מגה מיכשור
כתבות
מגה טיפ מיכשור
לעמוד קודם

טיפים למניעת סטיות בפרויקט IoT

פרויקטים רבים של IoT אינם מגיעים לשלב PoC (Proof of Concept), ורוב פריסות ה-IoT שבסופו של דבר עוברות את ה-PoC אינן מניבות תוצאות צפויות. אתגרים טכניים הם רק אחד הגורמים שמונעים אימוץ של האינטרנט של הדברים. לפניכם חמישה טיפים למסע IoT מוצלח

27/01/2022
זמן קריאה: 4 דק'

בשנת 2019 התקיים מחקר של מיקרוסופט שכלל שלושת אלפיים מובילי צוותי IT המעורבים בפרויקטים של IoT. מסקנת המחקר הייתה מאכזבת: 30% מהפרויקטים אינם מגיעים לשלב PoC (Proof of Concept), ו-75% מפריסות ה-IoT שבסופו של דבר עוברות את ה-PoC אינן מניבות את התוצאות הצפויות. על פי דו"ח IoT Signals של מיקרוסופט, 38% מהנשאלים מציינים אתגרים טכניים כמחסום עיקרי לאימוץ "האינטרנט של הדברים" (IoT). גורמים אחרים המשפיעים על שיעורי ההצלחה של פרויקט IoT הם היעדר כישרון טכני ותקציבים מוגבלים.

לפניכם חמישה טיפים למסע IoT מוצלח.

 

טיפ 1: זהה מוקדם חסמים טכנולוגיים

פתרונות IoT מסתמכים על רכיבי טכנולוגיה מרובים כדי להחליף נתונים ולפעול עליהם. באלה נכללים חיישנים, מכשירים, תוכנה משובצת, פרוטוקולי קישוריות, שירותי ענן ואפליקציות.

מותג אביזרי כושר פנה לסופטק כדי לעצב צמיד יוקרתי שיעקוב אחר פעילותם הגופנית של משתמשים. המכשיר היה אמור לדבר עם אפליקציה סלולרית באמצעות Bluetooth. בתחילת דרכה החברה לא הבינה שמארז המתכת יפריע לאות ה-Bluetooth. כדי להבטיח חיבור יציב בין מכשיר למכשיר, צוות סופטק נאלץ לשנות את שבב הרדיו ולהגביר את אות ה-Bluetooth ב-500%.

מומלץ להתחיל את הפרויקט בשלב של גילוי חסמים ולבצע הוכחת קונספט. גישה זו מאפשרת לאמת את הרעיון, ממפה את הדרישות הפונקציונליות (מה המערכת עושה) ואת הדרישות הלא פונקציונליות (איך היא עובדת) של פתרון ה-IoT, ומזהה חסרונות טכנולוגיים פוטנציאליים לפני הצלילה לפיתוח מוצרים.

 

טיפ 2: היכרות עם ניהול פרויקטים רב-צוותיים

פתרונות IoT הם מערכות מורכבות ורב-שכבתיות. לחברות מעטות יש כישורים ומשאבים אנושיים הנדרשים כדי לעצב את כל הרכיבים העומדים בבסיס ההיגיון של מכשיר רב-שכבתי תחת קורת גג אחת. לפיכך בסופו של דבר הצוות מבוזר: מפתחי אינטרנט וניידים, מהנדסי מערכות ויצרני חומרה. הספקים עשויים להיות חסרי מומחיות בפיתוח IoT.

  חשוב לתכנן את ארכיטקטורת המערכת ולבחור פלטפורמה טכנולוגית המתאימה לעומס העבודה הנוכחי ולעומס הצפוי של פתרונות IoT, כלומר מספר המשתמשים והמכשירים המחוברים. לשם כך ייתכן שיהיה צורך לעבוד עם אנליסט עסקי מיומן כל חיי הפרויקט  

יצרנית של מוצרי תאורה מסחריים ביקשה לשדרג מערכת תאורה המופעלת באמצעות שלט רחוק RF. המשימה הייתה להחליף את מתג האור באפליקציה לנייד. לרוע המזל הלקוח שכר מפתחי קושחה וחומרה שלא היה להם ניסיון רב בתכנון מכשירים מותאמים ל-BLE, כך שלא התאפשר לחבר את היישום הנייד לענן. בחירה בפלטפורמת IoT הייתה גורם מחמיר נוסף. בשל מגבלות רגולטיביות, Google Firebase לא היה יכול לעבוד במדינה שבה נמצא צוות הקושחה.

כדי שהצוות יוכל "לשדר על אותו גל", יש לתכנן בזהירות את פרויקט IoT, להבין אילו כישורים חסרים למחלקת ה-IT הביתית, ולמנות בעל מקצוע שבעברו פרויקטים מצליחים של IoT.

