מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 105
לעמוד קודם

זכוכית כאריזה ידידותית

02/12/2025
זמן קריאה: 1 דק'

יצרנית האריזות מזכוכית ורליה (Verallia) חתמה על הסכם לשיתוף פעולה לבחינת זכוכית חדשנית בעלת פליטת פחמן מופחתת בשם LionGlass, שפותחה באוניברסיטת פן סטייט (Penn State). החומר החדש מבוסס על אלומינו־סיליקו־פוספט ונמס בטמפרטורה הנמוכה ב־400 מעלות צלזיוס בערך מזו שבה נמסה זכוכית סודה־ליים סיליקטית רגילה.

לפי החוקרים, הפחתת טמפרטורת ההתכה עשויה לחסוך כ־30 אחוז מעלויות האנרגיה בייצור. שימוש בסידן־פוספט במקום חומרי גלם פחמתיים מבטל פליטת CO₂ מתערובת הייצור. לדברי ד״ר ניקולס קלארק (Nicholas Clark), חוקר בכיר במחלקה למדעי החומרים בפן סטייט, מדובר בהתקדמות מהותית לעומת זכוכית קונוונציונלית.

החומר LionGlass פותח במעבדת מחקר גדולה. שישה חוקרים עובדים כיום על פיתוחו. הרעיון הראשוני נולד מתוך צורך בפתרון ממשי לבעיית פליטת הפחמן בתעשיית הזכוכית. מאז הפרויקט התרחב ונהפך לסדרת מחקרים ממומנים. אחד מהם הוא שיתוף פעולה עם Bormioli Luigi לייצור אריזות קוסמטיקה. הפרויקט החדש עם ורליה יתמקד בבקבוקי פרמיום למשקאות חריפים - תחום שמתאים לחדירת טכנולוגיה חדשה בהיקף ייצור קטן יותר וברווחיות גבוהה יחסית. תהליך המחקר יכלול בדיקות עמידות, התאמת החומר לתהליכי הייצור במפעלי ורליה ובחינת האינטראקציה של החומר עם המשקאות עצמם.

אחד האתגרים המרכזיים הוא מיחזור. מאחר שהרכב הזכוכית שונה מאוד מזכוכית סודה־ליים רגילה, שני סוגי החומרים אינם ניתנים למיחזור משותף. החוקרים עובדים על פיתוח פתרונות למיון והפרדה בשיתוף חברה המתמחה בציוד למיון פסולת. אחת מדוקטורנטיות המחלקה מקדישה את כל מחקרה לפתרון סוגיית המיחזור.

הזכוכית המתקדמת נמצאת בפיתוח כארבע שנים וזהה מבחינה חזותית לזכוכית רגילה. הדרך להרכב הנוכחי לוותה בניסיונות רבים, בכישלונות חוזרים ובפיתוחים שהביאו להגשת מספר בקשות פטנט. מעבר לכך, החוקרים מציינים שלחומר עמידות גבוהה יותר בסדקים, עד פי עשרה בהשוואה לזכוכית קונוונציונלית. היצרנים יוכלו לבחור בין שמירה על אותו משקל עם עמידות גבוהה יותר לבין הפחתת עובי האריזה תוך שמירה על רמת עמידות זהה. המהלך יפחית את ניצול חומרי הגלם ויחסוך אנרגיה גם בתהליך הייצור וההובלה.

החוקרים אינם מעוניינים להקים מיזם סביבתי אלא להעניק רישוי ישיר ליצרני זכוכית קיימים. אף שהתקבלו פניות ממשקיעי הון־סיכון, הצוות מעדיף לשתף פעולה עם התעשייה ולא להתחרות בה. עם זאת מנהל המחקר מסביר כי קיים חשש מסוים בקרב יצרני זכוכית, הנובע משולי רווח נמוכים ומהימנעות מסיכונים. חלק מהחברות מעדיפות "להמתין מהצד" ולראות כיצד תתפתח הטכנולוגיה, אולם לחברות שייכנסו מוקדם לתהליך יש יתרון במשא ומתן על זכויות קניין רוחני.

מכל האמור לעיל, למרות שזכוכית נתפסת כחומר ותיק ופשוט, התחום עשיר בחדשנות ובפוטנציאל רב לפיתוחים חדשים.

 

לפרטים נוספים

 

צילום: אוניברסיטת פן

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן