מגה מיכשור
אירועים ותערוכות
אירועים ותערוכות בארץ
לעמוד קודם

רובוטיקה כמנוע צמיחה כלכלי

23/03/2023
זמן קריאה: 2.5 דק'

הכנס הישראלי לרובוטיקה 2023 של האיגוד הישראלי לרובוטיקה יתקיים בבית חיל האוויר בהרצליה ב-28 במרץ 2023 בשיתוף עם רשות החדשנות, התאחדות התעשיינים, משרד המדע ומשרד הכלכלה. זהו מפגש הרובוטיקה המוביל בארץ, שמטרתו לשקף את האתגרים הצפויים לתחום הרובוטיקה עם ההתקדמות הטכנולוגית, השילוב הגובר של בינה מלאכותית בפעולת מערכות מכניות, והצורך לפתרונות רובוטיים כמעט בכל תחומי היישום.

תחום הרובוטיקה עוסק בפיתוח מערכות מכניות ממוחשבות (רובוטים) המבצעות מגוון רחב של משימות בתחומי חיים רבים כמו משק הבית, רפואה, סיעוד, חקלאות, תעשייה, לוגיסטיקה, תחבורה (אוויר, ים ויבשה), ואפילו חינוך. בשל המגוון הרחב של השימושים הרובוטים והדרישה לביצוע פעולות עצמאיות בסביבה אנושית, נדרש ידע רחב ומגוון לצורך פיתוח מערכות רובוטיות מתאימות. דרישה זו הציבה רף כניסה גבוה לפיתוח רובוטים לשימוש רחב. ואמנם, הצמיחה בתחום הרובוטיקה הייתה איטית, בארבעים השנים האחרונות, מאז שרובוטים שימשו לראשונה לביצוע פעולות פשוטות בתעשיית הרכב בתחילת שנות השמונים של המאה הקודמת.

כשלי השוק האופייניים המקשים על השוק הפרטי לשלב מערכות רובוטיות, כוללים מחסור בידע רב תחומי הנדרש לפיתוח מערכות רובוטיות מורכבות, מחזור פיתוח ארוך ויקר, קושי טיפוסי בהחדרת מוצרים לשוק בתחומי טכנולוגיה חדשים, והאפשרות להישען על פתרון חלופי וזול לפעולת רובוט יקר-האדם.

למרות התמיכה הנמוכה של המדינה בתחום הרובוטיקה, יחסית למדינות מפותחות אחרות, צמחה כאן תעשיית רובוטיקה צנועה בהיקפה אך בעלת מוניטין חובק עולם. פעילות המחקר באקדמיה, הנתמכת ברובה על ידי קרנות מחקר בינלאומיות, התמקדה במספר תחומים כמו רובוטיקה רפואית, רכבים אוטונומיים, ממשק אדם-רובוט, להקות רובוטים, חקלאות וסיעוד. המחקר המתבצע במעבדות המחקר בארץ נעשה ברמה גבוהה וזוכה להכרה בינלאומית רחבה.

מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקראינה הזניקו את חשיבות תחום הרובוטיקה לרמות שלא הכרנו ב-40 השנים האחרונות. הצורך הפתאומי בעצמאות ובביטחון שהלך וגבר בתחומים רבים הפך פתרונות רובוטיים להכרח. לאור המצוקה הגוברת בכוח אדם בתחומים רבים, פתרונות רובוטיים המבוססים על מערכות פיזיות חכמות נדרשים עתה יותר מתמיד.

 

 

השילוב בין צרכים מתפרצים, התקדמות טכנולוגית מרשימה בתחום הרובוטיקה בשנים האחרונות והיישום הגובר של בינה מלאכותית בבקרת מערכות מכניות מביאים את תחום הרובוטיקה לנקודה שממנה הוא יכול להגיע לשיאים חדשים.

תחזיות אופטימיות לתחום הרובוטיקה מצביעות על גודל שוק של למעלה מ-200 מיליארד דולר בשנת 2030 עם קצב צמיחה של 12%-14% בשנה. גודל השוק צפוי לגדול אף יותר עם התרחבות תחום הרובוטיקה לתחומי יישום חדשים שיגדילו את השימוש במערכות רובוטיות.

השקעה בתחום הרובוטיקה צפויה לספק אפיקי צמיחה חדשים לתעשיית ההייטק הישראלית, שעד כה התמקדה בפיתוח תוכנה ואלקטרוניקה. השילוב של רובוטיקה ותעשיית ההייטק הישראלית, ינצל את ההון האנושי והתשתיות הקיימות שפותחו בתעשיית ההייטק בשלושים השנים האחרונות.

לזירוז כניסת התעשייה הישראלית לתחום הרובוטיקה נדרש להקים מכון רובוטיקה לאומי למחקר ופיתוח. המכון יהווה פלטפורמה לשיתוף ידע רב-תחומי, מחקר, פיתוח מוצרים חדשים והנבטת חברות הזנק בתחום הרובוטיקה. פעולה מהירה וניצול היתרונות הבולטים של התעשייה הישראלית בכניסה לתחומים חדשים, יכולה למקם את התעשייה הישראלית בין מובילי מהפכת הרובוטיקה 3.0 המתמקדת ברובוטים חכמים המשלבים חומרה ובינה מלאכותית ולהחזיר את התעשיות המתקדמות למעמד הקטר המוביל את הכלכלה הישראלית.


הכותב הוא פרופ' צבי שילר ראש תוכנית תואר שני בהנדסת מכונות באוניברסיטת אריאל ויו"ר האיגוד הישראלי לרובוטיקה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
1.
23/03/2023
ישר כוח!
רובוטיקה כמפתח לתעשייה הישראלית - השקעה ברובוטיקה תעודד גם תחומים רבים אחרים
קבצים
כנס הרובטיקה 2023
כותרת
תוכן