 

טיפ 3: הימנעות מפרויקט שהיקפו יביא לביצוע איטי

שלושת הגורמים העיקריים התורמים לכישלון של פרויקט IT הם איסוף דרישות שגויות, שינוי ביעדי הפרויקט ושינוי בעדיפות החברה. גם מורכבות הפרויקט משפיעה על הסיכוי להאטת ההתקדמות בשל היקף גדול מדי.

חברה רצתה לייצר קולר לכלבים מחובר לתוכנת מעקב. הכוונה הייתה ליצור פתרון מתקדם למעקב אחר חיות מחמד עם מודול GPS, מד תאוצה, מיקרופון ורמקול. הגאדג'ט והאפליקציה הניידת אמורים לאפשר לבעלי כלבים לשמור על חיות המחמד שלהם במרחק בטוח ולוודא שהם שהפעילות הגופנית שלהם מספקת. בפרויקט תוכננו גם קולר המונע על סוללות, שילוב של חמש טכנולוגיות רדיו, עם הזרמת וידיאו בחדות גבוהה מעל 2G. בגלל דרישות תוכנה מרובות, החברה התקשתה לנהל את הפרויקט. בסופו של דבר המוצר פותח, אם כי מאוחר מהצפוי.

דוגמה זו מלמדת שתחילה יש ליצור פתרון IoT עם מספיק תכונות, ולהראות ללקוחות על מה המוצר החדש. עדיף לעשות צעד אחד בכל פעם, ולהוסיף בהדרגה שכבות פונקציונליות חדשות לאחר השקת המוצר, שבינתיים יתחיל לייצר הכנסות.

 

 

טיפ 4: לתכנן פתרון IoT עם יכולת מדרגית

32% מהחברות נאבקות עם עומס פתרונות IoT לאחר שלב ה-PoC. כדי למנוע מצב זה, חשוב לתכנן את ארכיטקטורת המערכת ולבחור פלטפורמה טכנולוגית המתאימה לעומס העבודה הנוכחי ולעומס הצפוי של פתרונות IoT, כלומר מספר המשתמשים והמכשירים המחוברים. לשם כך ייתכן שיהיה צורך לעבוד עם אנליסט עסקי מיומן כל חיי הפרויקט.

  מומלץ להתחיל את הפרויקט בשלב של גילוי חסמים ולבצע הוכחת קונספט. גישה זו מאפשרת לאמת את הרעיון, ממפה את הדרישות הפונקציונליות ואת הדרישות הלא פונקציונליות של פתרון ה-IoT, ומזהה חסרונות טכנולוגיים פוטנציאליים לפני הצלילה לפיתוח מוצרים  

חברת טלקום האמריקנית ביקשה לייעל את הביצועים של הזרמת מדיה לשילוט דיגיטלי. המערכת משלבת מכשירים מותאמים אישית המאפשרים למפרסמים להזרים תוכן מדיה בתצוגה דיגיטלית ולאסוף נתוני הופעות של מודעות. פונקציונליות הדיווח הופעלה בתחילה דרך צינור המצרף MongoDB. לאחר שמסד הנתונים גדל ל-20 מיליון רשומות, המערכת לא יכלה עוד לעבד בקשות משתמשים ולהפיק דוחות רלוונטיים. כדי להאיץ ניתוח נתונים החליפו את MongoDB ב-AWS Redshift. שירות הענן עזר לבצע אותה כמות של עיבוד נתונים וניתוח מהיר פי 36.

 

טיפ 5: אבטחה

יחידה 42, חטיבת אבטחת הרשת של פאלו אלטו נטוורקס, גילתה לאחרונה כי 98% מכלל התעבורה של IoT עוברים ללא הצפנה. 46% מהחברות האמריקניות המשתמשות בפתרונות IoT כבר חוו פירצת אבטחה אחת לפחות. מדוע IoT הוא כזה גן עדן לפושעי רשת?

כמו כל הפושעים, האקרים מחפשים יעדים קלים, ורוב טכנולוגיות IoT הן כאלה. תקציבי פיתוח קטנים של IoT פירושם שלעיתים קרובות חברות דוחפות מכשירים אפויים למחצה לייצור המוני, עם אפשרויות תכנון חומרה גרועות ומערכות משובצות המשתמשות בגירסאות מיושנות של מערכות הפעלה.

חברות שרוצות להצליח בפיתוח IoT צריכות לדבוק בעקרון אבטחת המוצר. ראשית, עליך להצפין את הנתונים המאוחסנים במכשיר שלך או בין רכיבי מערכת IoT. שנית, שים תחת חומת אש את כל תשתיות ה-IT ויישם כלי ניטור אבטחה של IoT כגון AWS IoT Device Defender. לבסוף, חזק את האבטחה ברמת החומרה ופרוס מנגנון עדכון קושחה (OTA) כדי להפעיל תיקוני אבטחה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן