמו הדבר האמיתי, משום שמבחינה כימית הוא הכי קרוב לדבר האמיתי."

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן